“Engellilerin yaşadıkları sorunlar tüm insanlığın ortak bir sorunudur”

Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık," Engellilerin yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerinin, çevrenin, toplumun ve tüm insanlığın ortak bir sorunudur." dedi.

Çalık, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, her bireyin toplumun yapısı içinde eşit haklara ve eşit imkanlara sahip olduğunu, engellilerin yaşadıkları sorunların sadece kendilerinin değil ailelerinin, çevrenin, toplumun ve tüm insanlığın ortak bir sorunu olduğu ifade etti.

Her insanın bir engelli adayı olduğunu, engelli vatandaşlara karşı toplumun asli görevinin öncelikle onlarla empati kurmak, sorunlarına duyarlı kalmak, hayat kalitelerini yükseltecek politikalar üretmek ve birlikte kucaklaşmak olduğunun altını çizen Çalık, "AK Parti hükümetleri döneminde engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek, hayat standartlarını yükseltmek, istihdama katılmalarını sağlamak, onlara biraz olsun tebessüm edebilmelerine vesile olmak için birçok önemli çalışmalara imza attık. Onları toplumla bir ve beraber kılmak, daha fazla politikalar üretmek adına çalışmalarımıza da tüm hızıyla devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

AK Parti döneminde ilk engelliler kanunu olan 5378 Sayılı Engelliler Kanunu ile engellilerin hayatını büyük oranda değiştirdiklerini hatırlatan Çalık, şunları kaydetti:

"2010 yılında Anayasanın 10. maddesinde yapılan değişiklikle engellilere pozitif ayrımcılık anayasal düzeyde güvence altına aldık. Engelli memur sayısı 2002 yılında 5 bin 777 iken şu an bu rakam tam 48 bin 963. Bakıma muhtaç bütün engelliler ilk defa bakım hizmeti kapsamına alınmış, evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin devletçe ödenmesi sağlanmıştır. Canda engel olmaz, olursa yürekte olur. Yürekteki tüm engellerin kaldırılması temennisiyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü en kalbi duygularımla kutluyor, bu müstesna günün duyarlılığı arttırmasını diliyorum."