“Türkiye’de engelliye bakış açısını değiştirdik”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, 2002 yılı öncesi ile 2002 yılı sonrasında toplumun engellilere bakış açısının aynı olmadığını ve büyük değişimlerin gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Türkiye’de engelliye bakış açısını değiştirdik.” dedi

Çalık, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Şehit Hasan Hüseyin Sadık Engelliler Merkezi’ni ziyaret ederek, burada engelli vatandaşlarla bir araya geldi.

AK Partili yöneticilerinde eşlik ettiği ziyarete engelli vatandaşlarla tek tek tokalaşarak sohbet eden Çalık, “Türkiye’de 2002 öncesi var olan bir engenli profili vardı, adı engelli değil, bazen ‘çürük’, bazen ‘sakat’, bazen ‘özürlüydü’. Maalesef o zaman engelli kardeşlerimizi evlerinden çıkarttırmıyorlardı, çıkartma imkanı yoktu. Ama binlerce kez şükürler olsun 2002 yılından sonra bütün toplumumuzdaki sosyal kesimlere sunmuş olduğumuz imkanlar gibi  engelli, engelsiz, kadın, yaşlı genç herkese sunmuş olduğumuz imkanlar,  sosyal yaşam standardını yükseltmek için yapmış olduğumuz çalışmalar sonuç verdi. Binlerce kez şükürler olsun başta engelli kardeşlerimiz olmak üzere çok önemli yasal düzenlemeler yaptık. Engelliler ile ilgili özellikle yapmış olduğumuz çalışmalar engelli maaşlarındaki iyileştirmeler, daha önce 24 TL olan engelli maaşları şimdi engel oranına göre 400, 500, 600 TL’ye kadar çıkabiliyor. Evde bakım ihtiyacı olan engelli hastalarımız içinde bir asgari ücret oranında, yani şimdi bin 300 TL tutarında evde bakım ücreti veriyoruz.” dedi.

Engellilerin kamuda istihdamına yönelik çalışmaların devam etmekte olduğunu belirten Çalık, “Kamu da engelli istihdam oranını yüzde 3’e çıkarttık. Şuanda engelli istihdam oranımız 50 bine yaklaşmış vaziyette. Bunun daha fazla artmasını gönülden arzu ediyoruz. Şuanda kamuda 60 bin civarında engelli istihdamının olması gerekiyor. Yeni engelli istihdamları yapılacak ve bu çalışmalar devam edecek.” diye konuştu.