AK Gençlik’ten Avrupa’ya 15 Temmuz çıkarması

AK Parti Gençlik Kolları, 15 Temmuz darbe girişiminin doğru bir şekilde anlaşılması için Avrupa'da Sivil Diplomasi atağına kalktı. Sivil Diplomasi Programı çerçevesinde Avrupa'da 5 farklı ülkede çeşitli temaslarda bulunan AK Parti Gençlik Kolları, Avrupalı siyasetçilere hain darbe girişimini ayrıntıları ile anlattı.

AK Parti Gençlik Kolları MKYK üyelerinden oluşan heyetler Gençlik Kolları Başkan Vekili Abdülkerim Buğra Şimşek başkanlığında ve UETD Gençlik Kolları katılımı ile Almanya, İngiltere, Belçika, İsviçre ve Hollanda'da milletvekilleri, parti gençlik kolları ve diplomatlar ile bir araya gelerek 15 Temmuz hain darbe girişimi ve akabinde Türkiye'de yaşanan olaylar hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Belçika'da yoğun diplomasi trafiği

AK Parti Gençlik Kolları'nın Avrupa çıkarmasında ilk durağı Belçika oldu. Belçika'daki ziyaretler kapsamında olarak başkent Brüksel'de bulunan Avrupa Birliği Parlamentosu'nda yapılan Avrupa Birliği - Türkiye İlişkileri Oturumu'na katılım sağlandı. Gençlik Kolları Dış İlişkiler Başkanı İskender Karakaya başkanlığındaki Belçika heyeti, bir sonraki ziyaretini Belçika Federal Senatosu Genel Sekreterliği'nden Isabel Lejeune'ye gerçekleştirdi. Görüşmede, Belçika ve Türkiye ilişkileri, 15 Temmuz ve PKK-HDP ilişkisi konuları ele alındı.

Yerel yöneticiler ve siyasetçiler ziyaret edildi

Belçika Federal Milletvekili ve Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır'ı ziyaret eden heyet, Avrupa Parlamentosu'nda Jan Zahradil ile Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri üzerine bir güreşme de yaptı. Zele Belediye Başkanı Patrick Poppe'ye yapılan ziyarette ise PKK-HDP ilişkisini ele alındı. AK Parti Gençlik Kolları heyetinin, Gent Üniversitesi Uluslararası Siyaset Bölümü'nden Prof. Dries Lesage'i ziyaretinde ise Avrupa medyasının Türkiye' ye olan yaklaşımı ve bu yaklaşımın arka planı üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

26 ülkeden 34 üyesi bulunan FEMYSO'ya yapılan ziyarette ise Mahdi Karimi ile Avrupa'da artan İslamofobi ve çözüm yollarını konuşuldu. Belçika'daki  yoğun bir diploması trafiğinin son durağı AK Parti Brüksel Ofisi oldu. Ziyarette, Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan faaliyetler ele alındı.

Almanya'ya 15 Temmuz tepkisi

Gençlik Kolları Başkan Vekili Abdulkerim Buğra Şimşek başkanlığındaki heyet, Almanya’da bir dizi temaslarda bulundu.  Almanya Parlamentosu Bundestag'da, Şansölye Merkel'in partisi olan Hıristiyan Demokrat Parti Gençlik Kolları ile görüşme sağlandı. Daha sonra aynı partiden milletvekili olan Oliver Wittke ziyaret edildi. Türk ve Alman ilişkilerinin gençlik temelinde konuşulduğu görüşmede, Wittke'ye 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili bilgiler verildi. Darbe sonrası Almanya'nın tepki vermekte gecikmesini eleştiren AK Parti Heyeti, Türkiye'de yaşanan olayların Alman medyası tarafından manipüle edildiğini savundu. Milletvekili Wittke ise, sivil diplomasiyi geliştirmek için Avrupa'ya gelen ve yoğun bir çaba sarf eden gençleri tebrik ederek karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi temennisinde bulundu.

Soykırım tasarısına "Hayır" diyen vekile ziyaret

Gençlik Kolları, Almanya'daki temasları kapsamında, 2 Haziran'da Almanya Parlamentosu'nda yapılan Sözde Ermeni Soykırım Tasarısı'na ilişkin oylamada "Hayır" oyu veren CDU milletvekili Bettina Kudla'yı da ziyaret etti. Heyet, Kudla'yı düşüncesi ve cesaretinden dolayı tebrik etti. Görüşmede Gençlik Kolları heyetinin ziyaretinden memnuniyetini dile getiren Kudla da, Ermeni Diasporası'nın iddialarını parlamentoların değil tarihçilerin araştırması gerektiğini savundu. Samimi bir havada geçen görüşme sonunda Ak Parti heyeti, "Hayır" oyu kullanmasından sonra sıkıntılı zamanlar geçirdiğini söyleyen Kudla'yı Türkiye'ye davet etti.

İsviçre'de siyasi parti görüşmeleri dikkat çekti

Gençlik Kolları, İsviçre’de önce siyasi parti Gençlik Kollarını ve ardından da milletvekillerini ziyaret etti. Parlamentoda, bu ziyaretler kapsamında; SVP Partisi Gençlik Kolları üyesi Jean Mark Frei ve BDP Partisi Gençlik Kolları Başkanı Marcel Erhad ile görüşülüp 15 Temmuz hain darbe girişimini ve diğer tarafta ise HDP Tutuklamalarını ve PKK terör örgütünü anlattı. İngiltere ve Hollanda’da da birçok ziyaretlerde bulunan Gençlik Kolları, bunların yanı sıra düzenlediği etkinliklerin ardından, 15 Temmuz Avrupa Çıkarmasını tamamladı.