Malatya’ya 14 yılda Aile ve Sosyal Politikalar yardımları kapsamında 1,30 milyar tl yatırım yaptık

Etkin, verimli ve daha hızlı hizmet sunmak amacıyla sosyal yardım ve hizmetler alanındaki bütün kurum ve kuruluşlarımızı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde birleştirdik. Bu sayede kadınları, çocukları, yoksulları, şehitleri, gazileri, yaşlıları ve engellileri kapsayan çalışmaları bütüncül bir bakış açısı ile gerçekleştiriyoruz.

MAZLUMLARIN YARDIMINA KOŞUYORUZ

Vatandaşlarımızın daha kaliteli bir hayat sürüdürebilmesi için yeni ve kapsayıcı sosyal yardım ve sosyal destek programlarını hayata geçirdik. Engelli ve yaşlılara, eşi vefat etmiş kadınlara, muhtaç asker ailelerine yönelik düzenli sosyal yardım programlarını uygulamaya koyduk.

• Eşi vefat eden ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 4.466 kadına, iki ayda bir olmak üzere 500 TL maaş bağladık.
  • Askerlerimizin gözü arkada kalmasın diye muhtaç durumda bulunan  693 asker ailesine (evli ise eşine, bekâr ise annesine) askerlik süresince 250 TL maaş bağladık. Toplam 4 milyon 676 bin TL yardım yaptık.

YARDIMA MUHTAÇLARI UNUTMADIK

• 2012 yılında bütün vatandaşlarımızı sağlık güvencesine kavuşturan Genel Sağlık Sigortası uygulamasını başlattık. Bu kapsamda 2016 yılı Eylül ayı itibariyle Malatya’da 92.018 kişinin primini ödedik.
  • 2016 yılı Eylül ayı itibariyle 33.005 hane sosyal yardımlardan faydalanmıştır.
  • Gıda, eğitim, sağlık, şartlı nakit transferi ile proje desteklerini içine alan sosyal yardımlar kapsamında 2016 Eylül ayı itibariyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan 1 milyar 249 milyon 142 bin TL yardım yaptık.
  • 2005 yılında evde bakım yardımını başlatarak engelli vatandaşlarımızın hayat kalitesini yükseltme yolunda önemli bir adım attık. Evde bakım yardımı için 2016 yılı Eylül ayı itibariyle 5.752 vatandaşa  254,32 Milyon TL kaynak aktardık.
  • Doğum Yardımı kapsamında 2016 yılı Eylül ayı itibariyle 14.787 anneye    6,48 milyon TL yardım yaptık.
  • Muhtaç Asker Çocuğu yardımı kapsamında   52 kişiye   44 bin TL yardım yaptık.
  • Anne veya babası vefat etmiş 18 yaşından küçük muhtaç çocuklara verilen Öksüz ve Yetim Yardımı kapsamında  341 kişiye 410 bin TL yardım ulaştırdık.
  • 12.395 yaşlımıza 107 milyon 137 bin 5611 TL,  836 engelli ve engelli yakınımıza  11.573.311  TL yardım yaptık. (2002 yılında aylık 24 TL olan 2022 maaşını 2016 yılında yaşlılar için aylık 217,48 TL’ ye, engelliler için 489,88 TL’ ye yükselttik.)

ENGELLERİ BİRLİKTE AŞIYORUZ

14 yıllık iktidarımız döneminde engelli vatandaşlarımızın haklarını güvence altına alacak anayasa değişiklikleri yaptık. Kamuda iş imkanı sağlamak, sınav merkezlerini engellere uygun hale getirmek, sosyal bakım ve rehabilitasyon merkezleri kurmak gibi köklü değişikliklere imza attık.

Engellilerin toplumsal hayata etkin olarak katılmasını sağlamak amacıyla engellilerin istihdamını artırdık.

Malatya’da 11.109 vatandaşımız engelli kimlik kartı aldı. 5.752 engelli evde bakım hizmetinden yararlanıyor

DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK:

ENGELLİ MEMUR SEÇME SINAVI

20102 yılında engelli vatandaşlarımızın hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Engelli Memur Seçme Sınavı’nı hayata geçirdik.

Sınav, sorularının hazırlanmasından, sürenin belirlenmesine, sınav salonlarının dizaynına kadar adayların engel gruplarına özel tedbirler alınarak gerçekleştiriliyor. Tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımız sınav merkezlerimize özel araçlarla ulaştırılıyor, rahat koşullarda sınava girebilmeleri için azami özen gösteriliyor.

ENGELLİ EVDE BAKIM HİZMETLERİ İÇİN KULLANILAN YILLIK ÖDENEK

Engelli Evde Bakım Hizmetleri için ihtiyaç sahiplerine 2003-2016 yıllarında toplam 254 milyon 319 bin 041 TL kaynak aktardık.

ENGELLİ EVDE BAKIM HİZMETLERİNDEN YARARLANAN KİŞİ SAYISI

2002   0

2007    936

2016   5.752

ÇOCUKLARIMIZI AİLE SICAKLIĞINA KAVUŞTURDUK

Yetiştirme yurdundan ziyade aile yanında bakım modelini tercih ettik. Evden uzaklaşan çocukların ailelerin yanıan dönmesini sağladık. Ailesiyle yaşayıp himayeye muhtaç olan çocukların bakımını üstlendik. Koruyucu aile hizmetini yaygınlaştırdık.

Aile yanında bakımın mümkün olmadığı durumlarda ise yuva ve yurtlarda gerçekleştirilen hizmet dönüşümü ile toplu bakım yerine her çocuğa özel bakım ve koruma hizmeti veren çocuk evlerini yaygınlaştırdık.

2002 yılında hiç çocuk evi yokken 2016 yılında   10 Çocuk Evi’nde   54 çocuğa,  2 Çocuk Evleri Sitesi’nde 143 çocuğumuza sıcak ev ortamında hizmet veriyoruz. Ayrıca 1.012 çocuk korunma kararı alınmadan ailesinin yanında bakılıyor.

2016 itibari ile Malatya’da   41 çocuk   35  koruyucu ailenin yanında bakılıyor.

Koruyucu aile yanında bakımı sağlanan çocuklara 2003-2016 yılları arasında    2,14 milyon TL yardım yaptık.

EMANETİNİZ EMANETİMİZDİR:

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİMİZİ UNUTMADIK

• Şehit yakınlarınan tanınan istihdam hakkını birden ikiye çıkardık. Bu hakkı kullanabilecekler arasına şehidimizin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanı sıra anne ve babasını da ekledik.
  • Terör olayları sebebiyle sakatlanan veya hayatını kaybeden kamu görevlilerini Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alarak mağduriyetlerini giderdik.
  • Şehit olan er ve erbaşların anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartını kaldırdık.
  • Vazife Malullerinin aylıklarında derece/kademe ilerlemesi yaparak aylıklarını artırdık.
  • Vazife ve Harp Malullüğü kapsamındaki TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağladık.

KADINA ŞİDDETE GEÇİT YOK

Ülkemizdeki kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve kadınlara akrşı her türlü ayrımcılığın önelenmesi için politikalar üretmek, stratejiler geliştirmek, tüm paydaşlarla işbirliği yapmak ve koordinasyonu sağlamakamacıyla özel önlemler aldık.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı ile yasal düzenlemeler, farkındalık yaratma ve zihinsel dönüşüm, kadının güçlendirilmesi ve koruyucu hizmet sunumu, sağlık hizmetlerinin sunumu ve kurum/kuruluşlar arası işbirliği olmak üzere 5 temel alanda iyileştirmeler hedefliyoruz.

Bu kapsamda Malatya’da  2 Kadın Konukevinde 163 kadın ve 108 çocuğa hizmet veriyoruz. 1 Şiddet Önleme İzleme Merkezimizde şu ana kadar 1.320 kadın ve 128 çocuğa hizmet verdik.

TESİS YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

Sosyal Hizmet yatırımları kapsamında Malatya ilimize 2003-2016 tarihleri arasında12,5 milyon TL’lik yatırım tamamlanmıştır.

DAR GELİRLİ VATANDAŞIMIZI KONUT SAHİBİ YAPTIK

2016 yılı Eylül ayı itibariyle vatandaşlarımıza 1.614 sosyal konut teslim ettik.