2. Uluslararası İş‘te Kadın Zirvesi Türkiye ve dünya kadınlarını bir araya getirdi

Kadın Kolları Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla, Kadına Seçme ve Seçilme Hakkını Elde Etmesinin yıl dönümünde, 5 Aralık 2017 Salı, 2. Uluslararası İş'te Kadın Zirvesi gerçekleştirdi.

ATO Kongre Merkezi’nde düzenlenen İş’te Kadın Zirvesi’ne Türkiye ve 20’ye yakın ülkeden, farklı meslek gruplarından kadınlar katıldı. Girişimci kadınların hikayelerinin anlatıldığı, bilim kadınlarının tecrübelerinin paylaşıldığı, yerel ve uluslararası platformlarda sivil toplum örgütleriyle fark yaratan kadınların ideallerini ortaya koyduğu zirvenin ortak mesajı, dünyada kadının sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesi, etkinliğinin günden güne artması olmuştur.

Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Selva Çam’ın açılış konuşmalarıyla başlayan programda, 3 farklı oturumla panellerle devam edildi.  İş’te Kadın Zirvesi kapsamında ayrıca farklı meslek gruplarındaki kadınlardan oluşan davetlilerin arasından seçilen 10 iş kadınına ödül verildi.

Finans sektörünün lider kadınlarından sentetik DNA üreten bilim kadınlarına, tarım tabanlı teknolojiler geliştiren kadınlardan uzay mekiği tasarlayan kadınlara, ev içi üretimini endüstrileştiren kadınlardan yerel ve uluslararası farkındalık çalışmalarına imza atan kadın sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş bir alanda söz sahibi olan kadın temsilciler İş’te Kadın Zirvesi kapsamında kendi hikayelerini anlatarak toplumda kadın statüsünün çok yönlü geliştirilmesine yönelik tecrübelerini paylaştılar.

Programda ayrıca engellerine rağmen hayata tutunarak başarı kazanmış farklı hayat hikayelerine sahip kadınlar da yer aldı. Bunlardan biri de doğuştan sağ eli engelli olan, emekli olduktan sonra sol eliyle hat yazmayı öğrenerek, Kur’an-ı Kerim’i 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlayan Samiye Aksan.

Balkanlar, Afrika, Orta Asya ve Güney Asya’dan değerli katılımcılar ile kadınların iş dünyasındaki rolü değerlendirildi, kendi coğrafyalarındaki mevcut projeleri, tecrübeleri ve kadının statüsünün çok yönlü geliştirilmesine ilişkin uygulamaları ortak bir platformda paylaşıldı.

İş’te Kadın Zirvesi’nde paylaşılacak, Türkiye’den başarı örnekleri​

'Kazı Kazan' projesi ile hem köyüne hem ailesine katkı sağlıyor– Esra Özdin

Aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla uzun süredir kaz yetiştirmeyi düşünen ancak yeteri kadar sermaye bulamayan Esra Özdin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi programı kapsamında hayallerini projeye döktü. Hazırladığı proje ile 30 bin lira destek almaya hak kazanan Özdin'in 'Kazı Kazan' projesi 2015 yılında Türkiye'de birinci oldu. Başarı öyküsü ile kısa sürede herkesin takdirini toplayan Özdin, bir yılda yetiştirdiği 350 kaz ile hem aile bütçesine hem de köyünün ekonomisine katkı sağlıyor.

Yerkürenin sınırlarını aşan kadın - Türkiye’nin tek uzay mimarı - Ayşe Ören

Bilkent Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı mezunu olan Ayşe tasarladığı, engellilere kolaylık sağlayan hareketli modüler mobilya sayesinde 2010 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan tekno-girişim sermaye desteği aldı. Şimdi ise uzun dönem uzay misyonlarında mekan tasarımı üzerine çalışan Türkiye’deki tek uzay mimarı. Uluslararası birçok tasarım yarışmasında ödül alan Ören, artık Deep Space Industries’in (DSI) New Worlds uzay ekibinde. 2015’te Amerika’da NASA’nın bir konferansına davet alan Ören, “Uzun dönem uzay gezilerinde uzay mimarisi” konusunda konuşma yaptı.  Bundan sonraki evrede hedefinin bilime ve veriye dayalı bir uzay mekiği tasarlamak olduğunu söylüyor.

Türk bilim kadını, ekibi ile birlikte radyasyonsuz MR geliştirdi - Doç Dr. Elif İnce

Nükleer fizik uzmanı Doç. Dr. Elif İnce’nin de içinde bulunduğu ekip radyasyonsuz görüntüleme cihazı geliştirdi. Mesanenin görüntülenmesi için geliştirilen cihaz Türk Patent ve Marka Kurumu’nun düzenlediği uluslararası yarışmada da altın madalyaya layık görüldü. Çocuklarda, hamilelerde ve bebeklerde çok rahatlıkla kullanılabilen cihaz yüksek çözünürlükte görüntü elde edebiliyor. ​ Doç. Dr. Elif İnce, İş’te Kadın Zirvesi’nde, Türk bilim kadını olarak tecrübelerini ve bilimin ülkeye ekonomik katkısını paylaşacak.

Göçmen gittiği Almanya’da kendi işinin patronu oldu – Aynur Özdemir Boldaz

Tuncelili Aynur Özdemir Boldaz, 13 çocuklu bir ailenin kızı olarak 19 yaşında dil bilmeden Berlin’e gelin gitti. Temizlik işçisi olarak başladığı kariyerinde, girişimcilik dâhil birçok konuda eğitim aldı ve kendi işini kurdu. Şimdi Almanya’da Türk girişimci iş kadını olarak 116, Türkiye’de 87 kişi istihdam eden 3 şirketi var. ​

Türk bilim tarihine imza atacak bir buluş sentetik DNA – Pınar Akalın

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da desteği ile  DNA teknolojileri üzerine ekibiyle birlikte çalışmalar yapan Pınar Akalın, 2009'da Türkiye'nin ilk yüksek çapta sentetik DNA üreten şirketini kurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurduğu Sentromer DNA Teknolojileri isimli şirketinde sentetik DNA ürünlerinin yanı sıra genetik test kitleri geliştiren Akalın, gıdalarda bulunan organizmaların genlerini hedef alarak istenmeyen gıda maddelerini ya da hastalıkların kaynağını saptıyor.

İş’te Kadın Zirvesi’nde paylaşılacak Dünya’dan başarı örnekleri

Zor şartlarda girişimci bir kadın - Saida Neghza - Cezayir

Saide Neghza, 10 yaşındayken babasının lokantasında çalışmaya başlayarak iş hayatına atıldı. 16 yaşında evlenen Neghza, 1992-1999 arasında yaşanan terör olaylarına rağmen kahve kavurma şirketi sahibi olmayı başardı. 2000 yılında inşaat işlerine adımını adan Neghza, bugün SORALCOF İnşaat Firmasının Genel Müdürü. Ayrıca iki taş ocağı bir de mermer ocağı işletiyor.

Afrika'da çitalar ve sürüler  vahşi doğa gönüllüsü kadın girişimciye emanet - Laurie Marker – Namibya

Laurie Marker, 1990 yılında çita ölümlerinin önüne geçmek için Namibya’da kurduğu Çita Koruma Vakfı ile ekonomik kazanç sağlayarak istihdam alanı yaratan, doğadan topladıkları ile elektrik enerjisi üreten bir vahşi doğa gönüllüsü. Marker, Çita Koruma Vakfı çalışmaları kapsamında çiftçilerin çitaları vurmasını önlemek için Anadolu’dan getirdiği kangal köpeklerini Namibyalı çiftçilere dağıtmaya başladı. 1994’ten bu yana 300’ün üzerinde çiftçiye 600 yavru kangal köpeği dağıtılarak hem çiftlik hayvanlarının hem de çitaların korunmasına destek sağlandı. Böylelikle bölgede çitaların soyu tükenmiş oldu.

Perakendecilikten İslamabad Kadın Ticaret Odası Başkanlığına -  Samina Fazıl - Pakistan

1989 yılında küçük çaplı bir perakende dükkanı açarak giyim sektöründe iş hayatına başlayan Samina Fazıl’ın ilk başta küçük çapta müşteriye ulaşan markası zamanla Pakistan’daki kadınların en çok rağbet gösterdiği markalardan biri haline geldi. Fazıl, 1.000 ABD Doları gibi küçük bir sermayeyle başladığı kadınlara yönelik giyim sektöründe ataerkil sistemden dolayı birçok zorluk yaşadı. Fazıl, ayrıca İslamabad Kadın Ticaret Odası Kurucu Başkanı.

Sudanlı kadınların sorunlarını litaratüre taşıyan bir akademisyen - Aida Wardani Abdelzahir Ahmed - Sudan

Yüksek lisansını Afrika Üniversitesi Kadın Çalışmalarında tamamlayan Aida Wardani Abdelzahir Ahmed 2009 yılından bu yana Marouf İnsan Hakları Eğitim Merkezi’nde Kadının Güçlendirilmesi Departmanında Daire Başkanı olarak görev yapıyor. Sudan’da kadın eğitiminde ve kadınların kalkınmasında STK’ların rolü, uluslararası insan hakları hukuku kapsamında insani yardım kuruluşu çalışanlarının korunması gibi alanlarda çeşitli araştırmaları bulunuyor. Aida Wardani, İş’te Kadın Zirvesi programında ‘sivil toplum örgütlerinde kadın dayanışması’ konusunda tecrübelerini paylaşacak.

Ürünleri 42 ülkede satılan dünya çapında bir girişimci - Elham Ziyadat - Ürdün

Ölü Deniz minerallerini kullanan sağlık ve güzellik ürünlerini 42 ülkede satan Elham Ziyadat’ın Bloom Dead Sea Gift Enterprise firmasının çalışanlarının % 95'i kadınlardan oluşuyor.  2002 yılında Ürdün'de Yılın Girişimcisi ödülünü kazanan Ziyadat, Ürdün’ün kırsal kesiminde 300 aileyle birlikte çalışarak, ihracat kalitesini yükseltmek, kadınları güçlendirmek ve işgücüne kazandırmayı hedefliyor. Elham Ziyadat, İş’te Kadın Zirvesi kapsamında girişimci kadınlara ilham verecek hikayesini paylaşacak.

Programın resmi web sitesi istekadinzirvesi.com