“Evvellimiz ahirimiz yaşlılarımız”

İnsan ömrünün her dönemi türlü güzelliklerle doludur. İnsan bu hayat yolunda ilerledikçe; tecrübeleri artar, olgunlaşır. Genellikle sonbahara benzettiğimiz yaşlılık; gençliğin tecrübeyle, öğrenmekle, bilmekle yoğurulduğu pek kıymetli bir dönemdir. İnsanın olgunluk ve ustalık dönemine denk düşer. Adeta bir meşale olup etrafını sükûnetle aydınlattığı çağdır. Yeter ki bu bilinçle, çalışarak ve kendimize iyi bakarak bu çağa girebilelim.

Ve gençlik en delikanlı dönemimizdir. Adeta deli bir rüzgâr gibi her yere yetiştiğimiz, enerjimizin içimize sığmadığı ve hep düşe kalka öğrendiğimiz en hızlı zamanlarımız. Hayatın, insanların, olayların tam da anlamını değerini bulamadığı arayışın çağı. Tecrübenin, bir rehberin en çok ihtiyaç duyulduğu yaşlar.

Elinizdeki kitapla ömürlerini en güzel biçimde geçirerek artık kendinden genç nesillere birer örnek, yol rehberi haline dönüşmüş yaş almış yaşlılarımızı sizlerle ve gençlerimizle tanıştırmak istedik.

Tüm hayatları boyunca üretmekten, çalışmaktan, güzel düşünüp güzel yaşamaktan, etraflarıyla olan münasebetlerini kesmeden şu fani dünyada seneler geçirmiş, koca yürekli yaşlılarımızla tanıştığınızda onların bizlere iyi geleceğini ve ilham olacaklarını düşündük.

‘Allah bizlere çalışıp dünyayı güzelleştirelim diye meziyetler vermiş’ diyerek; işlediği çinileriyle Hamza Amcamız, ‘Alın teri dünyanın en değerli hazinesi’ diyen lületaşı sanatkârı Kemal Amcamız, ‘İnsan bir işin ucundan tutmadığı zaman yaşlanmış demektir.’ diyen genç gönüllü Mine teyzemizle ve daha niceleriyle tanıştığınızda içimizde bir şeylerin kıpırdadığını, insan ömrünün hızla nasıl aktığını hissedeceğiz.

Bu çalışmada yer alan, her biri ülkemizin dört bir tarafından seçilmiş 70’inde, 80’inde olmasına rağmen yaşamaktan, çalışmaktan, umut etmekten vazgeçmeyen ve bu halleriyle bizlere mutluluk veren yaşlılarımızdır. Onlarla tanışmaktan büyük bir onur duyduk ve sizlerle tanıştıracak olmaktan da çok büyük bir sevinç duymaktayız.

Yaşlılarımızın; gençlerimiz ve çocuklarımız için özlemini duyduğu bir Ülkeyi hep birlikte emek emek inşaa etme sürecindeyiz. Memleketimizin iyiliği ve esenliği için çalışan ve dua eden Ülkemizin bütün yaşlılarına güzel ve sağlıklı nice seneler diliyor; sevdikleri ile gönüllerince bir yaşam temenni ediyorum.