“Farkındalık çalışmalarına katkı vermek üzere yola çıktık”

Kadın Kolları Genel Başkanlığı; "Çocuğa Karşı İşlenen En Ağır Suç Cinsel İstismar" konulu çalıştayı, sivil toplum örgütleri temsilcileri, akademisyenler, hukukçular ve ilgili bakanlık bürokratlarının katılımıyla düzenlendi.

Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığındaki çocuk istismarının önlenmesine yönelik komisyonun çalışmalarına devam ettiğini hatırlatarak, "Konu tüm yönleri ile titizlikle çalışılıyor. Komisyon meseleyi, uygulanan cezaların gözden geçirilerek caydırıcılığın güçlendirilmesinden, riski azaltmak için ailelerin ya da çocukla temas halindeki diğer insanların eğitilmesine kadar her açıdan geniş bir şekilde ele alıyor." bilgisini verdi.

Çam, geçen hafta AK Parti'nin 81 ildeki kadın kolları başkanlarıyla "çocuğa yönelik istismar" konusunda rapor hazırladıklarını belirterek, "Başbakan Yardımcımızın (Recep Akdağ) başkanlığındaki komisyon çalışmalarına devam ederken, önümüzdeki hafta, bugünkü çalıştayımızın sonuçları ve il başkanlarımızla oluşturduğumuz raporu kendilerine ileterek, bir anlamda farkındalığı oluşturmayı ve bizim bakışımızı da bu komisyonun çalışmalarına yansıtmayı amaçlıyoruz." dedi.

Çocuğun ve ailenin korunması için bütüncül bir politika oluşturulduğunu ifade eden Çam, "AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanlığı olarak biz, toplumun bilinçlenmesi, önleyici tedbirlerin alınması, toplumsal eğitimin geniş kitlelere yayılmasına katkı vermek amacıyla farkındalık çalışmalarına devam ediyoruz. Bundan önce de farklı konularda yaptığımız çalıştaylarla, gerek Başbakanlık genelgesinin yayınlanması gerekse kanun tekliflerine altyapı oluşturması konusunda Kadın Kolları Başkanlığı olarak çalışmalarımızı sürdürmüştük." şeklinde konuştu.

Bugün "Çocuğa Karşı İşlenen En Ağır Suç: Cinsel İstismar" konulu çalıştayı gerçekleştireceklerini belirten Çam, "Geçen hafta 81 ilimizin kadın kolları başkanlarıyla bir çalışma yaptık. 81 ilden gelen başkanlarımızın Türkiye'nin fotoğrafını çizmesi, bir taraftan bu suçun nedenleri, sebepleri, daha sonra da çözüm önerileri konusunda bir çalışmamız oldu. İllerimizin bakış açısını yansıdığı bir rapor oluşturduk. Bugün ise siz değerli katılımcılarımızla psikologlarımız, sosyologlarımız, bu konuda emek vermiş hukukçularımız, Meclisimizde bu konuyla ilgili çalışmış olan komisyon başkanımız, öğleden sonra dahil olacak, bürokratlarımız, 'Çocuğa Karşı İşlenen En Ağır Suç: Cinsel İstismar' çalıştayında birlikte olacağız." diye konuştu.

Çam, öncelikle sorunları tespit edeceklerini, ikinci yarıda ise çözüm önerilerini ortaya çıkaracaklarını vurgulayarak, ele alacakları konu başlıkları hakkında; “İhmal-istismar belirtileri ve risk grupları, cinsel istismara karşı eğitim, çocuğa yönelik istismarda çocuğa yönelik uygulamalar, çocuk istismarında adli psikolojik boyutu, medyada çocuğun temsili, aile dışında bakım desteği alan çocuk ve istismar, çocuk istismarının sosyolojik boyutu, cinsel istismarla mücadelede yaşanan güçlükler ve öneriler, cinsel istismarda medyanın rolü, siber zorbalık ve eğitimcilerin yapabilecekleri, çocuğa karşı cinsel istismarın online sistemlerde tespit ve takibi ve suçla bağlantısı, cinsel istismar konusunda kanuni uygulamalar." dedi.

"İki rapor da komisyonla paylaşılacak"

Bu başlıkların geçen hafta il başkanlarıyla yaptıkları toplantıda öne çıkan başlıklar olduğunu belirten Çam, "Başbakan Yardımcımızın başkanlığındaki komisyon çalışmalarına devam ederken, önümüzdeki hafta, bugünkü çalıştayımızın sonuçları ve İl Başkanlarımızla oluşturduğumuz raporu kendilerine ileterek, bir anlamda farkındalığı oluşturmayı ve bizim bakışımızı da bu komisyonun çalışmalarına yansıtmayı amaçlıyoruz." dedi.

Çam, 4,5 milyon üyesi ile dünyanın en dinamik ve etkin kadın örgütlenmesi olan AK Parti Kadın Kolları olarak, ilerleyen süreçte büyük bir insanlık suçu olan çocuk istismarı konusunda eğitim çalışmalarında farkındalık oluşturmak için tüm illerde çalışma yapacaklarını anlattı.

Çam, çalıştay sonuçlarının komisyona ışık tutması temennisinde bulundu.