Selva Çam’dan 8 Mart Dünya Kadın Günü Mesajı

Sevgili Dava Arkadaşlarım,

Dünya Kadınlar Günü, geçen yüzyılın başından itibaren dünyanın pek çok ülkesinde eşitlik hak ve talepleriyle uzun bir mücadeleye girişen kadınların birlik ve dayanışmalarının simgesi olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde seksenli yıllardan başlayarak her yıl artan katılımlarla kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar; eşitlik, söz sahibi olma, hakların hayata geçirilmesi ve koşullarının iyileştirilmesi taleplerini öne çıkartmaktadır. 8 Mart, cinsiyet ayrımcılığı, kadın ve erkeğin fırsatlara ve kaynaklara ulaşmasında yaşanan eşitsizlikler, şiddet, çalışma hayatı ve siyasette kadın oranı gibi meselelerin ele alınması bakımından son derece kıymetlidir. Hamt olsun ki AK Parti iktidarları, anne-çocuk sağlığından, kız çocuklarının okullaşmasına, kadına yönelik şiddetle mücadeleden, iş hayatında ayrımcılığı önlemeye yönelik düzenlemelere, kadına yönelik pozitif ayrımcılık ilkesinin Anayasa ile güvence altına alınmasından, kadının en temel haklarını kullanmasında önünü tıkayan özel-kamu alanı ayrımının sonlandırılmasına kadar pek çok düzenlemeyi yürürlüğe koymuş, kadın meselelerinde ciddi mesafe kat etmiştir.

Bilindiği üzere; AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları olarak bizler de, bir yandan yerelden başlayarak siyasette ve karar alma mekanizmalarında kadın katılımını arttırma yönünde çalışmalar yürütürken, bir yandan da teşkilatımıza bir okul gibi eğitimler vermekte, ortaklaşa hareket etme ve kadın olma bilinci etrafında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Çalışmalarımızda şu husus son derece önemlidir; kadın olmak, sadece kadın meseleleriyle ilgilenmek demek değildir. Kadın, hassasiyeti ve duyarlılığı ile toplumsal tüm konularla yakından ilgilenir.  Nitekim bu düşünce temelinde, Kadın Kolları olarak varlığımızı göstermekteyiz. Kadının, sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri olduğunu gösteren, dünyanın ilk kadın teşkilatı olan Bacıyan-ı Rum’u kuran Fatma Bacı gibi kıymetli kadınlarımızı örnek alarak yol almaktayız.

Değerli AK Kadınlar,

8 Mart, bir araya gelmek, tartışmak, düşünmek ve aynı zamanda her alanda sağlanan gelişmelerin paylaşılması için fırsat sunan bir gün olması nedeniyle de anlamlıdır. 8 Mart, kadın meselelerini ele almak kadar, ülke meselelerini değerlendirmek için de iyi bir fırsattır. Zira, kadını ne ekonomiden, ne sosyal hayattan, ne dış politikadan ne eğitimden, ne de sağlık politikalarından ayrı düşünemeyiz. Kadınlar olarak, bizi ve çocuklarımızın yaşamlarını etkileyecek süreçlere kayıtsız kalamayız, kalmayız. Önümüzde, milletimizin ve ülkemizin geleceğini ilgilendiren bir halkoylaması bulunmaktadır. Bizler, bu topraklar için, devletinin bekası, çocuklarının aşı için kanını canını ortaya koymaktan çekinmeyen Anadolu kadının evlatlarıyız. Ezelden beri koca bir mirasın taşıyıcısı olan kadınlar… Nitekim 15 Temmuz gecesi, tankların ve kendisine yöneltilmiş namluların önünde bir an bile tereddüt etmeden duran kadınımız, Nene Hatun’ların, Kara Fatma’nın, Şerife Bacı’nın, Gördesli Makbule’nin torunları olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Aydın’lı Emir Ayşe’nin, ‘Mademki burası bizim vatanımız; biz de bu vatanın olmalıyız.” sözleri gibi hayat bulmuştur o gece. On bir kadınımız şehit olmuştur. Bu bilinçle, çocuklarımıza güzel bir geleceği,  daha güçlü bir ülkeyi miras bırakmak en büyük temennimizdir. Dünyanın giderek pek çok kargaşa ve bilinmeyen bir sürece doğru gittiği, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere pek çok kuruluş ve devletin acziyet içinde yaşanan krizleri seyrettiği, yaygın ve derin insanlık krizlerinin olduğu bir atmosfer ile çepe çevriliyken Türkiye’nin statik konumda durması beklenemez. Her konudan daha acil ve ehemmiyetli olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hayata geçmesi hepimiz için kazanç olacaktır. Mevcut sistemin ülkenin refah, kalkınma yolunda mesafe almasını engeller taşıdığı bilinen bir gerçektir. Yeni sistem ise terörle daha etkin mücadeleyi beraberinde getirecek, yönetimde ve ekonomide istikrarın ve hızın garantisi olacaktır. Bizler kadınlar olarak, savaşlardan, istikrarsızlıklardan, yoksulluklardan en çok kadınların etkilendiği gerçeğini unutmadan istiklal, istikbal ve istikrar için yol almak durumundayız.

Anadolu’yla birlikte, Suriye’de, Halep’te, Filistin’de, Mymmar ve tüm mazlum coğrafyalarındaki kadınlar için de inandığımız yolda yürümeye devam etmeliyiz. Bu doğrultuda, ülkemizin kalkınmasına değer katmak, hayatı ve dünyayı güzelleştirmek isteyen kadınlar olarak elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz. ‘Tek bayrak, tek vatan, tek millet, tek devlet’ ülküsüne inananlar yılmadan yola devam edecektir.  Hepimizin ortak çabası, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ülkemize kazandıracak ve yeni sistemle birlikte kadının siyaset başta olmak üzere her alanda temsiliyeti artacaktır. Bu inançla, ‘Güçlü Türkiye’nin, Güçlü Kadınları’ olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüzü en içten duygularımla kutlarım.

L. Selva ÇAM

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı