21 Kasım 2014 Basın Raporu

GÜNDEM

21 KASIM 2014

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekvator Ginesi'nde

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde konuşma yapacak.

- Öğle yemeğinin ardından zirve kapsamında düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı'nda yer alacak Erdoğan, bazı ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

- Erdoğan, yapacağı basın toplantısının ardından Türkiye'ye dönecek. (Malabo)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve Başbakanı Neçirvan Barzani ile ayrı ayrı görüşecek, heyetler arası görüşmelere katılacak.

IKBY Başkanı Mesut Barzani ile ortak basın toplantısı düzenleyecek Davutoğlu, Celil El-Hayat Camisi'ni ziyaret edecek. (Erbil)

3- Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dedeman Otelde AK Parti Tanıtım ve Medya Günleri Toplantısı ile Çözüm Süreci Konferansı'na katılacak.  (Konya/13.30/19.00)

4- Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, zirveye katılacak.

- Enerji Bakanı Taner Yıldız, zirve kapsamında, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile kahvaltı yapacak, Genişletilmiş Bakanlar Kurulu Toplantısı'na katılacak, IRENA Genel Direktörü Adnan Amin ile öğle yemeğinde bir araya gelecek ve basın toplantısı düzenleyecek.

- Yıldız ayrıca Bosna Hersek Maden ve Endüstri Bakanı Erdal Trhulj ile görüşecek, resepsiyon ve gala yemeğine iştirak edecek. (İstanbul/13.00/08.00-18.45)

5- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Arifiye ve Sapanca Meslek Yüksekokulunun açılış törenine katılacak, Sakaryaspor Kulübünü ziyaret edecek. (Sakarya/11.00/14.00/15.00)

6- AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Lüksemburg'da, Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. Bozkır, onuruna verilen öğle yemeğine katılacak, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider ile bir araya gelecek.  (Lüksemburg)

7- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Dilderesi'ndeki ıslah çalışmalarını inceleyecek, atıksu arıtma tesisinin temel atma törenine katılacak, Tatlı Kuyu Vadisi ve Çağdaş Kent'teki çevre düzenlemelerinde incelemelerde bulunacak.

- Bakan Eroğlu ayrıca Kandıra'da, Sokak Hayvanları Geçici Bakım Merkezi ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret edecek. (Kocaeli/15.00/16.30/10.00)

8- Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Belçika'da, Avrupa Birliği'nin Bölgeler Komitesi ile görüşecek. (Brüksel)

9- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Proje Finansman Sözleşmesi'nin imza törenine ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5. Altın Havan Ödülleri törenine katılacak.

(İstanbul/14.30/19.30)

10- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK ve üniversitelerin 2015 yılı bütçeleri görüşülecek. (TBMM/10.00)

11- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Üsküdar Belediyesinin düzenlediği "Uluslararası Üsküdar Sempozyumu"na katılacak. (İstanbul/18.30)

21 KASIM 2014 CUMA GÜNDEM HABERLERİ

GÜNDEM

İMRALI'YA SEKRETERYA KARARI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hasta tutuklu ve hükümlüler için adım atacağız" dedi. Bakan Bozdağ ile görüşen HDP heyetinden Buldan, ""Öcalan'a 5 mahkûm sekreterlik yapacak" şeklinde açıklamada bulundu.

TUNCAY GÜNEY HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Ergenekon soruşturmasının kilit ismi Tuncay Güney hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yakalama gerekçesinde Güney hakkında kuvvetli suç şüphesinin var olduğu belirtildi.

90 SAATLİK SU KESİNTİSİ İPTAL

İSKİ'nin açıkladığı ve Anadolu Yakası'ndaki 12 ilçede 4 gün su kesintisine yol açacağı belirtilen Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesisleri Trafo Merkezi'ndeki çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla durduruldu.

EHLİYET SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM

Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü sınavlarındaki yeni sistemi ile Türkiye'nin Avrupa standartlarını yakalamaya başladığını belirterek, '7 çeşit sürücü belgesi oluyor. Artık sürücü belgelerinde yaş sınırları değişiyor. Tecrübe şartı geliyor' dedi.

EKONOMİ

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ SABİT TUTTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Kasım ayı faiz kararını açıkladı. Politika faizini yüzde 8.25'te sabit tutan Merkez, faiz koridorunun alt ve üst koridoruna da dokunmadı.

BAKAN ELVAN'DAN İSTANBUL'UN TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK PROJELER

Ağır taşıtlar için İstanbul'u güzergâh dışı bırakmayı planladıklarını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, bu çerçevede Çanakkale Boğazı'nda yeni bir köprü yapılacağını söyledi.

THY'DEN DÖRT YENİ NOKTAYA UÇUŞ KARARI

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, Orta Amerika ülkesi Venezuela'daki Caracas ve Bogota ile Mexico City ve Küba'ya uçma kararı ile ilgili çalışmalarının olduğunu belirtti.

İKİ BİN ŞUBEYE ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Rekabette geri kaldığımız yerlerde ve büyük şehirlerde varlığımızı genişleteceğiz, yakın gelecekte 2 bin şubeli bir banka olmayı hedefliyoruz" dedi

DÜNYADA ULTRA ZENGİN ARTTI; TÜRKİYE'DEKİ SAYI İSE 915

Dünya genelinde ultra zenginlerin sayısı arttı. Wealth-X ve UBS tarafından hazırlanan 2014 Dünya Ultra Zenginler Raporu, serveti 30 milyon dolar ve üzeri olanların, 2013'e göre yüzde 7.2 artarak, 2014 yılında 211 bine ulaştığını gösterdi. Bunların 915'i Türk

POLİTİKA

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de İcra Ettiği Harekât ve Misyonlar Kapsamında Yurtdışına Gönderilmesi Tezkeresi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

KILIÇDAROĞLU: CHP'Yİ KARIŞTIRMAK İÇİM MİT HAREKETE GEÇTİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partiyi karıştırmak için MİT'in dışında bir ekip kurulduğunu ve bu ekibi de yine MİT'ten bir ismin koordine ettiğini söyledi.

DEMİRTAŞ: ESNAFI KEPENK KAPATMAYA ZORLAMAYIN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Doğu ve Güneydoğu'daki gençlere, esnafı zora sokan kepenk kapatma uygulamalarından kesinlikle kaçınılması gerektiği çağrısı yaptı.

DÜNYA

RUMLAR 90 MİLYON EURO'YU İSTİYOR

Kıbrıs Rum Yönetimi, AİHM önünde Ankara'ya karşı kazandığı devletlerarası dava sonunda hükmedilen tazminatın ödenmesi için Avrupa Konseyi'ne başvurdu.ü

KUZEY KORE, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İ NÜKLEERLE TEHDİT ETTİ

Kuzey Kore, ülkesindeki insan hakkı ihlallerini irdeleyen ve Kuzey Kore'ye ceza verilmesi gerektiğini belirten Birleşmiş Milletler'i, nükleer testler yapmakla tehdit etti.

PUTİN: ABD BİZİ BOYUNDURUĞU ALTINA ALMAK İSTİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Rusya'yı küçük düşürmek derdinde olmadığını, boyunduruğu altına almaya çalıştığını, bugüne kadar kimsenin bunu başaramadığını ve bundan sonra da başaramayacağı söyledi.

ALMAN SOLUNDA 'TARİHİ İTTİFAK'

Almanya'da Berlin duvarının yıkılmasından bu yana ilk kez bir eyalette radikal solcu bir siyasetçinin başkan olması gündemde. Sosyal Demokrat Parti (SPD), eski Komünist Doğu Almanya partisinin devamı olarak görülen Die Linke ve Yeşiller Thüringen eyaletinde ittifaka gitme kararı aldı.

YAZILI BASIN ÖZETLERİ

Yeni Şafak’ın bazı haber başlıkları:

Afrika‘Ya Ebola İçin 5 Milyon Dolar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika'daki Ebola salgınına karşı 5 milyon dolarlık yardım paketi üzerinde çalıştığını söyledi. 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Afrika'nın neredeyse 20 yıldır büyüyüp geliştiğini ve birçok ülkenin 10 yıldan fazla aralıksız büyüme kaydettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Şu an aslında Afrika'nın büyüyen bir yatırım merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Afrika artık kaderini kendi ellerine aldı" ifadelerini kullandı. Dünyadaki ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 60'ının Afrika'da olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bunun sadece Afrika'ya değil tüm dünyaya yetecek tarım üretimi sağlayacağını, bu nedenle de tarım ve gıda güvenliği konusundaki toplantının Afrika'da yapılmasının tesadüf olmadığını vurguladı. Geçen yıl Türkiye'nin Afrika'da 39, Afrika ülkelerinin ise Ankara'da 30 elçilik açtığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bu, işbirliği ve ortaklığımız için oldukça olumlu bir adımdır. Son 10 yılda Sahraaltı ülkeleriyle ticaret 6 kat arttı. İkili ticaret hacmi 23 milyar dolara ulaştı1. Amacımız 2018'e kadar bu miktarı 50 milyar dolara çıkarmak" diye konuştu. "

Star’ın bazı haber başlıkları:

İmralı Görüşmeleri Artık Sonuç Odaklı Yapılmalı

HDP'nin İmralı’ya yaptığı ziyaretlerin gidiş gelişlerden ibaret kalmaması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Bir çerçeveye oturması gerek. Silahların ve şiddetin tümüyle terk edilmesi perspektifi taşıyacak görüşmelerin yapılması lazım" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak'a gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi. Özellikle IŞİD'in yol açtığı yeni tehdidin son 5-6 aydır Irak-Suriye hattında çok ciddi güvenlik riskleri oluştuğunu kaydeden Davutoğlu şu mesajları verdi:

Yeni hükümet memnun etti

Irak ile kapsamlı istişarelere ihtiyaç var. 2-3 yıldır yaşanan iç istikrarsızlıklar, birçok siyasi liderin ve hareketin sistem dışına itilmesi dolayısıyla ilişkilerde bir aksamanın söz konusu oldu. Özellikle seçimler sonrasında yaşanan değişimler ve daha kapsayıcı, bütün tarafları içine alıcı bir sürecin ortaya konmuş olması herkesten daha çok Türkiye'yi memnun etmiştir. Irak'taki bütün dini, mezhebi, etnik gruplar da Türkiye'nin akrabası ve dostudur. Hiçbirini diğerinin önüne almayız, ayırmayız.

AB Duygusal, Türkiye Rasyonel Davranıyor

AB Bakanı Bozkır Türkiye'nin mülteciler için 4.5 milyar dolar harcadığını belirterek dünyadan sadece 200 milyon dolar katkı geldiğini hatırlattı. Yumuşak güç olan AB'nin askeri bir güç gibi davrandığını ifade eden Bozkır, AB'yi dinleyen Gürcistan ve Ukrayna'nın toprak kaybettiğini söyledi. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır AB'nin yumuşak bir güç olduğunu yaptırım gücü bulunmadığını hatırlatarak AB'nin duygusal Türkiye'nin realist davrandığın söyledi. Bozkır, "Bu aslında AB'nin en büyük sorunu. Askeri bir gücü olmamasına rağmen adeta askeri bir güçmüş gibi davranıyor ve bazı ülkelerde kötü sonuçlar doğuran politikalar devreye sokuyor. Gürcistan ve Ukrayna böyle ülkeler" dedi.

Sabah’ın bazı haber başlıkları:

Buraları Beyoğlu Gibi Yapın

Erdoğan, dünya kültür mirası listesindeki Cezayir'in "Kasaba" bölgesi için 'Beyoğlu' modeli önerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ve Cezayir olarak Afrika kıtasında çok büyük işler başarabileceğimize inanıyorum. 2016, dostluğumuzun 500. yılını kutlayacağımız bir yıl olacak. Keçiova Camisi bu uzun birlikteliğin en önemli ispatı. Gelin, Beyoğlu'nu görün. Orası da burası gibi tarihi bir yer. Sizin burayı da Türk firmaları tarihi dokusunu koruyarak Beyoğlu gibi yapsın.

Milliyet’in bazı haber başlıkları:

AK Parti'de Yargı Paketi Alarmı

Ak Parti, makul şüphe halinde polise arama imkanı tanıyacak, Danıştay ve Yargıtay'ın yapısını değiştirecek yargı paketi için alarma geçti. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre Grup Yönetim Kurulu'nun dünkü toplantısında, muhalefetin yoğun engelleme yapacağını açıkladığı düzenlemenin Genel Kuruldan sorunsuz geçebilmesi için alınması gereken tedbirler masaya yatırıldı. Yargı paketinde muhalefet ve kamuoyu huzurunda "iktidar meclisi çalıştıramıyor" şeklinde bir görüntü verilmemesi gerektiği vurgulanan toplantıda, Başbakan ve Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'ndan bu konuda gruba uyarıda bulunmasının rica edilmesi görüşü benimsendi.