22 Nisan 2014 Basın Raporu

GÜNDEM

22 NİSAN 2014

1- Yeni Zelanda Genel Valisi Mateparae Ankara'da

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genel Vali Korgeneral Sir Jerry Mateparae'yı Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılayacak.

- Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, Gül ve Mateparae, ortak basın toplantısı yapacak.

- Gül, konuğu onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verecek. (Ankara/10.45/11.00/11.30/12.30/19.30)

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genel Vali Mateparae ile görüşecek.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mateparae ile Başbakanlık Resmi Konut'taki öğle yemeğinde bir araya gelecek. (TBMM/15.00/Ankara/14.00)

2- Cumhurbaşkanı Gül, MÜSİAD Gençlik Kurulu Başkanı Faruk Akbal ve beraberindeki heyeti kabul edecek. (Ankara/15.00)

3- TBMM Başkanı Çiçek, çevre yönetim sistemi belgesi alınmasıyla ilgili törene katılacak, MÜSİAD Gençlik Kurulu Başkanı Faruk Akbal ile Asya'nın Çocukları/5. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali kapsamında, çocukları ayrı ayrı kabul edecek. (TBMM/11.00/12.00/18.00)

4- Başbakan Erdoğan, Tunus Nahda Hareketi lideri Raşit Gannuşi'yi Resmi Konut'ta kabul edecek. (Ankara/16.30)

5- AK Parti, CHP, MHP ve BDP TBMM grupları toplanacak. (TBMM/11.15/13.30/10.30/12.30)

6- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin soru önergelerini cevaplandıracak, İhracatın Yıldızları Ödülleri törenine katılacak. (TBMM/15.00/İstanbul/20.00)

7- Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, TİKA Program Koordinasyon Ofisi'ni ziyaret edecek, Kosova Meclis Başkanı Jakup Krasniqi ile görüşecek.

- Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile de bir araya gelecek İşler, Fatih Camisi çevre düzenlemesinin açılışını gerçekleştirecek. (Kosova)

8- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlıklı Yaşama Davet Projesi kapsamında spor ve sosyal tesislerinin açılışını yapacak. (Ankara/13.00)

9- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda, kadın istihdamına yönelik sunum yapacak. (TBMM/15.15)

10- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Muş ve Solhan'da belediye başkanlığını ziyaret edecek, 2. Bingöl Kalkınma Platformu Toplantısı'na katılacak. (Muş/11.00/Bingöl/12.30/16.00)

11- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kişisel Gelişim ve Motivasyon Eğitimi" konulu programda konuşacak. (Ankara/14.30)

12- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 99. dönem kaymakam adaylarına hitap edecek. (Ankara/10.00)

13- TBMM Genel Kurulu'nda, bazı uluslararası anlaşma ve sözleşmeleri uygun bulan tasarılar görüşülecek. (15.00)

16- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Karabüklüler Vakfında "Türkiye Cumhuriyeti'ni Kuran Meclisin Hikayesi" konulu sohbet toplantısına katılacak. (Ankara/19.00)

17- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Birlik Vakfında "Yeni Türkiye'nin İnşası" konulu konferans verecek. (Ankara/19.30)

22 NİSAN 2014 SALI GÜNDEM HABERLERİ

GÜNDEM

BÜLENT ARINÇ'TAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. "Taksim'de 1 Mayıs" tartışmalarına değinen Arınç, meydanda kutlamalara kesinlikle izin verilmeyeceğini söyledi.

EKONOMİ

PİYASALAR

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günün tamamında 20 puan düşüşle 73.446 puandan tamamladı. Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 0,04 değer kaybetti. İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 2,1330 lira, avronun satış fiyatı 2,9480 lira oldu. Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kâğıdı 24 Şubat 2016 vadeli tahvilin, bileşik faizi önceki kapanışa göre 0,02 puan azalarak 9,68'den kapandı. Bu tahvilin basit getirisi yüzde 9,45 oldu. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getirisi yüzde 9,70 bileşik getirisi yüzde 9,46 olmuştu.

ELEKTRİKTE SIKINTI KAPIDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kuraklık nedeniyle elektrik üretiminde sorun yaşanabileceğini söyledi. Yıldız, beklenen yağışların olmaması durumunda, Bulgaristan, Gürcistan ve İran'dan elektrik ithal edilebileceğini açıkladı.

1500 DENİZCİ İSTANBUL'DA BULUŞACAK

27 Haziran'da gerçekleşecek olan 'Bosphorus 2014 Shipbrokers' 40'ı aşkın ülkeden 1500 denizciyi İstanbul'da buluşturacak. Organizasyon tersaneci, kumanyacı ve ikmalcisine kadar krizdeki denizcilere önemli iş bağlantıları için fırsat sunacak

POLİTİKA

ŞAHİN: HENÜZ ADAYIMIZ BELLİ DEĞİL

NTV canlı yayınına katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ''Henüz AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı belli değil'' dedi. Şahin, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda başbakanlık görevini başbakan yardımcılarından birinin üstlenebileceğini söyledi.

YALOVA'DA SEÇİMLER İPTAL

Yüksek Seçim Kurulu Yalova'daki seçimlerin iptal edilmesine karar verdi. Kentte seçimler, 1 Haziran'da tekrarlanacak.

DÜNYA

İSRAİL GAZZE'YE SALDIRDI

Ordu radyosu, askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail Hava Kuvvetleri'nin, "İsrail'e atılan 6 rokete karşılık" Gazze'de bazı noktalara hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

PUTİN, KIRIM TATARLARINA GÜVENCE VERDİ

Baskı döneminde mağdur olan Kırım Tatarları, Ermenileri, Almanları, Rumları ve diğer Kırım halklarının rehabilitasyonu hakkındaki kararname Devlet Başkanı Putin tarafından imzalandı.

SURİYE 3 HAZİRAN'DA SANDIĞA GİDECEK

Suriye devlet televizyonunun haberine göre, Suriye Halk Meclisi Başkanı Muhammed Cihad el Lahham, seçim tarihinin 3 Haziran olarak belirlendiğini duyurdu.

'İNGİLTERE BİR HRİSTİYAN ÜLKESİDİR'

İngiltere Başbakan David Cameron'ın, "İngiltere bir Hristiyan ülkesidir" sözleri ülkede yeni bir tartışmayı ateşledi. Yazarlar, bilimadamları ve gazetecilerden oluşan bir grup, Başbakan Cameron'a açık mektup kaleme aldı.

YAZILI BASIN ÖZETLERİ

Star’ın bazı haber başlıkları:

BASKANLI PARLAMENTER SİSTEM

Geniş yetkiler içeren mevcut sistemin Başkanlı Parlamenter Sistem olduğunu söyleyen hukukçular, arkasında halkın desteği olan Cumhurbaşkanının fiili başkan olacağı görüşünde buluşuyor.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop:

Halk Seçince Yetki Tartışması Biter

Türkiye'de aslında parlamenter sistem olmadığını, bu kadar geniş yetkili cumhurbaşkanı olamayacağını söylüyorduk. Mevcut sistem için 'Baskanlı Parlamenter Sistem' ya da 'Yarı Başkanlık' gibi diyen vardı. Parlamento seçtiği için tartışmalar vardı, halk tarafından seçilince yetki tartışması biter."

D.Ü. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem:

Yüzde 51 Oy Meşru Kılar

'Demokrasilerde gücün kaynağı halk olduğuna göre, halkın iradesini en fazla yansıtan ve en yakın olan makam en güdü olacaktır. Yüzde 51 oy alan cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'ndan daha meşru olur."

Bakanlar Kurulu Gündemi Dar Bölge Secim Sistemi

Bakanlar Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda Erdoğan'ın Milletvekilleri ile yaptığı toplantı ve Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında da gündeme getirilen seçim sisteminin değiştirilmesi konusunun da ele alındığı öğrenildi. Sık sık tartışmalara konu olan ve temsilde adaleti sağlamadığı eleştirileri yöneltilen yüzde 10'luk barajın kaldırılması ve yerine Dar Bölge veya Daraltılmış Bölge seçim sistemi getirilmesi ana gündem maddesiydi. Konuya ilişkin mevzuat çalışmaları devam ederken sistemin 2015 genel seçimlerinde uygulanabilmesi için Meclis tatile girmeden yasalaşması gerekiyor.

1 Mayıs Önlemleri Ele Alındı

Toplantıda, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde alınacak güvenlik önlemleri de masaya yatırıldı. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın bayramın huzur içinde geçirilmesine dair önlemlerle ilgili üyelere sunum yaptığı belirtildi. Öte yandan İzmir'deki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenen 29 kişinin yargılanmasına devam edildi. Hakim Abdulkadir Certel, "suçtan zarar görmesi durumu söz konusu olduğundan mağdur Başbakan Erdoğan'ın kendisine karşı işlendiği ileri sürülen hakaret suçu ile sınırlı olarak CMK'nın 237 ve 238. maddeleri gereğince davaya katılmasına" verdi.

Türkiye Başkanlık Sistemine Adım Attı

Cumhurbaşkanının ilk defa halkın oylarıyla seçileceğini belirten Mehmet Ali Şahin, "Bu, bir noktada Türkiye'nin artık başkanlık sistemine adım attığını ifade eder. 2015 seçimlerine doğru giderken, yeni bir Anayasa ve bunun içinde başkanlık sistemini halkımıza sunmak durumundayız" dedi. AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halkın oyuyla seçileceğini hatırlatarak, "Bu, bir noktada Türkiye'nin artık başkanlık sistemine adım attığını ifade eder. Artık cumhurbaşkanını halkın seçtiği bir ülkede mutlaka ya başkanlık ya da yarı başkanlık ya da partili başkanlık sistemine Türkiye geçmek durumundadır" dedi.

Başbakan Kim Olacak?

Şahin katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının henüz belli olmadığını vurgulayan Şahin, "Başbakanımızın, cumhurbaşkanı adayı olacağı sonucuna varırsak, partinin genel başkanı kim olacaktır, seçimlere kadar Başbakan kim olacaktır, kongrede genel başkanlığa kim gelecektir ve 2015 seçimlerinde kimin genel başkanlığında AK Parti seçimlere girecektir; bunların da değerlendirilmesi ve isabetli kararların verilmesi gerekiyor. Benim bu görevlerle ilgili bir beklentim ve talebim yok. Başbakan Köşk'e çıkarsa, başbakan yardımcısı arkadaşlarımızdan birinin seçimlere kadar başbakanlık yapması mümkündür. Bu konunun da cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olduğunu düşünüyorum; ancak bu konuda Arınç, 'Başbakanımız, cumhurbaşkanı adayı olursa ilk turda seçileceğine inanıyorum. Gönlümüzden geçen de Cumhurbaşkanımız Gül'ün partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini yürütmesidir' demişti. O hissiyata katıldığımı ifade etmiştim, hala o düşüncedeyim" dedi.

Yeni Şafak’ın bazı haber başlıkları:

Katara Yatırımda İlk 3'e Gireceğiz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Katar'da gerçekleştirilen Türk-Katar İş Forumu'na Katarlı yatırımcılardan katılımın yüksek olduğunu belirterek, 170'den fazla Katarlı, 45 de Türk firmasının görüşmeler yaptığını kaydetti. Zeybekçi, "Hemen hemen 1 Türk firmasına 4 tane Katarlı firma vardı. Bu çok büyük bir ilgi. Katar bizim için fırsatlar anlamında ilk 3'e girecek olan bir ülke" dedi. Uçakta gazetecilere temaslarını değerlendiren Zeybekçi görüşmelerde, işbirliği yapma, birlikte yüzde yüz mutabakatla yürümeyi kararlaştırdıklarını ifade etti. Zeybekçi, "Şu anda burada 14 milyar dolar civarında bir müteahhitlik hizmeti sürdürüyoruz. 2022 Dünya Kupası çerçevesinde, 20 milyar dolarlık paketler var, orada teminat problemi olmaz biz onları çözeriz. Çok yalanda, 1,5 ay içerisinde bir daha geleceğiz Katar'a" dedi.

Vizeleri Aşalım

Zeybekçi, yurtdışından gelen yatırımcılar için uzun süreli oturma gibi vize süreçlerinin kısa sürede tamamlanacağını belirtirken "Hiç gereksiz yere taassubumuz var. Bunu aşalım" dedi.

Sabah’ın bazı haber başlıkları:

YSK, Yalova'da Seçimi İptal Etti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Yalova'da seçimlerin iptaline karar verdi. Kentteki seçimler 1 Haziran 2014'te yeniden yapılacak. AK Parti yerel seçimlerde, Yalova'da kısıtlılar, askerler ve sandık kurulu üyelerinin seçmen olmadığı halde oy kullandığını öne sürerek YSK'ya itirazda bulunmuştu. İtirazı görüşen YSK, konuyla ilgili ara karar almış, İlçe Seçim Kurulu'ndan, oy kullanma ehliyeti olmadığı halde oy verenlerin tespit edilmesini istemişti. Kurul, ilçe seçim kurulundan gelen bilgiler doğrultusunda, Yalova seçiminin iptaline karar verdi. Yalova'da seçimi 1 oy farkla AK Parti adayı kazanmış, ancak CHP'nin itirazının ardından seçimi 6 oy farkla CHP kazanmıştı.

Hürriyet’in bazı haber başlıkları:

AK Parti Yüzyıllarca Devam Edecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bundan sonraki 10 yılda, hatta yüzyıllar içinde AK Parti kurumsallaşarak devam edecek. Çünkü bu sadece bir siyasi parti hareketi değil, büyük bir tarihi harekettir" dedi. AK Parti Konya İl Teşkilatı'nca Anemon Otel'de düzenlenen toplantıya katılan Davutoğlu, şunları söyledi: "Türkiye'nin kaderiyle AK Parti'nin kaderi artık birbirine paralel seyretmektedir. Birbiriyle doğrudan etkileşim içindedir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan haksız şekilde eleştiriliyor. 'Kutuplaştırıcı ve sert bir dil kullanılıyor. AK Parti toplumu kutuplaştırıyor, gerginlik oluşturuyor' gibi bir kanaat uyandırılmaya çalışılıyor. Düşünün ki bu ülkede AK Parti yok. Bir an yokluğunu farz edin. İnşallah böyle bir dönem olmayacak. Bugün AK Parti olarak siyasi hayatta tecessüm etmiştir. Geçmişte başka şekillerde tecessüm etmiştir. Bu yürüyüş, bu hareket Horasan'dan başlayıp, Konya'da tohumları ekilen, Selçuklu mirasım burada şekillendiren, Osmanlı ile cihan devleti haline gelmiş olan bu hareket, Türkiye Cumhuriyeti ile istikbalini kazanmıştır. İnşallah kıyamete kadar da durdurulamayacak, engellenemeyecektir."

Milliyet’in bazı haber başlıkları:

Çelik: Kavga Ve Kaos Olmayacak

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinerek, Başbakan Erdoğan'ın aday olmak istemesi durumunda Cumhurbaşkanı Gül'ün gerekli siyasi nezaketi göstereceğini belirterek, "Kavga ve kaos olmayacak" dedi. NTV'ye konuşan Çelik, şunları kaydetti:

Oturup Konuşacaklar: Sayın cumhurbaşkanımızın açıklamasından 'bu işi bırakıyorum' gibi bir ifade anlamadım. Sayın cumhurbaşkanı bugünkü şartlarda böyle bir hesabım yok diyor. Bir plan yapmadığını söylüyor. Siyasete bağımsız olarak başladığı ve bulunduğu makama bağımsız biri olarak gelmiş değilim diyor. Şuraya talibim şuraya gelmek istiyorum gibi bir tavır sergilemiyor. Bir dünyaya mensubum arkadaşlarla konuşacağım, ki Sayın Başbakan ile tabu ki oturup konuşacaklar. Sayın Gül, 'bugün bir hesap yapmıyorum ama bu camiada günün birinde bana ihtiyaç olursa ben buradayım' gibi bir yaklaşım içerisinde.

Yaklaşım Farkı: Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile aralarında belirli meselelerde yaklaşım farkları var. Bunların bir kısmı Cumhurbaşkanı'nın bulunduğu makamın tabiatından olmak belki bunu gerektirebilir. Bu camiayı ilgilendiren konularda oturup konuşacağız. Biz makam için saltanat kavgası, kardeş kavgası yapmayacağız. Bu mesajı da veriyor. Başbakan aday olmak istediğini söylediğinde Sayın Gül'ün siyasi nezaketi göstereceğini düşünüyorum.

Ağabey Olarak Görüyoruz: Biz Erdoğan ve Gül'ü ağabey olarak görüyoruz. Yönetici kadroda olmasa da partimizden bazı arkadaşlarımız Sayın Gül'ü üzecek açıklamalar yapıyor. Ben her zaman Başbakanımızın arkasında olmamızın, Sayın Gül'ü üzecek sözler sarfetmemiz gerektirmediğini söylüyorum. Tayyip Bey çok ezici bir karizmaya sahip. Tayyip Bey bu partinin orkestra şefidir. Bir orkestrada sesleri taban tabana dır. Ama şef bu sesleri armoniye dönüştürür. Örneğin Yıldırım Akbulut değil başka bulut olsa ANAP'm tepetaklak gidişi durdurulamazdı.

Türkiye’nin bazı haber başlıkları:

9 Ülkede 9 Oy

Cumhurbaşkanını halkın belirleyeceği seçimler bir ilke daha sahne olacak. Gurbetçiler Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için gümrük kapılarına gelmek zorunda kalmayacak. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) düzenlemesiyle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları artık oyların bulundukları ülkelerde verecek. Gurbetçilerin her seçimde gümrük kapılarına taşınmalarının zaman ve emek kaybına sebep olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, bu zorunluluğun sandığa gitme En çok seçmenin olduğu ülkeler En az seçmenin olduğu ülkeler oranını da çok düşürdüğünü vurguladı. Yurt dışında yaşan vatandaşlar için Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tur oylamanın 31 Temmuz-3 Ağustos'ta yapılacağım hatırlatan İşler, "ikinci tur olursa, oylama 17-20 Ağustos 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek" dedi. Yurtdışında 2.7 milyon seçmen bulunduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı İşler bunların dağılımını ise şöyle sıraladı: "Avrupa'da 2 milyon 449 bin 137, Asya'da 164 bin 796, Amerika'da 107 bin 329 bin, Afrika'da 6 bin 277 ve Okyanusya'da 39 bin 543."