27 Kasım 2014 Basın Raporu

GÜNDEM ÖZETİ

27 Kasım 2014

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezindeki, 30. İSEDAK Toplantısı'nın açılış törenine katılacak, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad Medeni ve İslam Ticaret Odası Başkanı Salih Kamil'i aynı yerde, ayrı ayrı kabul edecek. (İstanbul/09.30/12.30/13.15)

2- Yüksek Askeri Şura olağan toplantısı

- Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) olağan toplantısı Genelkurmay Karargahı'nda başlayacak. Şura üyeleri, toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret edecek.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ üyelerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda akşam yemeği verecek. (Ankara10.00/19.00)

3- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezinde yapılacak 16. Dönem 478 Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları ile 9. Dönem 7 İdari Yargı Hâkimleri'nin kura törenine katılacak. (Ankara/10.00)

4- AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İsveç'te, Parlamento Başkanı Urban Ahlin, Dışişleri Bakanı Margot Wallström, AB İşlerinden Sorumlu Başbakanlık Devlet Sekreteri Hans Dahlgren ile görüşecek, Parlamento Dışişleri ve AB Komitelerinin ortak toplantısı ile İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström tarafından verilen çalışma yemeğine katılacak. (Oslo)

5- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Personeli Danışma Kurulunun toplantısına katılacak, Hak-İş Konfederasyonu ve Sudan İşçi Sendikaları Federasyonu heyetini kabul edecek. (Ankara/10.00/14.00)

6- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile iş yapan Lüksemburglu işadamlarıyla buluşacak, Türkiye-Lüksemburg Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi 2. Dönem Toplantısı'na ve Türkiye-Lüksemburg İş Forumu'na katılacak. Başbakan Yardımcısı Etienne Schneider ve Maliye Bakanı Pierre Gremagna ile görüşecek Zeybekci, Bettembourg Lojistik Merkezini ziyaret edecek ve Lüksemburg Büyükelçiliğinde onuruna verilecek resepsiyona katılacak. (Lüksemburg)

7- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığının düzenlediği İl Dış İlişkiler Toplantısı'na katılacak. (Diyarbakır/09.00)

8- Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, Katar Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Hissa Sultan el-Cabir ile görüşecek, İslam Eserleri Müzesine ziyarette bulunacak. (Katar)

9- TBMM Genel Kurulunda, "yargı paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesine devam edilecek. (14.00)

10- Merkez Bankası, 2014 yılı ikinci Finansal İstikrar Raporu ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak, Para Politikası Kurulunun 20 Kasım'daki toplantısının özetini yayımlayacak. (Ankara/10.00/14.30/14.00)

11- Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin tüketici güven endeksi ile üçüncü çeyrek ticaret ve hizmet endekslerini açıklayacak. (Ankara/10.00)

12- Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve beraberindeki heyet, Azerbaycan'da gerçekleştirilecek ''Türk Keneşi Eğitim Bakanları Üçüncü Toplantısı''na katılacak. (Bakü)

YAZILI BASIN ÖZETLERİ

Yeni Şafak’ın bazı haber başlıkları:

TAŞERON DEĞİL MİLLET AKLI

Ankara'da 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinde esnaf ve sanatkarların çok kritik ve hayati bir yerde durduğunu belirtti. Bu sorunu milletle birlikte çözeceklerini belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi: Son bir buçuk yıldır, tüm sabotaj girişimlerine rağmen muhafaza edilen çözüm süreci, esnafın da huzur ve güven ortamını teneffüs etmesini sağladı. 6-7 Ekim olayları yeni bir kışkırtma, tahrik olarak ortaya çıktı. Bütün bunlara rağmen bunu bu şekilde muhafaza edecekler en başta esnaf ve sanatkarlardır.

BU İSİN ÇERÇEVESİ BELLİDİR

Çözümü süreci konusunda söylentilere, dedikodulara, şehir efsanelerine asla ve asla itibar etmeyin. Bu işin çerçevesi bellidir, sınırları bellidir, marjı bellidir. Bu bir pazarlık süreci değildir, bu bir taviz süreci, bir alma verme süreci asla değildir. Her zaman söyledim, silahlar bir kenara konulacak, ne mesele varsa konuşarak, uzlaşarak, siyaset zemininde çözüme kavuşacak. Bunun dışında hiçbir yola, hiçbir yönteme Türkiye Cumhuriyeti asla fırsat vermez, zemin vermez, imkan da vermez.

VİCDAN ŞOVU YAPIYORLAR

Biz birilerini memnun etmek için, birilerini tatmin etmek için değil 77 milyonun huzurunu, barışını, kardeşliğini sağlamak için bu yola çıktık. Şımarıklığa, başıbozukluğa da bizim tahammülümüz olmaz. Kobani bahanesiyle sokağa çıktılar, üstelik de hemen tamamı Kürt olmak üzere 50'ye yakın kardeşimizi barbarca, vahşice katlettiler. Sokakları ateşe verenler şu anda Halep gibi büyük bir şehrin karşı karşıya kaldığı tehlikeyi dikkat edin hiç gündeme getiriyorlar mı? Cevabı belli. Üst akıl Halep'i önemsemiyorsa taşeron akıl da önemsemiyor. Bunlar taşeron. Kobani üzerinden güya vicdan şovu yapmaya çalışıyorlar.

SONU GELMEYEN İSTEKLER

Herkes bilsin. Biz, bizim meselemizi üst akılla ya da üst akim taşeronlarıyla değil, milletimizle beraber çözüyoruz. Bu çözümde yer almak isteyene, katkı sunmak isteyene her kim olursa olsun süreçte yer vardır. Ama üst akim esaretinde, farklı niyetlerin içine girenlere, sabotaj peşinde, terör ve tehdit peşinde koşanlara da önce millet ardından devlet gereken cevabı verir. Şımarıklığa, özellikle de başıbozukluğa, fırsatçılığa, sonu gelmeyen yersiz, tutarsız isteklere milletimizin tahammülü yoktur.

Kılıçdaroğlu’nun sözleri yalan

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Soruşturma Komisyonu'nun, 'eski bakanlar hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı' başvurusunu kendisine atfeden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na çok sert tepki gösterdi. Çiçek, Kıhçdaroğlu'nun kendisine yönelik sözlerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Çiçek, "Soruşturma Komisyonu çalışmalarına yayın yasağı getirilmesi için mahkemeye yaptığım herhangi bir başvuru yoktur. Sayın Kıhçdaroğlu'nun ifadesi son derece yakışıksız ve yalandır" ifadelerini kullandı.Çiçek, şunları belirtti: "CHP içinde değerli hukukçular bulunuyor. Kılıçdaroğlu bu konuda mahkemeye nasıl başvuru yapılabileceğini onlardan öğrenebilirdi. Sayın Kılıçdaroğlu, bu açıklamayla TBMM Başkanı ve TBMM Başkanlığı'na karşı saygısız bir tavır sergilemiştir."

MİT’in başarısı rahatsız ediyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT'e yapılan saldırılan eleştirerek, bu komplonun arkasında paralel çete ve dış çevreler olduğunu açıkladı Davutoğlu, "O paralel çete Kılıçdaroğlu'na yeni bir tüyo vererek, yeni bir malzeme vererek MİT Müsteşarımıza saldırtmaya çalışıyor. MİT'in köklü yapılanmasını kıskanan dış çevreler de var dedi AK Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa'da dün sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, Çözüm Süreci gibi süreçlerin kolay yürümediğini vurguladı. Davutoğlu, "Bu tür süreçlerde başarıyı isteyen aktörler olduğu kadar, başarısızlığa oynayan ve başarısızlığı tahrik eden aktörler de var. Bu tür süreçler de onlarca yıldır birikmiş yaraların konuşulduğu süreçler olduğu için aynı zamanda herkesin soğukkanlı yürütmesi gereken süreçler" diye konuştu. Son 12 yılda "ne zaman bu ülkenin şu veya bu yarası sarılmaya kalkışılırsa mutlaka bir şekilde sabote edildiğini' öğrendiklerini kaydeden Başbakan, "Biz her halükarda devlet olarak bunu (Çözüm Süreci'ni) sahiplendik ve yürüteceğiz, kim ne yaparsa yapsın yürüteceğiz. Çünkü bu bizim için ilkesel bir konudur" dedi.

BARIŞ ÇABAMIZA HERKES ŞAHİT

İktidara gelir gelmez çözüm süreci paralelinde birçok reform gerçekleştirdiklerini hatırlatan Davutoğlu, "12 yılda iç ve dış birçok provokasyona rağmen Türkiye içinde kalıcı barışı temin etmek için ne yoğun çabalar sarfettiğimize herkes şahittir" diye konuştu. Çok pozitif bir ortam oluşmuşken, 6-7 Ekim'de bir türbülans yaşandığını, şimdi herkesin bundan ders çıkarmasının gerektiğini belirten Davutoğlu, "Çözüm sürecinden bizim kastettiğimiz, Türkiye'nin bir bütün olarak tek tipçi, dayatmacı ve tanımlayıcı siyaset ve devlet anlayışından çoğulcu, herkese saygı gösteren, demokratik bir devlet anlayışına geçişin mücadelesi" dedi. Alevi vatandaşlarla da bir araya gelip sorunlarını doğrudan dinlediğini ifade eden Davutoğlu, Çözüm Süreci'ni tek tarafa, tek soruna bağlı değil, bütün toplum kesimlerini kuşatan bir süreç olarak gördüklerini bildirdi.

Sabah’ın bazı haber başlıkları:

İslam dünyası ekonomi için İstanbul'da buluştu

MÜSİAD'ın Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Ortadoğu ve Afrika'ya kadar 103 ülkeden 7 bin işada.mını ağırladığı 18'inci Uluslararası İş Forumu (IBF) ve Fuarı başladı. 200 bin Türk işadamının katıldığı organizasyon pazar gününe kadar devam edecek. SABAH, aHaber, Daily Sabah, atvavrupa ve Para Dergisi'nin medya iletişim sponsoru olduğu etkinliğin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Erdoğan, "Küresel krizlere aldırmadan, içeriden ve dışarıdan yapılan taarruzlara boyun eğmeden Türkiye ekonomisi istikrarla büyümeyi sürdürüyor" dedi. 12 yılda ekonominin ortalama yüzde 5 büyüdüğünü hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "İhracatımız küresel ticaretteki daralmaya rağmen yaklaşık 5 kat büyüyerek, 160 milyar dolara yaklaştı. Türkiye IMF'ye olan borcunu kapattı. 2015'te G20'nin dönem başkanlığını da üstlendik. Küresel ekonomiye yön verme konusunda önemli bir sorumluluğu omuzladık."

2023 HEDEFLERİ ULAŞILABİLİR

Cezayir ve Ekvator Ginesi'ne gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrika'da Türkiyeli işadamlarının yatırımlarını gördük. 2012'de dünyanın en büyük 250 müteahhidi arasında 38 Türk firması vardı, bugün sayı 42'ye yükseldi. Çin'in ardından dünyada ikinci olan Türkiye pazar payında da yüzde 4'e ulaştı. 2023 için iddialı ama ulaşılabilir hedeflerimiz var. Bunlara ulaşma noktasında kararlıyız" dedi. Etkinliğe katılanlara da "Türkiye yatırım ve ticaret yapmak için eşsiz bir ülkedir" mesajı verdi. Fuarda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelere tercihli ticaret sistemini bir an önce hayata geçirme çağrısında bulundu.MÜSIAD Başkanı Nail Olpak ise her şeyi tek bir değere indirgeyen finans terörünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Akşam’ın bazı haber başlıkları:

Yasadışı dinlemenin beli kırıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sistematik yasadışı dinlemelerin önünün kesildiğini açıkladı. Katar'ın başkenti Doha'ya giderken uçakta AKŞAM'a konuşan Elvan şunları söyledi:

Mevcut TİB binasında çalışmalara devam etmek istemiyoruz. O binaya güvenmiyoruz, geçmişi biraz kirli, içimizin rahat edeceği bir yere taşınma arzusundayız. Yasadışı dinlemelerle ilgili korkuyu doğuran süreç 17 Aralık olmuştur.

SİBER SALDIRI TEHDİDİ CİDDİ

Dinlemenin yasal prosedürü bellidir. Herhangi bir mahkeme, hâkim kararı olmadan kimsenin dinlenemeyeceği açıktır. TIB'de böyle bir şeye arkadaşlarımız hiçbir şekilde artık müsaade etmiyorlar. Mahkemeden 'dinleme yapılsın' kararı gelmişse 'o telefon kime ait', 'mahkeme kararı şahsa yönelik mi' detaylı araştırmalar yapılıyor. Eksik bir evrak ya da yanlış bir işlem görüldüğü takdirde mahkemeye iade ediliyor. Artık yasadışı dinlemelerin beli kırıldı diyebiliriz. Türkiye siber güvenlik alanında ciddi tehditlerle karşı karşıya. Başka ülkeye siber saldırı yapan ülkeler arasında dünyada 3'üncü sıradayız. Gelecek günlerde siber saldırı konusuna daha fazla eğileceğiz. TIB'e eleman alıyoruz. Beyaz hacker'lar aracılığıyla yapılan saldırılar karşısında önlemlerimizin de olması lazım. Türkiye'ye yönelik saldırılarda da 8'inci sıradayız. Kurumların daha korunaklı hale getirilmesini sağlayacağız, ekipler oluşturacağız. Siber Güvenlik Kurulunu gelecek günlerde toplayacağız. Bakan Elvan, Katar yolculuğu sırasında akşam Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı'ya konuştu. ? Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün ardından havayolu firmalarıyla bilet fiyatlarında indirim için görüşeceğim. Birçok şirket zaten kampanyalar başlattı.

BİRİ KESİLİRSE 10 AĞAÇ DİKİLİR

Çevreye önem veriyoruz. Bundan sonraki ulaştırma projelerinde 1 ağaç kesilirse 10 fidan dikme şartını getirebiliriz. Şartnamelere bunu koyabiliriz. 3. Havalimanı'nın adı neden Tayyip Erdoğan olmasın? Proje yürüyor. Şirketlerin bize ulaşan herhangi bir finansman sıkıntısı söz konusu değil. Tarifeli uçuşlar 3'üncü Havalimanı'nda olacak. 12-13 yıldan beri bu ülkenin gelişmesine kalkınmasına çok büyük emek verdi Sayın Cumhurbaşkanımız. Ben açıkçası "3. Havalimanı'na Sayın Cumhurbaşkanımızın ismi neden verilmesin" diye sormak isterim. Kendisiyle görüşmüş, konuşmuş değilim ama yakışır.

Star’ın bazı haber başlıkları:

Kapımız gönlümüz sonuna kadar açık

Suriye'nin Kobani kentinden gelen mültecilerin barındığı Suruç Kampı'nda incelemelerde bulunan Başbakan Davutoglu, "Kobani ve Kobanililer bize tarihin emaneti. Kim ne derse desin bilin ki Türkiye sizin evinizdir. Bütün vatandaşlarımız sizin öz kardeşlerinizdir. İnşallah bir gün Kobani kurtulacak ve hür şekilde evinize döneceksiniz. 0 zamana kadar bizim misafirimizsiniz" dedi.

Üstüne para versek böyle bir tanıtım yapamayız

Türkiye'nin 1 Aralıkta dönem başkanlığını devralacağı C20'nin iş dünyası kolu olan Business 20'nin (B20) bayrağını da Türk iş dünyası taşıyacak. Dünyanın dev şirketlerinin CEO'ları ile gelecek vaat eden şirket yöneticileri B20 çatısı altında Türkiye'de buluşacak. B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı seçilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoglu, yürütme kurulu üyeleriyle hedeflerini anlattı. Hisarcıklıoglu "C20 özünde tam bir devler ligi. Tüm dünyanın gözü onun üzerinde, onun alacağı kararlara, yapacağı açıklamalara odaklanmış durumda. İşte biz de bu yıl, devler liginin başkanı oluyoruz. Böylesine bir fırsat bir daha en erken 20 yıl sonra karşımıza çıkabilir" dedi. B20'nin, iş dünyasının geleceğini etkileyen tüm sorunları tartışan, çözüm üreten ve bunları C20 liderlerine sunan bir mekanizmaya sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoglu, şunları söyledi: "B20 Dönem Başkanlığı Türk iş dünyasının uluslararası arenada kendini tanıtması için tarifsiz bir olanak. Çünkü dünyanın en büyükleri ve en büyükler listesine girmeye aday olanlar burada. Üstüne para versek böyle bir tanıtım yapamayız."

Haber Türk’ün bazı haber başlıkları:

İspat et diye sorabilecek

Kayıtdışı ekonomiyle mücadele ve vergi kaybını önlemek amacıyla mükellefe ispat yükümlülüğü getirilmesi gündemde. Vergi Usul Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, yıllık 50 bin lira gelir beyan ettiği halde 250 bin liralık ev alan kişiye Maliye, "Evi hangi parayla aldığını ispatla" diyebilecek. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda önceki akşam Maliye Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alan Komisyon Başkanı Recai Berber, tarafından konunun gündeme getirilmesi üzerine konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İnşallah önümüzdeki dönemde bu komisyona geldiğinde, burada biz ispat yükümlülüğünü Maliye'den alıp mükellefe, vatandaşa veririz Anglosakson ülkelerinde olduğu gibi" diye konuştu.

'PİYANGO MU ÇIKMIŞ, BORÇ MU ALMIŞ İSPATLASIN'

Maliye Bakanlığı'nda uzun yıllar hesap uzmanı olarak görev yapan Recai Berber, ömrünün vergi incelemeleriyle geçtiğini, denetimde en büyük sıkıntının mükellef karşısında Maliye'nin ispatla yükümlü olması olduğunu belirtti. Berber şunları söyledi: "Maliye tespit etmiş, servetinde şu kadar artış var, arsa daire almış. Beyanına bakıyorum onda birini alacak durumu yok. Servetinde 200 bin lira artış olmuş, geliri yirmi bin lira. Milli Piyango'dan para mı çıkmış, borç mu almış ispatlasın."

Akit‘in bazı haber başlıkları:

YAŞ bugün Davutoğlu başkanlığında toplanıyor

Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak. Başbakan Davutoğlu'nun ilk defa başkanlık edeceği toplantıda, TSK'nın modernizasyonu, bölgedeki gelişmeler ve harbe hazırlık konularının ele alınacağı öğrenildi. ANKARA Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk defa başkanlık edeceği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı bugün yapılacak. Şura'nın olağan kış dönemi toplantısı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda gerçekleştirilecek. Davutoğlu başkanlığındaki Şura üyeleri, toplantı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret edecek. Buradan karargaha geçecek Başbakan Davutoğluve beraberindekiler, Çakmak Salonu'nda YAŞ toplantısını gerçekleştirecek. TRT ve haber ajanslarının toplantıdan kısa süreli görüntü almasına izin verilecek. Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) modernizasyonu, bölgedeki gelişmeler ve harbe hazırlık gibi konuların ele alınacağı öğrenildi. Alınan kararlar, toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.