22 Aralık 2014 Basın Raporu

GÜNDEM

22 Aralık 2014

1- Bütçe görüşmelerinde son gün

- TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 yılı bütçesinin tümü üzerinde son konuşmalar yapılacak.

- AK Parti, CHP, MHP ve HDP temsilcilerinin konuşmasının ardından eleştirilere hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan cevap verecek.

- Genel Kurulda 2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın açık oylamaları yapılacak. (TBMM/13.00)

2- Dört eski bakan ile ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu, eski bakanların Yüce Divan'a sevk edilip edilmemesine ilişkin oylama yapacak. (TBMM/15.00)

3- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat'ı makamında kabul edecek.  (Ankara/10.30)

4- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Dünya Enerji Görünümü 2014 Tanıtım Toplantısı''na katılacak (İstanbul/10.00)

5- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AA Editör Masası'na konuk olacak. (Ankara/10.00)

YAZILI BASIN ÖZETLERİ

Sabah’ın bazı haber başlıkları:

TÜRKİYE İADE ETTİ SIRA ABD 'DE

İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği’nin verdiği yakalama kararıyla, Fethullah Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılıp ABD'den istenmesi için ilk somut adım atılırken, şimdi gözler "ABD Türkiye suçlu iadesi karnesi"ne çevrildi. Türkiye yakın dönemde ABD'ye dolandırıcılıktan adam öldürmeye kadar pek çok suçtan aranan suçluları iade etti. Terör suçundan aranan bir isim ise uzun süredir iade amaçlı tutuluyor.

2 ÜLKEDE DE SUÇ OLMA ŞARTI VAR

ABD ile Türkiye arasında, Avrupa ülkeleri ile olduğundan farklı bir "iade sözleşmesi" bulunuyor. "Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Antlaşması" adını taşıyan bu sözleşmeye göre bir suçlunun ABD'den Türkiye'ye veya Türkiye'den ABD'ye iade edilebilmesi için eylemin her iki ülkede de suç olması koşulu bulunuyor. Bu istisnai sözleşmeye rağmen Türkiye son dönemde ABD'ye, farklı suç türlerinden çok sayıda suçlu iade etti.

Türkiye'nin son 5 yılda ABD'ye verdiği suçluların başında, ABD ekonomisi sarsan gayrimenkul finansman sistemi Mortgage skandalının kadın aktörü geliyor. Virjinya kökenli genç kadın Diane Frederick Atari ülkesinde 50 milyon dolarlık kredi dolandırıcılığı nedeniyle aranıyordu. ABD'de emlak şirketi bulunan Atari hakkında, "Haraç alma, kara para aklama ve kredi alabilmek için yalan beyanda bulunma" suçlarından uluslararası arama kararı bulunuyordu. Atari, 18 Şubat 2011'de ABD'ye iade edildi.

ABD'ye iade edilen ve iadesi istenenler arasında, cinayet sanıkları da dolandırıcılıktan arananlar da bulunuyor. Türkiye'nin 2009'da ABD'ye iade ettiği Ürdün uyruklu Fahed Kutkut, adam öldürmek ve büyük miktarda hırsızlıktan aranıyordu. Yine 2009'da iade edilen Ukrayna uyruklu Yuri Zinchenko ise insan kaçakçılığı, kara para aklama, çete oluşturma suçlarından yargılanıyordu.

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU

İran uyruklu Sayed Hadi Mahdavi Mortazavi ise kara para aklama ve bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılıktan aranıyordu, ABD'ye iade edildi. ? ABD'ye iade edilen diğer bir isim, Irak'ta ABD askerlerinin ölümüne neden olduğu ileri sürülen Suriyeli Ahmed İbrahim el-Ahmed oldu. 2005-2010 arasında radyo dalgalarını kullanarak tetiklenen özel patlayıcılarla ABD hedeflerine sayısız saldırılar düzenlediği sanılan el-Ahmed'in Irak merkezli "1920 Devrim Tugayları" adlı grupla bağlantılı olduğu belirtilen ve kırmızı bültenle aranan El-Ahmed geçtiğimiz ağustosta ABD'ye iade edildi.

Pensilvanya Hak Ettiği Cevabı Alacak

Türkiye'yi milletin yöneteceğini belirten Davutoğlu: Birileri perde gerisinden, Pensilvanya veya başka bir merkezde, bürokraside örgütlenerek devleti yönetmeye kalkarsa hak ettiği cevabı alacaktır.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'daki konuşmasında, ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'e mesaj yollayarak, "Birileri, perde gerisinden, Pensilvanya veya başka bir merkezde, bürokrasi içinde örgütlenerek devleti yönetmeye kalkarlarsa hak ettiği cevabı alacaktır" ifadesini kullandı. Davutoğlu, AK Parti'nin 5'inci Olağan Ankara İl Kongresi 'nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

KAMU DÜZENİ ÇÖZÜM SÜRECİNİN ALTERNATİFİ DEĞİL:

Gezi olaylarıyla bir büyük provokasyon başlatıldı. 17-25 Aralık kumpaslarıyla, çatı adayla millet özgüvenini kaybetsin istendi. İzin vermedik. 6-7 Ekim'de şiddet yanlıları, Vandallar, Doğu ve Güneydoğu'yu şiddet sarmalına sokmak istediler. Zannettiler ki biz bu sarmalın esiri olacağız. Olmadık. Kamu düzeni ve çözüm süreci birbirinin alternatifi değildir. Aziz milletimize söz veriyoruz ki kamu düzenini kim tahrip etmek isterse, onun karşısında çelik bir iradeyle duracağız.

KÖKLERİNDE DARBE ANLAYIŞI VAR:

CHP'nin zihniyet köklerinde darbe anlayışı vardır. Baktılar ki AK Parti döneminde darbe yapmak mümkün değil, darbe kültürü devam ettiği için gittiler, Şişli Belediyesi'nde birbirlerine darbe yapmaya kalktılar. İbret vesikasıdır. Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'yi de yönetiriz' diyordu. Şişli'yi yönetebiliyorlar mu? Millet onlara değil 4 yıl değil 4 dakika bile iktidar yüzü göstermez.

MUHALEFET PARALELCİLERLE VESAYET ARAYIŞINDA: CHP ve diğer muhalefet paralelcilerle birlikte siyaseti dizayn etme çabasındalar. Biz Türkiye'de demokrasiyi kökleştirmeye çalışırken, CHP paralelcilerle vesayet arayışı içinde. Bir CHP vekili, '30 Mart'ta paralelcilerle ittifak yaparak hata yaptık' dedi. İşte itiraf. Ne tür ittifak yaptıysanız çıkın açıklayın. Kimlerle hesap yaparlarsa yapsınlar biz milletle yürümeye devam edeceğiz. CHP ve arkasındaki paralelci anlayışa da sesleniyorum; Sizin vesayetçi anlaşınız bizim dik duruşumuz karşısında iflas edecektir.

HAK ETTİĞİ CEVABI ALACAK:

Her ne olursa olsun paralel yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Demokrasimizin bir gereği olarak milli iradeden güç olanlar bu ülkeyi yönetecekler. Birileri, perde gerisinden, Pensilvanya veya başka bir merkezde, bürokrasi içinde örgütlenerek devleti yönelmeye kalkarlarsa hak ettiği cevabı alacaktır.

14 ARALIK OPERASYONU SİYASİ DEĞİL:

14 Aralık'ta yargıda başlayan süreç siyasi bir süreç değildir, herhangi bir siyasi müdahale ile başlamış değildir. Yurtdışındaki odaklar harekete geçti. Pazar tatil günü AB dahil açıklama yaptılar. Kirli bir kampanya başlattılar, karalama faaliyeti yürüttüler. Bir kez daha vurguluyorum. Bu operasyonlarda herhangi bir şekilde basın özgürlüğünü ilgilendiren bir konu yok. Basın özgürlüğü teminat altındadır ama hiç kimse hesap sorulamaz değildir. Nasıl biz siyasiler olarak milletin önünde hesap veriyorsak, herkes hesap verecek. Vatandaşlarımızı haksız yere hapse atanlar, şantaj uygulayanlar bilsinler ki bir daha böyle bir uygulamaya hiçbir zaman cesaret bulamayacaklar, imkân bulamayacaklar. Devletin tasallut altına alınmasına izin vermeyeceğiz.

KARDEŞİMİZ OLSA KOLU KOPARIRIZ:

"Yolsuzluklara karşı mücadele bizim en temel şiarımızdır. 17-25 Aralık'ta hükümeti yıkma çabası vardır. Kim milli hazinemize yolsuzluk niyetiyle yaklaşırsa, harama bulaşırsa kardeşimiz de olsa onun kolunu koparmaya kararlıyız. Ama yolsuzluk iddiaları üzerinden milli idareye karşı kim harekete geçerse onu da durdurmaya kararlıyız."

2015TE YENİ ANAYASA SÖZÜ:

Bütün anayasal kurumlarımızın tam ve doğru yerine oturması için 2015 haziranından sonra yeni bir anayasa için yola çıkacağız. Kararlıyız, kim ne derse desin kim ne yaparsa yapsın Türkiye yükselen küresel güç olmaya devam edecektir.

Akşam’ın bazı haber başlıkları:

PARALEL ŞOVA HUKUK AYARI

14 Aralık'ta düzenlenen 'Tahşiyecilere Kumpas' operasyonunda Paralel Yapı'nın medya örgütlenmesi deşifre oldu. Aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu isimlerin gözaltına alınmasıyla da derin örgüt uluslararası kamuoyuna yönelik 'basma sansür' sloganıyla algı operasyonu başlattı.

EN İNCE AYRINTI BİLE DÜŞÜNÜLDÜ

Ancak böyle bir kara propagandayı öngören İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, alışık olunmayan bir uygulamaya gitti. Özellikle 22 Temmuz'da emniyetçiler Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün'ün tutuklandığı soruşturmada avukatlar tarafından adliyede yapılan şovla Paralel Yapı, gözaltı süresinin aşılması için uğraşmıştı. Tüm bunları göz önünde bulunduran savcılık en ince ayrıntıların düşünüldüğü bir eylem planı hazırladı. Bu kapsamda, terör ve örgütlü suçlardan sorumlu İstanbul Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı'nın koordinatörlüğünde yürütülen 14 Aralık soruşmasında savcılar zaman kazanabilmek için sorgulamaları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde gerçekleştirdi.

SORGULARDA SARKMA OLMADI

Şüphelilerin ifade işlemleri sırasında ek savcılar görevlendirildi. Böylece sorgu safhasında sarkma yaşanmadı ve zamanında gerçekleşti. Soruşturmada en dikkat çeken detaylardan biri de gözaltına alman bütün şüphelilere polis tarafından sorgu yapılmaması oldu. Gözaltı için yasal süre olan dört günü en verimli şekilde kullanmak isteyen savcılar, şüphelilerin polis tarafından sorgulanmasına gerek görmedi. Şüpheliler emniyette direkt olarak savcıya ifade verdi.

Star’ın bazı haber başlıkları:

Muhalefetin İktidar Olma Hedefi Yok

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde AK Parti İlçe Başkanlığı kongresine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, partililere seslendi. CHP ve MHP'nin iktidar olma arzusu dahi olmadığım söyleyen Arınç, "CHP'nin, MHP'nin iktidar olma arzusu da yok, ümidi de yok, hevesi de yok. Geri kalanları müsaade ederseniz saymayayım. Saadet Partili arkadaşlarım olabilir. Camiden çıkarken kendilerini tanıttılar. Saadet herhalde yüzde l'den yüzde 2'ye çıkabilir. Ama ne temin edecek. Ne getirecek, bir milletvekili çıkaramayacak. BBP'nin yüzde 1 'e yakın oyu var. Diyelim ki yüzde 2 oldu. Adı sanı duyulmamış partiler var. 14 partiyi bir araya getirip 'ekmek için Ekmeleddin' dediler netice ne oldu. Ekmeği aldık başımızın üstüne koyup öptük. Ama Ekmeleddin'e 'dur be kardeşim' dedik. 'Senin desteğin kim' dedik, 'Ibıdık, zıbıdık partiler" diye konuştu.

TOBB dan Promosyon Yerine Ermenek 'E 18 Ev

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bu yılbaşı promosyon dağıtmak yerine Ermenek'teki maden faciası sonu hayaüm kaybeden 18 madenciye ev alma karan aldı. Evlerin 17'si Ermenek biri ise Zonguldak'ta olacak. Konuya ilişkin duyuruyu ise Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan yaptı. Ermenek Kültür Ve Yardımlaşma Derneği tarafından, Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden ocağı kazasında hayatını kaybeden madencilerin ailelerine destek olmak için düzenlenen toplantıda konuşan Elvan "TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu bu yıl, yılbaşı promosyonu dağıtmayacak. Onun yerine 18 işçinin ailesine ev yaptırmak için kullanacağı taahhüdünde bulundu" dedi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hisarcıklıoğu ise TOBB olarak, sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerini belirterek, "12 yılda, doğal afetler ile eğitim, gıda ve kültür konularındaki yardım ve yatırımlarımız 500 milyon liraya ulaştı. Halen de 81 ilde 81 Anadolu, Fen, İmam-Hatip ve meslek lisesi yaptırıyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, Soma'da yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden madencilerin aileleri için iş dünyasını seferber ettiklerini anımsatarak, şunları kaydetti: "Topladığımız 17 milyon lirayı da hükümetimize takdim etmiştik. Ermenek'te vuku bulan maden faciası için de benzer bir yardım planlıyoruz. TOBB olarak yılbaşı dolayısıyla başkanlarımıza ve üyelerimize ajanda dışında herhangi bir hediye dağıtımı yapmayacağız. Bunun yerine Ermenek'te meydana gelen kaza nedeniyle mağdur olan ailelere birer ev alma kararı aldık."

Yeni Şafak’ın bazı haber başlıkları:

GAZPROM ve BOTAŞ Ortak Çalışacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom ve BOTAŞ'ın ortak çalışacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Güney Akım Hattı iptal edilecek" açıklamaları hatırlatılan Bakan Yıldız, "AB üyesi olan Bulgaristan geçiş izni verdi ama daha sonra da geçirmeyeceğini söylemiş. Putin, 'Bu bizim için olumsuz, Bu git gelleri Türkiye'de yaşamıyoruz' dedi. Önce GAZPROM ve BOTAŞ çalışacak. Karşılıklı değerlendireceğiz. Sonra çalışmayı sunacağız. Bizim için çok yeni bir proje bu" dedi.

PARANIN HEPSİ YATMADI

Kuzey Irak'tan Ceyhan'a gelen petrole ilişkin de açıklama yapan Bakan Yıldız, "Paranın hepsinin yatırılmadığını görüyoruz. Bir kısım miktarları sonra yatıracaklarını söylediler. Bazı anlaşmalarına göre biraz daha vadesinin uzun olduğunu söylediler bize" dedi. TPAO'nun kademeli özelleştirileceğini açıklayan Yıldız, "Yüzde 15, arkasından yüzde 51'e kadar halka açmakla, blok satışla, bunların sistematiğini kuracağız" diye konuştu.

Bizde Tayyipler Bitmez

AK Parti'de Erdoğan sonrası dönemde birilerinin el ovuşturduğunu söyleyen Arınç, "Tayyip gitti, bizim önümüz açılır diye bekliyorlar ama bizde Tayyipler bitmez" dedi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Zonguldak Devrek'te AK Parti ilçe kongresine katıldı. Buradaki konuşmasında, AK Partimin 13 yıldır iktidarda olduğunu, bu dönem boyunca halk desteği olmayan uyduruk partiler kurulduğunu belirten Arınç, bunların genel başkanını bile kimsenin tanımadığını belirtti. "Biz onlar gibi değiliz. Onlar 'marti', biz partiyiz" diyen Arınç, geçmişte AK Parti'den kopan isimler Erkan Mumcu, Abdüllatif Şener ve diğerleri hakkında, "Karşımıza çıktılar, yel üfürdü, sel götürdü, bir seçime bile katılamadan tabelalarını kaldırdılar" ifadelerini kullandı.

EL OVUŞTURUYORLAR

Seçimlerin büyük bir imtihan olduğunu belirten Arınç, "Dördüncü dönem ve Recep Tayyip Erdoğan'sız bir dönem olacak. Çok iyi geçiş yaptık. Onu cumhurbaşkanı seçtik hep beraber, yerine oy birliğiyle Sayın Ahmet Davutoğlu'nu genel başkan ve başbakan yaptık. Şimdi birileri ellerini ovuşturuyor, 'Tayyip gitti ya bizim önümüz açılabilir' diye, bizde Tayyipler bitmez, bu inanmış kadrolardan kim olursa olsun bayrağı yere düşürmez, alır eline en yükseklere onu dikmek için çalışır. Biz böyle bir partiyiz. 2015 seçimlerinde AK Parti'yi tökezletmek için birileri bir şey düşünüyorlar. Onun için uyanık olacağız" açıklaması yaptı.

Milliyet’in bazı haber başlıkları:

Güllüce : 4. Havalimanını Düşünen Bir Türkiye Var

Ak Parti Arnavutköy 3. Olağan İlçe Kongresi'ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2001 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı'na uçak inip kalkmadığı için çok ciddi zarar ettiğini belirterek, "Şimdi Sabiha Gökçen zarar edecek, yok öyle bir şey. Şimdi Sabiha Gökçen'i bırakın, Atatürk zaten doldu, üçüncü havalimanını yapıyoruz. Şimdi dördüncüyü düşünen bir Türkiye var" dedi.

'KARŞILIK PROJESİ'

Güllüce "Parti olmadığını, koalisyon olduğunu ya da başka parti geldiğini gözünüzü yumun ben bir anlatayım. Havaalanı projesi kesin duracak. Niye? 'Biz karşıyız' diyorlar zaten. İzmir otobanı duracak. Niye? 'karşıyız' diyorlar. Marmaray, 'karşıyız' diyorlar. En büyük projeleri onların 'karşılık' projesi" diye konuştu. Türkiye'nin defalarca uzamaya kalktığında budandığım söyleyen Güllüce, "Ama biz şimdi tek vücut olacağız, 77 milyonu kucaklayacağız ve bütün dünyaya 'Biz bu ülkeyi budattırmayacağız' diye bağıracağız. Biz bu ülkeyi budattırmayacağız. 2015 seçimlerinde o sandığın başına her vatandaşı götürtüp AK Parti ambleminin böğrüne bastırtacağız" dedi.

Vatan’ın bazı haber başlıkları:

'AB’de Türkiye'nin Umrunda Olmaz'

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AB'nin Türkiye'ye danışmadan basın açıklamaları yapmayı sürdürmesi halinde bildikleri yolda devam edeceklerini belirterek, "AB, Türkiye gibi bir ülkeyi üye yapmama gibi yanlış bir karar alırsa, Türkiye'nin çok da umurunda olmaz" dedi.

4.7 MİLYAR EURO’LUK FON

Antalya'da kapatılan il özel idare binasına taşınan valilik yerleşkesinde AB Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı iki ayrı binada temsilcilik açtı. Bakan Bozkır, açılışı yapılan merkezde AB fonlarından daha fazla yararlanılabilmesi için proje çalışmaları yapılacağını açıkladı. Sadece Antalya'nın değil, Burdur gibi komşu illerin de buradan yararlanacağını anlatan Bakan Bozkır, "Elimizde bulunan 4.7 milyar Euro'nun, insanlarımıza katkı sağlayacak şekilde dağıtılması projelendiriliyor. Bu konuda açtığımız temsilciliği yoğun şekilde kullanacağız" dedi. AB'ye üyelik süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bozkır, "Türkiye ile ilgili alınacak bütün kararların birlikte alınması, danışılması, tartışılması, ondan sonra yürürlüğe konulması çok önemlidir" dedi.

Türkiye'ye danışılmadan kağıtlar üretilme ye devam edilmesi, basın açıklamaları yapılmaya devam edilmesi halinde yine bildikleri yolda devam edeceklerini anlatan Bozkır, "Buradaki ince nokta AB bu süreçte bizimle beraber olacak mı olmayacak mı. Biz bu süreci yürütmeye kararlıyız. Son noktaya kadar da götüreceğiz. Şayet o noktada AB Türkiye gibi bir ülkeyi üye yapmama lüksüne sahip olmaksızın üye yapmama gibi yanlış bir karar alırsa, Türkiye'nin çok da fazla umrunda olmaz. Ama bizim amacımız Türkiye'yi o noktaya getirmek, AB'nin de doğru resme bakmasını sağlamak" dedi.

3 YILDA VİZELER KALKACAK

Bozkır, "Türkiye, üye 22 AB ülkesinden daha iyi ekonomik duruma sahip" dedi, şöyle devam etti: "AB ile vizeler kalktığında belki de Türkiye vize koymak durumunda kalacak. Çünkü Türkiye'ye iş için akım olacak. Buna karşılık Türklere uygulanan vizenin de kalkması gerekiyor. Geri kabul anlaşması ile başlattığımız vize süreci de üç sene içerisinde tamamlanacak. Ve bütün vizeler kalkmış olacak. Kalkmadığı takdirde de imzaladığımız geri kabul anlaşmasını feshetme hakkına sahibiz."

Akit‘in bazı haber başlıkları:

San-Tez’e 186 Milyonluk Destek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kamu-üniversite-sanayi işbirliğini kurumsallaştırmak ve Türkiye'nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla uygulanan Sanayi Tezleri (San-Tez) Programı kapsamında 2006 yılından bugüne kadar 908 projeye 186 milyon lira destek sağlandığını bildirerek, "Programla 2014 yılı içinde 43 projeye, 27,4 milyon lira ödenek aktarıldı" dedi. Bakan Fikri Işık, San-Tez kapsamında proje bütçelerinin yüzde 85'ine kadar hibe desteği verildiğine dikkati çekti.

Türkiye GAZETESİ

İmralı’ya Kamu Düzeni

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı da İmralı ziyaretlerine gidecek. Böylece MİT dışında ilk defa devletin başka bir kurumu da görüşmelere katılmış olacak.  Hükümet, 6-7 Ekim olaylarından sonra kritik bir aşamaya giren çözüm sürecini rayına oturttuktan sonra gelinen son noktayı masaya yatırdı. Bu kapsamda Başbakan Davutoğlu başkanlığında son günlerde 'çözüm süreci' konulu bir dizi toplantı gerçekleştirildi. Ortaya çıkan değerlendirmeler şöyle: "Bölgeye yönelik alınan yeni tedbirlerle, yol kesme, haraç alma gibi asayiş olaylarının sayısında düşüş yaşandı. PKK'nın şehir yapılanması kapsamında binin üzerinde 'elebaşı' konumundaki kişi yakalandı. 'Alan hâkimiyetinin kaybedildiği' görüntüsünün bir an önce ortadan kaldırılması için valiler, kaymakamlar, emniyet ve jandarmaya gereken tüm talimatlar verildi. Güvenlik birimlerinden 'çözüm sürecinin zarar göreceği gerekçesiyle güvenlik adımlarının atılmasından geri durulmaması' istendi. İmralı ve HDP'lilerle yapılan görüşmelerde de kamu düzeni sağlanmadan ve silah bırakma aşamasına geçilmeden bir adım atılmayacağı mesajı verildi. HDP'nin son olarak Kandil'e götürdüğü 'müzakere taslağı' ise, hem İmralı hem de devletin bazı rötuşları ile 'görüşülebilir' bulundu. Yeni yılla birlikte görüşmeler hızlandırılacak. İzleme kurulları bu görüşmeleri takip edecek. Ayrıca Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı da (KDGM) İmralı ziyaretlerine başlayacak. KDGM'nin başında bulunan eski MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammet Dervişoğlu, daha önce İmralı'da pek çok defa Öcalan ile görüşen bir isim. Ayrıca KDGM'ye alanında uzman çok sayıda personel alınacak. İlk etapta 150 kişinin istihdam edileceği kurumun kadrosu kısa süre içinde 500 kişiye çıkarılacak.