23 Temmuz 2014 Basın Raporu

GÜNDEM / 23 Temmuz 2014

1- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Erzurum Kongresi'nin 95. yıl dönümü etkinliklerine katılacak.  (Erzurum/10.30-21.00)

2- Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek mitingde konuşacak, valiliği ziyaret edecek ve ardından AK Parti il başkanlığı tarafından organize edilen iftara katılacak. (Adana/18.00/19.30/20.03)

3- Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, valiliği ve AK Parti il başkanlığını ziyaret edecek, Devrek ilçesinde belediye ile AK Parti ilçe başkanlığına ziyarette bulunacak.

(Zonguldak/10.00/10.30/Devrek/11.00/11.30)

4- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve​ İçişleri Bakanı Efkan Ala, Reform İzleme Grubu'nun 30. toplantısına katılacak.  (Erzurum/15.00)

5- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bakanlıkta TABA Yönetim Kurulunu kabul edecek, Bahçelievler Mahallesi'nde iftara katılacak.  (Ankara/11.15/Kütahya/20.30)

6- Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Erzurum Kayakla Atlama Kuleleri'nde incelemede bulunacak. (Erzurum/10.00)

7- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, valilik, belediye ve Korkut ile Hasköy ilçelerinde ziyaretlerde bulunacak. (Muş/11.30-22.30)

8- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, büyükşehir ve Ortahisar belediyelerini ziyaret edecek, ticaret ve sanayi odası meclis toplantısında bulunacak. Yazıcı ayrıca İstanbul Sanayi Odası meclis toplantısına ve iftara katılacak.

(Trabzon/11.30/12.00/12.45/İstanbul/18.00/20.39)

9- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kayseri'de valiliği ve büyükşehir belediyesini ziyaret ettikten sonra toplu temel atma ve açılış töreni ile iftar programında bulunacak.

(Kayseri/16.15-19.45)

10- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, valiliği, devlet hastanesi inşaatını, esnaf ve sanatkarları odaları birliğini, Türkiye Görme Engelliler Derneği şubesini ziyaret edecek, iftara katılacak. (Çanakkale/17.00-20.00)

11- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelecek ve Bakanlık çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.

(Ankara/20.20)

12-  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, büyükşehir belediyesi ve esnafa ziyarette bulunacak, parti teşkilatıyla toplantı yapacak, Bigadiç'te iftara katılacak. (Balıkesir/12.30-20.39)

13- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, Bozüyük ve Bilecik belediyeleri ile sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edecek, Şeyh Edebali Türbesi'ndeki iftara katılacak.

(Bilecik/14.00/15.00/20.32)

14- AK Parti Genel Başkan Yarımcısı Mustafa Şentop Seçim İşleri Başkanlığı İl eğitimci ve il hukukçularına bilgilendirme toplantısına katılacak. (Ankara-14.00)

23 TEMMUZ 2014 ÇARŞAMBA GÜNDEM HABERLERİ

GÜNDEM

PKK İLE ÇATIŞMADA 2 ŞEHİT

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırından yasa dışı geçiş yapmak isteyen grubun silahlı saldırısı sonucu 2 askerin şehit olduğunu, 1 askerin yaralandığını, en az 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

KALICI VE ADİL BİR BARIŞ SAĞLANMALI

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin "İlgili tarafları kalıcı ve adil bir barış için yeniden ciddi ve kapsamlı bir girişim başlatmaya çağırıyorum" dedi.

'İSRAİL'LE ENERJİ VE SAVUNMA ALANLARINDA RESMİ ANLAŞMA YAPILMADI'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye'nin İsrail'le enerji ve savunma alanlarında işbirliği yaptığı iddialarına ilişkin "Söz konusu dönem boyunca Türkiye ile İsrail arasında bu alanlarda resmi anlaşma yapılmadı" dedi.

EKONOMİ

PİYASALAR
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günün tamamında 260 puan artarak 82.314 puandan tamamladı. Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 0,69 değer kazandı. İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 2,1080 lira, avronun satış fiyatı 2,8390 lira oldu. Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kâğıdı 13 Temmuz 2016 vadeli tahvilin, bileşik faizi önceki kapanışa göre 0,01 puan artarak 8,23'den kapandı. Bu tahvilin basit getirisi yüzde 8,07 oldu. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getirisi yüzde 8,22 bileşik getirisi yüzde 8,06 olmuştu.

İHRACAT TEMMUZ'DA YÜZDE 10 ARTTI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak ve diğer çevre pazarlarda yaşanan sorunlara rağmen, Temmuz ayında ihracatın yüzde 9.7 arttığını söyledi.

RÜZGÂRIN ENERJİSİ İKİYE KATLANDI

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre, rüzgârda geçen yılın ilk altı ayında işletmeye giren santrallerin kapasitesi 244 megavat olarak hesaplanırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam iki kat artarak 466 megavata çıktı.

POLİTİKA

'KARŞIMIZDA ESKİ TÜRKİYE KOALİSYONU VAR'
Başbakan Erdoğan, muhalefetin çatı adayını eleştirerek, ''Karşımızda bir eski Türkiye koalisyonu var. Aziz millet 10 Ağustos'ta bu eski Türkiye koalisyonunu dağıtacaktır'' dedi. Erdoğan, konuşmasının sonunda helallik isteyerek ''Eğer milletimin yetki verir beni cumhurbaşkanı seçerse bu benim bu kürsüden sizlere yaptığım belki de son konuşma olacak'' ifadesini kullandı.

DÜNYA

İSRAİL'DEN TÜRK MALLARINA BOYKOT

Rami Levi ve Blue Square, Türk firmalarının ürünlerini raflarından kaldıracaklarını, ancak Türkiye'de üretilen ama kendi markalarını taşıyan ürünleri, stokları bitene kadar satmayı sürdüreceklerini de kaydetti. İsrail'in Kanal 10 Televizyonu, süpermarket zincirlerinin bu kararının Türkiye için yaklaşık 93 milyon dolar dolayında kayıp anlamına geleceğini öne sürdü.

ÇATIŞMALARIN YAKIN GELECEKTE SONA ERECEĞİNE İNANIYORUM

BM Genel Sekreteri Ban "Müzakerelerimizin başarılı olacağı ve çatışmaların çok yakın bir gelecekte sona ereceği inancı ve ümidi içindeyim" dedi.

CAMERON, RUSYA İÇİN YENİ YAPTIRIMLAR İSTEDİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, Malezya Havayolları'nın 17 sefer sayılı uçuşunun düşürülmesinin ardından Avrupa'nın Rusya'ya daha sert ekonomik yaptırım uygulamayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

YAZILI BASIN ÖZETLERİ

Yeni Şafak’ın bazı haber başlıkları:

Veda Etti Helallik Aldı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde partisinin grup toplantısında son kez konuştu. Başbakan Erdoğan kürsüye boynunda Filistin poşusuyla çıktı. Başbakan konuşmasının sonlarına doğru adeta bir veda konuşması yaptı ve helallik istedi. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başlan şöyle:

13 Yıldır Buradan Seslendim

"Tam 13 yıldır bu kürsüden sizlere seslendim. Partimizin politikaların değerlendirmelerini sizlere aktardım. Hükümetimizin icraatlarını hedeflerini sizlerle paylaştım. Bu kürsü her zaman ama her zaman milletin kürsüsü oldu. Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Böyle inandık. Dinleyiciler değiştiler vekillerimiz yenilendi aramızdan vefat nedeniyle ayrılanlar oldu, dava sorumluluğunu taşıyamayıp çekilenler oldu. Ama bu kürsü her zaman milletin kürsüsü olarak kaldı.

Belki De Bu Son Konuşma

Eğer milletim yetki verir beni seçerse, Türlüye Cumhuriyetinin 12. Cumhurbaşkanı olursam, bu benim bu kürsüden sizlere yaptığım belki de son konuşma olacak. Her zaman söylediğim gibi bana sizler gibi yol arkadaşları nasip ettiği için Rabbime hamd ediyorum. Belki de veda ederken bu kürsünün onurunu ve aziz hatırasını da sarsmadan taşıyacağımı bilmenizi istiyorum.

Sizlerden Helallik Diliyorum

Bir kez daha sizlerden helallik diliyorum, bir kez daha Rabbimin sizlerden razı olması için dua ediyorum. Eğer milletim beni cumhurbaşkanı olarak seçerse AK Parti'nin genel başkam ve başbakan olarak bir başkası hitap edecek. Bu kürsüye belki bugün veda ederken gözümün arkada kalmadığım bilmenizi isterim."

Bayraklar İndi Dualar Birleşti

İsrail in Gazze katliamı sebebiyle önceki gün ilan edilen milli yas, Türkiye'yi tekrar acısında birleştirdi. Resmi kurumlarda bayraklar yarıya indirilirken, vatandaşlar bulundukları yerde Gazze için düzenlenen etkinliklere akın etti. Diyarbakır'da Filistin için dua nöbeti tutulurken, İstanbul'da protestoların adresi yine İsrail Başkonsolosluğundu.

Star’ın bazı haber başlıkları:

PARLELİN KALBİNE ÇİFTE DARBE

Başbakan ve bakanların, diğer ülke yetkilileri ile görüşmelerini kaydeden, MİT Müsteşarını örgüt üyesi' olarak dinleyen paralele yakın polis şefleri gözaltına alındı.

Darbe Mimarı Polis Şefleri

İstanbul Başsavcılığının talimatıyla paralel örgüte yönelik 'casusluk' ve 'şantaj' soruşturması kapsamında 22 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. 2. Sulh Ceza, 115 kişi için gözaltı kararı verirken Dink, Ergenekon, Balyoz operasyonlarını yürüten ve 17-2 5 Aralık darbelerinde rol alan çoğu polis şefi 67 kişi gözaltına alındı.

Şantaj Amaçlı Dinleme

Şüpheliler, 'darbe', 'gizli belgeleri temin', 'özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'usulsüz dinleme' ile suçlanıyor. Çetenin 3 yıl boyunca Başbakan ile bakanların diğer ülke yetkilileriyle görüşmelerini kaydettiği, MİT müsteşarı, milletvekili, hakim, gazeteci ve bürokratları da şantaj amaçlı dinlediği tespit edildi.

Susmayacağız

Yeni Türkiye'nin tam bağımsız bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan içerideki ihanet şebekeleri ile dışarıdaki dalkavukların yön veremeyeceklerini belirterek "Susmayacağız. Sadece Gazze için değil, Türkiye'nin istiklali ve istikbali adına susmayacağız" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grubunda İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma karşı sessiz kalmayacaklarını belirterek "Biz susarsak, biz susturulursak, bilin ki kaybeden sadece Gazze değil, kaybeden Türkiye'nin bağımsızlığı olacak. Sadece Gazze için değil, Türkiye'nin istiklali ve istikbali adına susmayacağız" dedi. İsrail'in şımarıklık içinde tarihin asla unutmayacağı katliamlarından birini daha yaptığını kaydeden Erdoğan BM'den, batılı ülkelerden ve İslam ülkelerinin çoğunluğundan İsrail'e ciddi tepki olmadığını kaydetti. Erdoğan, "Devletler, bu barbarca katliama seyirci kalırken, Allah'a hamdolsun, halklar sokaklara çıkıyor. İnşallah halkların, insanların bu hassasiyeti, bu yürekli duruşu devletlerini de dize getirecektir" dedi. Erdoğan Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi'nin Filistin davasının yanında durduğunu hatırlatarak "Mursi'nin bu dik duruşu birilerini rahatsız etti. Mısır'da askeri darbe yaptılar. Darbecilerin ilk yaptığı iş, Gazze'ye giden Refah kapısını kapatmak oldu" diye konuştu.

İhanet Şebekeleri Saldırıyor

Türkiye'nin de Filistin davasına sahip çıkmasının birilerini rahatsız ettiğini dile getiren Erdoğan, şu değerlendirmeleri yaptı: "Önce Gezi olayları dediler, sokak hareketleri üzerinden hükümeti devirmeyi hedeflediler ama başaramadılar. Hükümeti, maşaları olan Pensilvanya'yı kullanarak yargı darbesi ile devirmek istediler, bunu da başaramadılar. Şu anda cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden bir başka senaryoyu deniyorlar. Çatı aday diyorlar, ortak aday diyorlar. Kardeşim, bunların hepsi yalan. Gezi'de başaramadıklarını, 17 ve 25 Aralık'ta, 30 Mart'ta başaramadıklarını, şimdi 10 Ağustos'ta başarmaya çalışıyorlar. İsrail zulmüne ses çıkarmayacak, dengeleri gözetecek, sessiz, tepkisiz bir cumhurbaşkanı ile Türkiye'yi susturmak istiyorlar. Türkiye'nin de İsrail için nöbet tutmasını istiyorlar. Proje bu. Türkiye, o eski Türkiye değil. Bu Türkiye, yeni Türkiye'dir, tam bağımsız Türkiye. Ne içerideki işbirlikçilere ne dışarıdaki mütekebbirlere boyun eğecek Türkiye yok."

Şehit Yakınlarına Bayram Hediyesi 3 Bin 527 Atama

Başbakan Erdoğan, şehit yakını ve gazilerle iftarda buluştu, 3 bin 527'sinin devlet kadrolarına atanmasını sağlayan kura çekilişini gerçekleştirdi. Erdoğan, "Bu ilk grup kardeşlerimizi önümüzdeki günlerde yenileri takip edecek" dedi. Son yapılan yasal düzenlemeyle kamuda istihdam edilecek yaklaşık 35 bin şehit ve gazi yakınından ilk grup dün yapılan kura töreniyle istihdam edildi. Başbakan Erdoğan'ın kura butonuna basmasıyla 3 bin 527 kişinin ataması yapıldı. Şehit yakınları ve gazilerle iftarda bir araya gelen "Hükümet olarak şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmanın çabası içinde olduk" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

'Emanete Sahip Çıkıyoruz'

"Bize düşen o şehitlerin geride bıraktıklarına sahip çıkabilmektir. Son 12 yıl içinde çok önemli düzenlemeler yaptık. Özellikle son yaptığımız düzenlemeyle şehit yakınları ve gazilerimizin birçok haktan yararlanma kapsamını genişlettik. Bugün 3527 şehit yakını, gazi-gazi yakını ile terör mağduru sivil vatandaşlarımızla ilgili atamaları gerçekleştireceğiz. Bu ilk grup kardeşlerimizi önümüzdeki günlerde yenileri takip edecek."

Teröristbasının Elini Sıkmadık'

Çözüm sürecine de değinen Erdoğan, "Hiçbir şekilde, kimseye taviz verilmiyor. Biz bugüne kadar terörist başının elini sıkmadık. İdamla yargılanırken atmaları gereken adımları atmayanlar bize hesap soramazlar."

Sabah’ın bazı haber başlıkları:

"Irak'a İhracat 5 Geriledi"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yeni yönetim kurulu ile birlikte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'yi ziyaret etti. TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin çevresinde yaşanan sorunlara rağmen ihracatta yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 oranında artış sağlandığını söyledi. Bakan Zeybekci de, "10 Haziran'dan bugüne Kuzey Irak'a ihracatta yüzde 35’lik bir gerileme yaşandı. Ancak başka ülkelerdeki dış satış artışıyla bu gerileme kapanıyor" dedi. Irak'taki sıkıntıların geçici olduğunu belirten Zeybekci, "Yeniden yüksek rakamlara döneceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Milliyet’in bazı haber başlıkları:

Türkiye'de 3 Bin 935 Üstün Zekâlı Çocuk Bulunuyor

Ankara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre üstün zekâ tanısı konulan çocuk sayısının 3 bin 935 olduğunu bildirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan İslam şöyle konuştu: "MEB verilerine göre RAM modülünde üstün zekâ tanısı konulan çocukların sayısı 3 bin 935. 2012-2013 verilerine göre üstün ve özel yetenekli çocuklar için açılan 62 ilde 70 bilim ve sanat merkezi bulunuyor."

Türkiye’nin bazı haber başlıkları:

Merdiven Altı İşletmeleri Vatandaş Denetleyecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, işletmelerin açılış, kapanış ve faaliyetlerine yönelik işlemlerin tek merkezden yapılacağı bir elektronik platform olan "Perakende Bilgi Sisteminin (PERBİS) uygulamaya alınmasıyla birlikte, kamuoyunda merdiven altı olarak tabir edilen ruhsatsız iş yerlerinin artık vatandaşların denetimine açılacağını bildirdi. PERBİS'in bilgi edinme ve başvuru olmak üzere temel olarak iki işlevi olacağım kaydeden Yazıcı, "İş yeri açmak isteyen girişimcilerimiz PERBİS için kurulacak internet sitesini ziyaret ederek iş yerini kurmak için ne yapmaları gerektiğini doğrudan öğrenebilecek. Vatandaşlarımız da ikamet ettikleri muhitlerdeki iş yerlerinin ruhsatlı olup olmadığını ve ruhsat konusuna uygun olarak faaliyet gösterip göstermediğini PERBİS üzerinden anlık olarak sorgulayabilecek."