Başbakan Yıldırım’ın 15 Mayıs 2018 tarihinde TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmanın metni

Kıymetli yol arkadaşlarım, değerli milletvekillerim, millet sevdalısı AK kadrolar, değerli vatandaşlarım; hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Bu sabah acı bir haber aldık, Malatya Darende’de kaza geçiren AK Parti Elazığ Gençlik Kolları Başkan Yardımcımız Sıraç Bingöl ve Emrullah Ataş seçim işlerinden sorumlu kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Allah’tan kendilerine rahmet diliyorum, başımız sağ olsun, mekanları cennet olsun. Ailelerine sabır diliyorum.

Değerli kardeşlerim, aziz vatandaşlarım; maalesef dün bütün dünyanın ibretle izlediği yeni bir İsrail terörüne şahit olduk. Bir süre önce Amerikan yönetiminin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı ve dün de yapılan merasim esnasında Gazze sınırında silahı olmayan gençler, sivil insanlar bu kararı protesto ettiler. Barışçı bir gösteri yapan mazlum ve masum Filistin halkına kurşun yağdıran İsrail’i şiddetle, lanetle kınıyoruz.

Aynı şekilde bölgede barış iklimine benzin döken Amerikan yönetimini de kınıyoruz. Şu ana kadar 60 civarında kardeşimiz şehit oldu, 3 bine yakın yaralanan insan var. Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimize dayanışma göstermek bakımından bugünden itibaren 3 günlük yas ilan ettik, bayraklarımızı yarıya indirdik. Ayrıca Tel Aviv Büyükelçimizi ve Washington Büyükelçimizi de istişarelerde bulunmak üzere çağırdık.

Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisimizde bugün Kudüs meselesi üzerine özel bir oturum gerçekleştirecek. Türkiye Cumhuriyeti, 81 milyon vatandaşımız Filistin’in haklı davasına bugüne kadar sahip çıktığı gibi, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edecektir.

Bu kurşunlar, insanlığın vicdanına atılmış kurşunlardır. İsrail’in şiddetine kol-kanat geren Amerikan yönetimi bilmelidir ki zulüm Nemrut’ları abat etmediği gibi, masumlara kurşun yağdıranları da abat etmeyecektir. Amerikan elçiliğinin Kudüs’e taşınmasını barışa karşı bir sabotaj olarak görüyor ve kabul etmiyoruz. Bu karar bizim için yok hükmündedir. Bildiğiniz gibi 21 Aralık 2017’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplandı, bu konuda bir oylama yaptı ve 128 ülke Amerika’nın bu karardan vazgeçmesini ve bu büyükelçiliğin taşınmaması yönünde oy kullandı. Maalesef Amerikan yönetimi Birleşmiş Milletler’in, dünyadaki 128 ülkenin iradesini yok sayarak bu yanlış kararında ısrar etti, sonuç 60 insanın hayatı, binlerce insanın yaralanması. Amerikan elçiliğinin açılışı Müslüman kanı dökülen bir gün olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır.

Bölgede küresel barış adına son derece vahim bir durum cereyan etmektedir. Elçilikler esasen ülkeler arası ilişkileri geliştirmek için açılır. Ancak Amerikan elçiliği kan dökülerek açılması son derece kaygı verici bir gelişmedir. Orantısız güç kullanarak terör uygulayan İsrail’in linç ve şiddet politikasını lanetle kınıyoruz, lanetliyoruz. Türk milleti bütün varlığıyla Filistin davasına geçmişte sahip çıktığı gibi bundan sonra da sahip çıkmaya devam edecek. Filistinli kardeşlerimizin yaralarını saracağız ve sonuna kadar yanlarında olacağız. 81 milyon vatan evladının kalbi Kudüs’tedir, Filistinli kardeşlerimizle birlikte atmaktadır.

Buradan bütün insanlığı bu vahşete karşı koymaya ve lanetlemeye davet ediyorum. Bütün inanç gruplarını, bütün siyasetçileri zulme karşı tek yürek olmaya davet ediyorum. İslam ülkeleri İsrail’le olan ilişkilerini mutlaka gözden geçirmelidir. İslam dünyası bu katliam karşısında tek yürek olmalıdır, tek ses olmalıdır. Mübarek Ramazan ayının arifesinde masumların yüreğine ateş düşürdüler. Bu zalimliklere karşı İslam dünyası, insanlık, birlik ve beraberlik göstermek mecburiyetindedir. Bu zulme sessiz kalınmamalıdır. Türkiye bu zulme sessiz kalmamıştır, kalmayacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız biliyorsunuz bir resmi ziyaret amacıyla Birleşik Krallıkta bulunuyor. Dün yaptığımız Bakanlar Kurulu toplantısı ve Cumhurbaşkanımız ile istişarelerimiz sonucu bir dizi bu gelişmeler üzerine karar aldık. Cuma günü itibariyle İslam İş Birliği Dönem Başkanı olarak olağanüstü bir zirve çağrısı yaptık. İslam İş Birliği Teşkilatı olağanüstü zirvesinin geçtiğimiz aylarda İstanbul deklarasyonunda Doğu Kudüs’ün Filistin Devletinin Başkenti olduğu bütün dünyaya ilan edilmişti. Aynı zamanda Filistin Devletini ve Doğu Kudüs’ün işgal altındaki Başkenti olduğunu bütün Birleşmiş Milletler üyesi devletlere kabul edilmesi çağrısı yapılmıştı. Türkiye olarak biz bu kararın sonuna kadar arkasındayız.

Ayrıca, 1967 sınırları dahilinde Başkenti Doğu Kudüs olacak, bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılığı sağlanmış bir Filistin Devleti’nin vücut bulması bölgedeki barışın, istikrarın, kardeşliğin tesisi için tek ve yegane bir yoldur. Cuma günü ayrıca bu zirveden sonra Yenikapı’da zulme karşı duruş adı altında bir büyük buluşma gerçekleştireceğiz. Buradan Cuma günü saat 3’te Yenikapı Meydanında yapılacak bu büyük buluşmaya, büyük dayanışmaya bütün vatandaşlarımızı davet ediyorum. Bu bir parti programı değildir, bu milletimizin birliğini, beraberliğini ve kardeşlerimizle dayanışmasını göstermek amacıyla bir araya gelinecek ve bir anlamda Yenikapı ruhunun da tazeleneceği önemli bir toplantı olacaktır. Hafta sonu inşallah Diyarbakır’da da olacağız ve Diyarbakır’dan da seçim kampanyamızı bölgeden başlatmış olacağız hayırlı, uğurlu olsun.

Değerli kardeşlerim, AK Parti olarak bizler 81 milyon vatandaşımızın değil, ülke olarak aynı zamanda mazlum milletlerin iradesini de temsil ediyoruz. Dünyanın bütün mazlumlarının yüreğindeki Recep Tayyip Erdoğan sevgisi tesadüfen oluşmuş bir sevgi değildir. Bu büyük sorumluluğu birlikte taşıyor, bu insanlık görevini yerine getiriyoruz. Dile kolay kardeşlerim, 16 yıllık kutlu yolculuğumuzu el ele, omuz omuza bugünlere taşıdık. Dibe vurmuş ekonomimizi, itibarı yok olmuş ülkemizi yeniden ayağa kaldırdık. Yollar yaptık, havaalanları yaptık, limanlar yaptık, her ilimize üniversiteler açtık. Organize sanayi bölgeleriyle vatandaşımıza, gençlerimize iş bulduk. Üretim, yatırım, istihdam esaslı politikalar gerçekleştirdik. Türkiye’yi bir dünya ülkesi yaptık. Ülkenin doğusunu, batısını, kuzeyini güneyinden ayırmadık, her ilimizi, her ilçemizi, her köyümüzü birlikte kalkındırdık. Kadınlarımız, gençlerimiz, işçimiz, esnafımız, emeklimiz, sanayicimiz artık geleceğe güvenle bakıyor. Türkiye açtığımız bu yolda aydınlık yarınlarına kararlılıkla yürümeye devam ediyor.

Değerli kardeşlerim; bu başarılarda sizlerin, bu kadroların, AK kadroların emeği çok büyük. Zor dönemleri hep beraber yaşadık, zorlukların üstesinden hep beraber geldik. Tarihi başarılar elde ettik ve tarihi zaferleri birlikte başardık. AK Parti kadroları en sert rüzgarlarda dahi bir an bile tereddüt yaşamadı, bir kez bile sallanmadı, dirayetini, inancını bir an bile kaybetmedi. Milletin vekaletine sahip çıktık, hainlere göz açtırmadık. Duruşumuzu, asaletimizi her zaman muhafaza ettik. AK Partinin millet sevdasına her bir arkadaşımız sahip çıktı, hareketimizin siyaset felsefesinden, siyaset ahlakından ayrılmadık. Allah hepinizden razı olsun, Türkiye sevdanız daim olsun.

Değerli kardeşlerim; 2002 öncesinde hatırlayın devletle millet arasında maalesef mesafe çok açılmıştı, birçok engeller konulmuştu, bu engelleri birer birer kaldırdık. Olması gerektiği gibi devleti milletin hizmetine haslettik, devlet-millet kaynaşmasını sağladık. Devlet her vatandaşımızın devletidir. Bütün vatandaşlar hukuk karşısında eşittir. Devlet eliyle toplum mühendisliği yapılmasına asla göz yummadık, önce millet dedik, insanı yaşat ki devlet yaşasın dedik. Bunu nasıl yaptık? Elbette daha fazla demokrasi, daha fazla hukuk devleti ilkelerini gözeterek yaptık. Demokrasimiz işledikçe, siyasetimiz, toplumsal birliğimiz ve ekonomimiz de güçlendi.

Yıllar yılı haksızlıklara ses çıkarmayanlar, bugün sureti haktan görünüp üste çıkmaya çalışıyor, özgürlük nutukları atıyorlar. Adaylar meydana çıktı ya, ha babam bol keseden vaatler, özgürlük nutukları. Efendim, adayın biri çıkmış diyor ki, bu ülkede başörtü sorunu bitti, isteyen evinde, isteyen sokakta, isteyen devlet dairesinde başını örter, bundan geri dönüş yoktur; ha şunu bilseydin be kardeşim. AK Parti yaparken neredeydin, yeni mi aklına geldi? O zaman yanımızda yer alacaktın. Bütün bu engeller aşıldıktan sonra konuşmak kolay. Elbette Türkiye bir daha yıllar yılı bu milletin değerleriyle kavga eden siyasi ve ideolojik söylemlere pabuç bırakmayacak, bunu sağlayan AK Partidir, bu kadrolardır.

Milletimiz 16 yıllık kazanımlarından asla vazgeçmeyecek. Millet iradesi üstünde vesayet kurulmasına izin vermeyecek. Onun için bu anayasa değişikliğini yaptık, onun için millet iradesinin yolunu açtık. 15 yıl içinde yaşadıklarımızı biliyorsunuz, millet biliyor, ne engellerle karşılaştığımızı bugün gibi hatırlıyoruz.

Özgürlükten, adaletten, hak ve hukuktan asla geriye dönüş yok. Türkiye’nin hiçbir vatandaşı herhangi bir sebeple ötekileştirilemeyecek. Devlet her vatandaşına eşit şekilde yaklaşacak, eşit şekilde hizmet vermeye devam edecek. Bizim siyasetimiz, vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesin artırmak üzerine olmuştur. Derdimiz, davamız Türkiye’yi büyütmek olmuştur. Bütün meselemiz, vatandaşlarımızın mutluluğu ve gülen yüzünü görmek olmuştur. 81 milyona kucak açtık, Türkiye’nin bütün renklerini kardeş bildik ve kucakladık. Millet iradesine, demokrasiye, hukuk devletine sımsıkı sarıldık. Cumhurbaşkanımız Türkiye sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde milletle bütünleşerek bugünlere geldik. İstikametimizi değiştirmeden millet yolunda beraber yürümeye inşallah devam edeceğiz.

Değerli kardeşlerim; biliyorsunuz bir süre önce emeklilerimizi, yaşlılarımızı ilgilendiren önemli kararlar aldık ve nihayet Mecliste görüşüldü, kabul edildi… (Tezahüratlar…) Harikasınız, hoş geldiniz. ("Dik dur eğilme bu millet seninle" sesleri) Hiç merak etmeyin, sadece Rabbimizin önünde eğiliriz, başka hiçbir gücün önünde eğilmeyiz.

Biz emeklilerimize her dini bayram öncesi biner lira, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesi bin lira vereceğiz dedik, bununla ilgili yasal düzenlemeyi de yaptık, inşallah Haziran ayı içerisinde ödemeler yapılacak.

Şimdi muhalefetin elemanlarından biri diyor ki, bunlar böyle dedi ama, bu ödemeyi yapmayacaklar. Yapsalar bile, işte şu 500-1500 arasında maaş alanlara 300 lira, 1500-2000 arasındakilere şu kadar, daha yukarıkilere bu kadar diye kafasına göre milletin aklını bulandırmaya yönelik birtakım yalan-yanlış beyanlarda bulunuyorlar.

Buradan bir kez daha bu tezviratları yapanlara, bu yalanları atanlara milletin kürsüsünden şunu söylüyorum: AK Partinin sözü senettir, AK Partide söz ağızdan çıktı mı o yerine gelir. Bunun kararı alınmıştır ve yılda 2 sefer emekli maaşı kaç para olursa olsun bakılmadan her bir emeklimize bin lira bayram ikramiyesi verilecektir nokta. Net eline geçen para, brüt değil, evirip çevirmeye lüzum yok. Bunlar tabi havada uçuşan vaatlerine millet dönüp bakmadığı için bu sefer yalana döndüler, yalanla, dolanla milletin kafasını karıştırmaya çalışıyorlar.

Sadece emeklilerimiz değil, bundan kim yararlanacak? Ayrıca şehit yakını ve gazilerimiz yararlanacak, vazife ve harp malulü aylığı alan er ve erbaşlar da yararlanacak, geçici köy koruculuğundan emekli olanlar da yararlanacak, şeref aylığı alanlar da yararlanacak, şampiyon sporcular da yararlanacak, terörden zarar görmesi sebebiyle aylık bağlanan bütün vatandaşlarımız da bu ikramiyeden yararlanacak, bu kadar açık ve net.

Değerli kardeşlerim; Şubat ayı işsizlik oranı da açıklandı, geçen yıla göre burada da elhamdülillah bir düşüş yaşıyoruz. Geçen sene Şubat ayında işsizlik oranı 12.6’ydı yüzde, bu senenin Şubat ayında işsizlik oranı 10.6’ya düştü, yani 2 puanlık bir gerileme var, daha da iyi olacak.

Haziran ayında ilk çeyrek büyümesi açıklanacak, inşallah ilk çeyrek, Ocak-Şubat-Mart-Nisan büyümesi Haziran içerisinde açıklanacak, orada da inşallah ülkemizin, milletimizin yüzünü güldüren bir sonuç bekliyoruz.

Evet, 24 Haziran tarihi bir seçim olacak. Neden tarihi bir seçim? 13. seçimimizi yapıyoruz. Bu seçimin diğerlerinden farkı şudur: Bu seçimde 16 Nisan 2017’de gerçekleştirdiğimiz halkoylaması, yani parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören anayasa değişikliğine göre ilk seçimi yapıyoruz. Seçimin en önemli özelliği, artık idaredeki vesayet kalıntıları tamamen ortadan kalkmış oluyor. Yani 24 Haziran’da önümüze bir cumhurbaşkanlığı için sandık konacak, bir de milletvekilleri için sandık konacak, yani yasama Meclisini de millet seçecek, yürütme heyetini de Meclis sandıkça seçecek. Öyle ben vekilleri seçeyim, Ankara’ya göndereyim, orada vekiller aralarında toplansınlar, hükümet kursunlar meselesi yok, çünkü orada katakulli çok oluyor. Vatandaş bunu gördü, yıllardır tecrübe ederek gördük, artık yeter dedi kardeşim, söz de benim, karar da benim, kimi seçeceğime ben karar vereceğim diyor. İnşallah yeni sistemin cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanımızı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçeceğiz 24 Haziran’da. Bu ilki de Türkiye’ye yaşatacağız.

Bu seçimin başka bir özelliği daha var, o da şudur: Bu seçim ve bundan sonraki seçimlerde artık güçlü iktidar, sürekli istikrar dönemi başlıyor. Çünkü iktidar olmak isteyen milletin yüzde 50’den fazla oyunu almak mecburiyetinde, alamazsanız iktidar olamıyorsunuz.

Meclis daha güçlü hale geliyor. Bugünlerde bir dedikodu yayıyorlar değerli kardeşlerim, milletim de bunu bilsin, efendim, işte cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanımızı, Recep Tayyip Erdoğan’ı seçelim de, gerisi önemli değil. Gerisi çok önemli, Meclis de bu dönemde Cumhurbaşkanlığı kadar önemli hale geliyor, çünkü Meclis güçlü olunca yürütmenin ihtiyacı olan kanunları yapacak, onun önünü açacak ve hep birlikte yasamayla yürütme Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için canla, başla çalışacağız.

Bu kutlu yürüyüş gücünü her daim milletten almıştır. Bugüne kadar birlikte yürüttüğümüz büyük Türkiye davasında görev alan değerli yol arkadaşlarım olarak hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her bir arkadaşımız AK Parti siyaset felsefesine yakışan bir şekilde bugüne kadar hizmet etti, hizmet etmeye devam ediyor.

Yeni bir seçim döneminde yine bütün yol arkadaşlarımızın ilk günkü heyecanla yollara düşeceğini, haklı davamızı anlatacağını biliyorum. Bütün arkadaşlarımız gitmedik şehir, kasaba, köy, mezra, çalmadık kapı bırakmayacağız, derdimizi, davamızı, hayallerimizi aziz milletimize bir kez daha anlatacağız. Bütün teşkilatlarımız, kadın kollarımız, gençlik kollarımız, kol kola uyum için seçim çalışmalarını yürüteceğiz. Daha yapacak çok işimiz var, gidecek çok yolumuz var.

Bir kez daha seçimlerin milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum, Allah yar ve yardımcımız olsun.

TBMM AK PARTİ GRUP BAŞKANLIĞI : TBMM 06543 Bakanlıklar - ANKARA . Tel: 0312 420 50 00