22-10-2019 16:39:29

"Birleşmiş bir Suriye Türkiye için çok önemli"

Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT World Forum 2019 "Orta Doğu'da Değişen Dengeler ve Bölgesel İş Birliği" başlıklı oturumda sunum yaptı.

Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) - Türkiye ilişkilerinin, Suriye savaşıyla birlikte tutarsızlıklar yaşamaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin, Suriye'de yaşanan sekiz yıllık iç savaşta ciddi insani krizlere şahit olduğunu belirten Yılmaz, "Hem rejim hem de uzaktan gelen dış göçler yüzünden. Bedelin çoğunu bölge ülkeleri ve ağırlıkta Türkiye üstlendi. Batılı dostlarımız burada sadece konuşmakla yetindiler. Bu kadar fazla mülteciyi bu kadar uzun bir şekilde konuk ettiği için Türkiye'ye teşekkür ettiler ama bir şey yapmadılar. DEAŞ ve PYD-PKK yüzünden durum daha da kötüleşti. ABD, DEAŞ'ı yenmek için PYD'ye destek verdi. Bir terör örgütünü bitirmek için başka terör örgütüne destek verdiler. Bunu kabul etmediğimizi söyledik." diye konuştu.

DEAŞ'ın Müslümanları, PKK'nın da Kürtleri temsil etmediğini ve bunu hep vurguladıklarını söyleyen Yılmaz, "Barış Pınarı Harekatı'nın iç politikayla bir alakası yok. Buna katılmıyorum. Gerçekten uzak bir senaryo anlatıyorlar. Birleşmiş bir Suriye Türkiye için çok önemli. Biz durumu kötüleştirmeye çalışmıyoruz. Bu harekat siyasi çözüm için de kolaylaştırıcı olacak. Siyasi çözümü engelleyeceğini düşünmüyorum. Astana sürecini olumlu etkileyecek." ifadesini kullandı.