04-05-2021 20:16:47

"Hiçbir tarihi hakikat, siyasal söylemle değiştirilemez”

Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Azerbaycan'ın merhum milli lideri Haydar Aliyev'in doğumunun 98'inci yıl dönümü anısına, "Karabağ Zaferi sonrası sözde Ermeni soykırımı açıklamasının siyasi yansımaları ile bölgesel barış ve istikrara etkileri" konulu çevrim içi konferansta konuştu.

Ala, Karabağ zaferi öncesinde Azerbaycan topraklarının bir kısmının Ermenistan tarafından haksız şekilde işgal edildiğini ve uluslararası sistemin ise bu işgale karşı herhangi bir adım atmadığını kaydetti.

Türkiye'nin, Azerbaycan'ın bir hakkını teslim etmek için iş birliğine gittiğini aktaran Ala, 44 günde bu iş birliğiyle bu haksızlığı tarihin sayfasından sildiğini, bu güç birliğinin zeminin de fazilet, adalet ve uluslararası hukuk olduğunu söyledi.

Ala, iki ülke devlet başkanının Azerbaycan'da bir araya gelerek, birlikte değerlendirdikleri çağrıyı dillendirdiklerini, bölgede 6'lı platform kurulmasını teklif ettiğini hatırlatarak, "Bu bölgede öyle bir ittifak kuralım ki 6 ülke bir araya gelsin, kendi insanına daha çok hizmet üretecek, mal üretecek, ekonomisini geliştirecek bir platform oluşturalım. Ermenistan'a da çağrı yapıldı. Katılın, sorunları değil, çözümleri konuşalım. Daha çok ticaret olsun, ekonomik ilişkilerimiz daha çok birbiriyle iş birliği içerisinde bölgeye faydalı olsun. Yani herkes kazansın. Adına da 'Kazan-Kazan' platformu dedik." ifadelerini kullandı.

İki ülkenin hem sahada hem de masada birlikte olduğunu kaydeden Ala, Türkiye'nin dış politikasının temelinin uluslararası hukuk zemininde hiç kimseye haksızlık yapmadan, herkesin kazanabileceği bir ortam yaratmak olduğunu belirtti.

"Tarihin konusu politikanın konusu haline getirilirse burada kimse kazançlı çıkmaz"

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine yönelik Ala, "Hiçbir tarihi hakikat, siyasal söylemle değiştirilemez ve tarihin konusu politikanın konusu haline getirilirse burada kimse kazançlı çıkmaz, tarih bunun örnekleriyle doludur. Herkes zararlı çıkar buradan. Biz sürekli çağrılarda bulunduk, çağrılarımızı yaptık. Dedik ki, bir sorundan bahsediyorsunuz, o zaman tarih komisyonu kuralım, ortak komisyon kuralım." dedi.

Acılar üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirten Ala, "Hocalı'daki katliamı nereye koyacaksınız? Balkan Savaşı'nda meydana gelen katliamları nereye koyacaksınız? Birinci Dünya Savaşı'nda her türlü hakkını, hukukunu vermiş bir ülkeye karşı Ermeni çetelerin yaptıkları katliamları nereye koyacaksınız?" ifadelerini kullandı.

Ala, Osmanlı'nın, başka ülkelerle iş birliği yapmış, çeteleşmiş, kendisini arkadan vurmuş bu anlayışı, kendi toprakları içerisindeki başka bir yere tehcir ettiğine dikkati çekerek bunun "soykırım" olarak görülemeyeceğini, bunun "yeniden yerleştirme" olduğunu vurgulayarak, o dönemde çıkarılmış talimatlardan bazı maddeleri okudu.