Avrupa Birliği sürecinde gerçekleştirdiğimiz icraatlar

Avrupa Birliği mali yardımlarını kullanarak Malatya ilinde 2002-2016 yılları arasında çok sayıda yatırım gerçekleştirdik; hem yerel yönetimlerimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza önemli miktarda kaynak aktardık.

2002-2016 yılları arasında “Katılım Öncesi AB Mali Yardımları” çerçevesinde hibe desteği sağlayarak Malatya ilinde toplam 558 projeye yaklaşık 80,6 milyon avro değerinde kaynak aktardık; önemli projeleri hayata geçirdik.

• 2004-2016 dönemi boyunca Türkiye Ulusal Ajansı bünyesinde yürütülen Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları (Erasmus +) kapsamında gençlik, mesleki eğitim ve yetişkin eğitimi alanlarında 227 projeye yaklaşık 4,6 milyon avro’luk destek aktardık.
  • Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla “Kastamonu, Malatya, Tokat’ta yürütülen İş Geliştirme Merkezinin Kurulması ve Türkiye'deki İş Geliştirme Merkezleri Arasında Bir Network Oluşturulması Projesi” kapsamında Malatya’da İş Geliştirme Merkezi kurularak hizmete girdi.
  • Katılım Öncesi AB Mali Yardımları kapsamında sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlere istihdam, sağlık, kültür, girişimcilik, AB ile diyalog gibi sosyal kalkınma alanındaki 53 projeye yaklaşık 9 milyon avro hibe desteği sağladık.
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında Malatya ilindeki 277 projeye yaklaşık 67 milyon avro hibe desteği sağladık.
  • Avrupa Birliği Araştırma ve Geliştirme Programları kapsamında finanse edilen 1 projeye yaklaşık 40 bin avro destek sağladık.

YEREL DÜZEYDE YENİ UYGULAMALAR BAŞLATTIK

İçişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığının işbirliği içerisinde 81 Valilikte AB ve Proje Merkezleri kurulmasını sağladık. Bu kapsamda Malatya Valiliği AB Proje ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi 2010 yılında hizmete girdi.

Malatya Valiliği, Avrupa Birliği Bakanlığı’nın 2011-2012 yıllarında uygulamış olduğu İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Programı kapsamında “Gelişen Malatya AB'ye Hazırlanıyor” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında “Tüketici ve Sağlığının Korunması” ve “Eğitim ve Kültür” fasıllarına ilişkin bilgilendirme seminerleri düzenlendi. Proje ile ayrıca bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi; AB’yi tanıtan bilgilendirme çalışmaları yapıldı.