Malatya’da sanayi siciline kayıtlı firma sayısı

2002   37

2016   1063

SBGM

OSB

Malatya ilinde Bakanlığımız kredi desteği ile 2002 yılı sonuna kadar 300 Ha büyüklüğünde 1 adet OSB (Malatya Merkez I OSB) tamamlanmış olup, bu proje için 2016 yılı fiyatlarıyla 50 milyon TL kredi kullandırılmıştır.

2003-2015 yılları arasında ise 571 Ha büyüklüğünde 3 adet OSB (Malatya Merkez II, Malatya Merkez II-Arıtma Tesisi, Darende ve Malatya Merkez I Tevsii (I. Etap) OSB) projesi tamamlanmıştır. Bu projeler için 2016 yılı fiyatlarıyla 84 milyon 146 bin TL kredi kullandırılmıştır.

Bu OSB projelerinde 2002 yılına kadar üretime geçen parsel sayısı 106 iken, 2003-2016 yılları arasında 162 adet parselde daha üretime geçilmiştir.

2002 yılına kadar 5.476 kişi istihdam edilirken, 2016 yılı itibariyle toplam 19.300 kişi istihdam edilmektedir.

SS

Malatya ilinde Bakanlığımız kredi desteği ile 2002 yılı sonuna kadar 1.437 adet işyerinden oluşan 5 adet SS (Merkez (1 ve 2), Merkez Özmalatya (1 ve 2), Arapkir SS) projesi tamamlanmış olup, bu projeler için 2016 yılı fiyatlarıyla 97 milyon TL kredi kullandırılmıştır.

2003-2015 yılları arasında ise 68 işyerinden oluşan 1 adet SS (Doğanşehir SS) projesi tamamlanmıştır. Bu proje için 2016 yılı fiyatları ile 4,5 milyon TL kredi kullandırılmıştır.

BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

AR-GE’YE ÖNEM VERDİK

KALİTEYİ YÜKSELTTİK

Gelişen dünyaya ayak uydurabilmek ve bir adım öne geçebilmek için üretimin her aşamasında kaliteye önem veriyoruz.

Hayata geçirdiğimiz kalite ve Ar-Ge yaklaşımıyla Malatya’da Ar-Ge Merkezi olan firma sayısı 1 olmuştur. Bu Ar-Ge Merkezlerinde çalışan personel sayısı 51’dir.

BİLİM-SANAYİ İŞBİRLİĞİYLE KALİTELİ ÜRETİM DÖNEMİNİ BAŞLATTIK

Yönetici şirketlere, girişimcilere ve öğretim üyelerine büyük imkanlar sağlayan teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulmasını ve gelişmesini destekleyen politikalarımızla 2009 yılında Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ni kurduk.

Bölgede yer alan22 firmada, 57 personel toplam 43 proje üzerinde çalıştı, çalışmaya devam ediyor.

TEKNOLOJİYE YATIRIM GELECEĞE YATIRIM

Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programının  (Teknoyatırım) öncelikli hedefi; ülkemizde teknoloji tabanlı ürünlerin üretimine yönelik yatırımların desteklenmesidir.

Bu hedef doğrultusunda; öncelikli teknoloji (Yüksek, orta-yüksek) alanlarında Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürün ticarileştirmesi, ülke ekonomisine katma değer oluşturulması, uluslararası pazarda yer alarak teknolojik ürün ihracatına öncülük edilmesi ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere geleceğe dönük Ar-Ge kültürünün benimsetilmesi amaçlanmaktadır.

Teknoyatırım Programı, belirlenen bu amaçlar doğrultusunda 29 Nisan 2014 tarihli ve 28986 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Yönetmeliği’ kapsamında yürütülen bir programdır.

Malatya ilinden bugüne kadar, Teknoyatırım Programı için 2 proje başvurusu yapılmış ve 1 proje için sözleşme imzalanmış olup, Bakanlık bu projeye 5 milyon TL tutarında destek verilmesini uygun görmüştür.

KOSGEB

KOBİLERİMİZE TAM DESTEK SAĞLIYORUZ

Hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’lerin de KOSGEB desteklerinden yararlanmasının önünü açtık. Bu kapsamda, 2003-2016 yılları arasında Malatya'da 7.864 KOBİ ve girişimciye;

• 70,6 milyon TL tutarında destek sağlandı ve
  • 129,1 milyon TL tutarında kredi hacmi oluştu.

MALATYA İLİNE AİT KOSGEB VERİ KAYITLARI

2003-2016 yılları arasında Malatya'da 2.252 işletmeye 129 milyon TL kredi hacmi oluşturuldu ve 15,4 milyon TL’lik kısmı KOSGEB tarafından karşılandı.

KOSGEB Destekleri Yönetmeliği ve KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği Kapsamında Verilen Destekler için Yıllara Göre İşletme Sayısı ve Destek Miktarları;

2010 yılında

2011 yılında