Yerelin gücüne inandık

Dünyada ve Türkiye’de son dönemde ortaya çıkan gelişmeler yönetim ve planlama anlayışlarında köklü değişiklikler meydana getirdi. Bu değişim sonucunda, yerel potansiyelleri yine yerel kaynaklarla planlamak ve uygulamak ilkesini temel almaya başladık. Bölgeler arasındaki farklılıkları gidermek amacıyla bölgesel projeleri hayata geçirdik.

DOĞU ANADOLU PROJESİ (DAP) BÖLGE KALKINMA İDARESİ (BKİ)

Doğu Anadolu Bölgemizde bulunan Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illeri için DAP Eylem Planı uygulamaya koyulmuştur.

Eylem Planında bölgenin yüksek katma değerli tarım ve hayvancılık merkezi haline getirilmesi vizyonu benimsenmiştir. Bu doğrultuda, bölgenin mevcut sorunlarını çözerek sektörel çeşitlenmeyi temin etmek, özellikle gıda ve tarım sektörlerinde verimliliği ve katma değeri artırmak, beşeri ve sosyal yapıyı güçlendirerek ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılmasını sağlamak hedeflenmektedir

DAP Eylem Planı kapsamında 2014-2015 yıllarında Malatya ilimizde uygulanan veya uygulaması devam eden 32 eylem için yaklaşık 921 milyon TL kaynak kullanılmıştır.

DAP BKİ kapsamındaki illere 2016 yılı içerisinde Sivas da dâhil olmuştur.

FIRAT KALKINMA AJANSIYLA MALATYA GELİŞİYOR (FKA)

Fırat Kalkınma Ajansı Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’yi ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan küresel bir kente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin geliştirilmesinde ve hayata geçirilmesinde öncü olmak için kuruldu. Ajans, sürdürülebilir bölgesel kalkınmayı hızlandırmak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla;

• Bölge planları hazırlamak,
  • Bölgeye yönelik stratejiler geliştirmek,
  • Mali ve teknik destekler vermek,
  • İşbirliği ve koordinasyon sağlamak,
  • Yatırım tanıtım ve destek faaliyetleri gerçekleştirmek gibi temel görevlerinin yanında, izleme ve değerlendirme ile tanıtım ve iletişim faaliyetlerini de yürütmektedir.

Fırat Kalkınma Ajansı, 2010-2016 yılları arasında; 149 milyon TL bütçeye sahip 534 projeye 81 milyon TL hibe desteği verdi.

Ayrıca Fırat Kalkınma Ajansı, Malatya ilimizde 205 projeye 25 milyon TL’lik destek sağlamış, yararlanıcıların eş finansmanıyla toplam 45 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturmuştur.

SODES

SODES; istihdam, sosyal bütünleşme, kültür, sanat ve spor alanlarında; yerel düzeyde hazırlanan ve uygulanan projelerden oluşan, il düzeyinde valiliklerin koordinasyonunda yürütülen, uygulama sürecinde yerel aktörlerin geniş bir biçimde yetkilendirildiği insan odaklı bir programdır.

SODES projeleri ile istihdam edilebilirliğin artırılması, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarının sağlanması, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler yoluyla bölgedeki çocuk, genç ve kadınların kendilerini daha iyi ifade etmelerine katkı verilmesini hedefliyoruz.

• Sosyal Destek Programı (SODES) Malatya ilinde 2010 yılından bu yana uygulanmaktadır.
  • 2010-2015 yıllarında Malatya’da SODES kapsamında toplam bütçesi 36 milyon 050 bin TL olan 392 adet projeyi destekledik.
  • 2015 yılında toplam tutarı 2,9 milyon TL olan 25 adet proje SODES kapsamında desteklenmeye hak kazandı.