Malatya’ya son 14 yılda 110 milyon tl Çevre ve Şehircilik yatırımı yaptık

Halkımızın hayat kalitesini sağlıklı ve planlı bir biçimde yükseltmeyi ve çevresel şartlar konusunda refahı en üst seviyeye taşımayı hedefledik. Ülkemizi geliştirmek ve güzelleştirmek için yoğun şekilde çalışarak 14 yılda önemli düzenlemelere imza attık.

Altyapı ve üstyapıda devrim niteliğindeki projeleri hayata geçirdik. Kaynaklarımızı verimli kullanarak temiz şehirler, yaşanabilir alanlar inşa ettik.

ÇEVREYİ KORUYORUZ, ATIKLARI DEĞERLENDİRİYORUZ

1 Adet Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Kazanım

3 Adet Ömrünü Tamamlamış Araç Geçici Depolama

1 Adet Atık Yağ Geri Kazanım

1 Adet Tıbbi Atık Sterilizasyon

3 Adet Ambalaj Atığı Geri Kazanım

1 Adet Tehlikesiz Atık Geri Kazanım

4 Adet Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma tesisini şehre kazandırdık.

Ayrıca Malatya ilinde 1 adet katı atık düzenli depolama tesisi ile 684.000 kişiye hizmet verilmektedir.

ATIK SULARI ARITIYORUZ

Atık suların geri dönüşümünde önemli adımlar attık. Malatya’da 2002 yılında yalnızca 2 adet olan atık su arıtma tesisini 10’a çıkardık. İl genelinde atıksu arıtma hizmeti alan belediye nüfusu 622.591’dir.

Malatya’daki Atık Su Arıtma Tesisi Sayısı

2002 2

2016 10

ALTYAPIYI GELİŞTİRİYORUZ, ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ BİTİRİYORUZ

Çevre katkı paylarından yerel yönetimlere ayrılan payı artırdık.Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yatırımlar kapsamında 2003-2016 yılları arasında Malatya için 16,7 milyon TL ödenek ayırdık.

Bu dönemde Malatya’daki belediyelere 43 adet çöp toplama aracı hibe ettik.

TEMİZ HAVA, SAĞLIKLI YAŞAM

Malatyanın hava kalitesini daha da iyileştirdik. Hava kalitesini iyileştirmek için Diyarbakır Temiz Hava Merkezi’ne bağlı Malatya İlinde 1 hava kalitesi izleme istasyonu kurduk. Malatya İlinde son iki yılda partikül madde emisyonlarında %27 azalma yaşanmıştır.

KİMLİKLİ ŞEHİRLER

GÜVENLİ YAŞAM

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Son 14 yılda yapılan yatırım ve atılımlar Türkiye’yi ekonomik ve sosyal yönden ileriye taşıdı. Bu ilerleme hayatın her alanına yansıyor: yaşam kalitesi artıyor, eğitim seviyesi yükseliyor, yüzler gülüyor.

Bu olumlu tablonun devamı ve vatandaşlarımızın hayat standartlarının daha da yükselmesi için Kentsel Dönüşüm hamlesini başlattık.

Kentsel Dönüşümle;

Öncelikli afet riski altındaki alanların dönüşümü tamamlanacak, güvenilir, yalıtımı tam olarak sağlanmış, asgari konfor koşullarına sahip, enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu yapılar inşa edilecek, yerel malzeme kullanımı teşvik edilecek, üretim sektörü hareketlenecek, yeşil çevre ve sosyal donatı alanlarıyla bütünleşen kent merkezlerimiz daha da güzelleşecek ve 24 saat yaşayan şehirler oluşturulacak.

Malatya İlinde 1 adet Bakanlar Kurulu Kararı ile Darende ilçesinde 1 adet Riskli Alan ilan edilmiştir.

Riskli alanın toplam büyüklüğü 2.98 hektar, toplam nüfusu 200, toplam bina sayısı 38, toplam birim sayısı yaklaşık 55 dir. Bu risk alanlarında yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla Malatya İlinde güvensiz yapılaşmanın önüne geçilecek, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturulacak. Ayrıca;1.088 adet binada, 1.676 adedi konut, 264 adedi dükkân olmak üzere toplam 1.940 adet birimin (bağımsız bölümün) risk tespiti yapılmıştır. Bu binalardan 193 adet bina yıkılmıştır

Malatya İline sadece kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 5,9 milyon TL kaynak ayırdık.