Dördüncü Kısım - Teşkilat Kademeleri
-
Sekizinci Bölüm - Kadın ve Gençlik Kolları
-
Kadın ve Gençlik Kollarının Organları ve Üye Sayıları
Madde 66
Kadın ve Gençlik Kolları, merkez ilçe teşkilat kademelerinin kuruluşu zorunlu olmamak üzere mülki ve idari taksimata göre oluşturulur.
Kadın ve Gençlik Kollarının organları şunlardır:
a. Belde Kadın/Gençlik Kolu Organları;
1. Belde Kadın/Gençlik Kolu Kongresi,
2. Belde Kadın/Gençlik Kolu Başkanı,
3. Belde Kadın/Gençlik Kolu Yönetim Kurulu,
4. Belde Kadın/Gençlik Kolu Yürütme Kurulu.b. İlçe Kadın/Gençlik Kolu Organları;
1. İlçe Kadın/Gençlik Kolu Kongresi,
2. İlçe Kadın/Gençlik Kolu Başkanı,
3. İlçe Kadın/Gençlik Kolu Yönetim Kurulu,
4. İlçe Kadın/Gençlik Kolu Yürütme Kurulu.c. İl Kadın/Gençlik Kolu Organları;
1. İl Kadın/Gençlik Kolu Kongresi,
2. İl Kadın/Gençlik Kolu Başkanı,
3. İl Kadın/Gençlik Kolu Yönetim Kurulu,
4. İl Kadın/Gençlik Kolu Yürütme Kurulu.d. Genel Merkez Kadın/Gençlik Organları;
1. Genel Merkez Kadın/Gençlik Kolu Büyük Kongresi,
2. Genel Merkez Kadın/Gençlik Kolu Başkanı,
3. Genel Merkez Kadın/Gençlik Kolu Merkez Karar ve Yönetim Kurulu,
4. Genel Merkez Kadın/Gençlik Kolu Merkez Yürütme Kurulu.Yan kuruluş organlarının üye sayıları, bağlı oldukları teşkilat kademesinin üye sayısı kadardır.
-
Ana Kademe ve Yan Kuruluşlar Arasındaki İlişkilere Dair Temel İlkeler
Madde 67
Ana kademe ve yan kuruluşlar arasındaki ilişkilerde göz önünde bulundurulacak ilkeler;
a. Partinin kadın ve gençlik kolları, kurulu bulundukları ana kademe teşkilatına bağlı, uyumlu ve eşgüdüm içinde çalışırlar.
b. Kadın ve gençlik kolları, teşkilatın bütünlüğünü ve tekliğini gözeterek
faaliyetlerini icra ederler.c. Her kademede Partinin temsili, teşkilat ana kademe başkanına aittir.
d. Kadın ve gençlik kolu başkanları görevli oldukları yerdeki ana kademe yönetim ve yürütme kurullarının doğal üyesidir. Bu sıfatla toplantılara katılır, müzakerelere iştirak ederler. Kararlar ana kademe yönetim veya yürütme kurulu üyeleri tarafından alınır.
e. Yan kuruluşlarla ilgili çalışmalar, Genel Başkan tarafından uygun görülecek genel başkan yardımcılığına bağlı olarak yürütülür. Alt kademelerde yan kuruluşlarla ilgili eşgüdüm çalışmaları bizzat ana kademe başkanı tarafından sağlanır.
f. Kadın ve gençlik kolları, üst kademe kararlarına uygun olarak ana kademe yetkili kurullarınca belirlenen plan ve programlar doğrultusunda bütünlük içinde faaliyette bulunurlar.
g. Kadın ve gençlik kollarının yaptığı veya yapacağı çalışmalar, ana kademe yönetim ve yürütme kurullarınca değerlendirilir. Kadın ve gençlik kollarının dışa dönük faaliyetleri ana kademe yetkili kurullarında karar alınmadan icra edilemez.
h. Kadın ve gençlik kolları, Parti ana kademe teşkilatı ile birlikte çalışma grupları oluşturabilirler.
i. Ana kademe yönetimleri, yan kuruluşlarca yürütülen Parti faaliyetlerinin
Kanuna, Parti Tüzüğü ve Programına ve yönetmeliklerine uygunluğu yönünden yan kuruluşlar üzerinde denetim yetkisine sahiptir. Bu kolların Genel Merkez teşkilatları ile ilgili denetimi Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı tarafından gerçekleştirilir.j. Yan kuruluşların dış yazışmaları, bağlı olduğu teşkilat kademe başkanlığı aracılığıyla yapılır.
-
Kadın ve Gençlik Kolları Kademe Başkanı, Yönetim ve Yürütme Kurullarının Görev ve Yetkileri
Madde 68
Kadın ve Gençlik Kolları kademe başkanı, yönetim ve yürütme kurullarının görev ve yetkileri;
a. Genel Merkez kadın ve gençlik kolları başkan, yönetim ve yürütme kurulları kendi kuruluşları bakımından;
1. Partinin Tüzük ve Programında kadınlar ve gençlerle ilgili Parti politikalarının hayata geçirilmesi için çalışmalar yapmak,
2. Yan kuruluş teşkilat birimlerinin etkili ve verimli şekilde çalışmalarını
sağlamak,3. Yan kuruluşların ana kademe teşkilatları ile uyum içinde ve bütünlük içinde çalışmalar yapmalarını sağlamakla görevlidir.
b. Kadın ve Gençlik kolları, Kanun, Parti Tüzüğü ve yönetmelikleri
çerçevesinde; ana kademe teşkilatlarına ait olan yetkilerin kullanımı dışında bağlı oldukları ana kademe eş düzey organların sahip olduğu yetkilere sahiptir.
-