"Kavala’dan size kahraman çıkmaz"
TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri arasında, Ozan Ceyhun’un, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi olarak atanması konusunda tartışma yaşandı.
Genel Kurulda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Grup Başkanvekili Bülent Turan, atanan bir büyükelçiyle ilgili yapılan ithamları külliyen reddettiğini söyledi.
Büyükelçi Ceyhun’a, "Ülkücü şehit Mustafa Erol’un katili" dendiğini ancak kendisinin bunu reddettiğini aktaran Turan, "Mahkeme bunu belgesiyle reddediyor ama buna rağmen ısrarla bir kara propagandayla beraber ’katil’ ifadesi kullanılıyor." dedi.
Turan, şöyle devam etti:
"Kişi reddetmiş ama bir insanın farklı hesaplarla ki sığ hesaplarla, ısrarla ’Bu adam katildir.’ demesinin altında yatan hesabı, sebebi bugün herkes ifade etti, açıkladı. Ayrıca ’Ermeni soykırım teklifinde imzası var.’ deniyor. Teklife bakıyoruz, imzası yok. Aksine o dönemdeki çalışmalara bakıyoruz, sivil toplumla beraber o ülkede bu tasarının aleyhine konuşmalar yapmış, televizyonlara çıkmış, mitingler yapmış bir insan. Aleyhine olduğu teklifin sahibiymiş gibi yine bir kara propaganda var. Bu tarz samimiyetten uzak, belgesiz, bilgisiz yaklaşımları şık bulmuyoruz.
Herhangi bir suç işleyen kişinin büyükelçi ataması teknik olarak olmaz. Kaldı ki Cumhurbaşkanımızın bu konuda ne kadar hassas olduğunu yakinen bilenlerdeniz. Yapılan tamamen bir kara propagandadır, Cumhur İttifakı’nda huzursuzluk oluşması talebinden başka bir şey değildir. Cumhur İttifakı, bu ülkenin adeta birleştirici bir gücü olarak yoluna devam edecektir. Küçük, sinsi yaklaşımlara cevap vermeyi bile zül addediyoruz."
Turan, HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç’un, Gezi davasının gerekçeli kararının açıklandığını hatırlatarak, "Biz her zaman Gezi davası iddianamesinin bomboş olduğunu söylemiştik. Bu gerekçeli kararda da açıklandı ki deliller kanuna aykırı toplanmıştır." ifadesine yanıt verdi.
Turan, Gezi Parkı davasında tahliyesine karar verilen, ardından 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’dan yola çıkarak farklı ithamların dile getirildiğini belirtti.
Bir mahkeme beraat kararı verdiğinde alkışlayıp başka bir mahkeme farklı karar verdiğinde yuhalamanın samimiyetten uzak bir yaklaşım olduğunu söyleyen Turan, şunları kaydetti:
"Talimatla tutuklama varsa ’Talimatla beraat da mı var.’ diyeceğiz? Bu doğru bir yaklaşım olmaz. Bırakın, mahkemeler işini yapsın. Osman Kavala’dan size bir kahraman çıkmaz. Osman Kavala’dan çıksa çıksa Soros’un piyonluğu çıkar. Mahkemenin ne dediğinin, ne demediğinin tartışması başka bir konu ama Gezi olayları daha dün gibi önümüzde. Gezi olaylarında gaz maskelerini hangi vakıf, hangi dernek adıyla yurt dışından gelen paralarla alındığını tüm dünya biliyor. Siz bilmiyorsanız ’yazık’ demek isterim. Gezi’nin finansörü kimse bunun hesabını verecek. Kaldı ki teknik bir mesele var. Beraat kararı Gezi’nin beraati değil. Beraat kararı, birkaç şahısla ilgili delillerin yetersizliği ve yasal olmayan yollardan delil elde edilmesinden kaynaklı bir meseledir. Gezi’nin beraati değil, Gezi’deki bir bölümün, birkaç şahsın meselesidir."