Yeni yargı paketi görüşülecek

TBMM’nin bu hafta yoğun bir gündemi bulunuyor.Genel Kurul’da,Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 21 Ekim Salı günü, milletvekillerininsözlü sorularını yanıtlayacak.

Ardından Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısıele alınacak.

Tasarı, elektronik araçlarla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme hizmeti sunanlara yönelik bazı yükümlülükler getiriyor.

Elektronik hizmet alıcısının, satın alacağı mal ya da hizmeti tanıyabilmesi ve onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesihedeflenen tasarıda, istenmeyen elektronik postalara ilişkin de önemli düzenlemeler yer alıyor.

Tasarı’nın bu hafta içinde yasalaşması halindeİstanbul Tahkim Merkezi’nin kurulmasını öngören kanun tasarısının görüşmelerine geçilmesibekleniyor.

Tasarıya göre, İstanbul’da tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi olarak İstanbul Tahkim Merkezikurulacak. Kurum, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, uyuşmazlıkların tahkim veya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözülmesini sağlayacak.

İstanbul Tahkim Merkezi, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerine ilişkin kuralları belirleyecek ve hizmetlerin yürütülmesini sağlayacak.

Kurum, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle ilgili tanıtım ve yayın yapacak, bu konudaki bilimsel çalışmaları teşvik edecek, destekleyecek, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapacak.

Yeni yargı paketi

TBMM’deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Adalet Komisyonu, 21 Ekim Salı günükamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen teklif ilehakim ve savcılara ek tazminat verilmesini de içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’lerdedeğişiklik yapan teklifi görüşecek.

Teklifle, aramalarda "kuvvetli şüphe" şartı "makul şüphe"ye dönüştürülüyor, avukatın dosya inceleme yetkisi soruşturmayı tehlikeye düşürebilecekse kısıtlanabiliyor, iletişimin tespitine ağır ceza mahkemeleri yerine sulh ceza hakimlikleri veya yargılamayı yapan mahkemelerce karar verilmesi öngörülüyor.

Diğer teklife göre, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar ile diğer tüm hakim ve savcılara15 bingösterge rakamının memur aylıklarınauygulanankatsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek.

TBMM KİT Komisyonu da 22 Ekim Çarşamba günü Türkiye Taşkömürü ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, 23 Ekim Perşembe günü de Elektrik Üretim AŞ, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞile Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü’nün 2011-2012 yılı hesaplarını denetleyecek.

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.
Yükleniyor...