Basbakan Yildirim’in Kahramanmaras‘ta halka hitap ettigi konusmanin tam metni
Sevgili Kahramanmaraşlılar, bacılar, Edeler, kıymetli kardeşlerim; hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.
İstiklalin ve istikbalin şehri Kahramanmaraş’ı sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Esarete boyun eğmeyen, özgürlüğe aşık bütün Maraşlıları, bütün hemşehrilerimi bağrıma basıyorum.
Bugün değerli hemşehrilerim; sabah Kayseri’de alçak terör yüzünü bir kez daha gösterdi. Hafta sonu izni için şehre çıkan. Değerli kardeşlerim, bu milleti hiçbir alçak terör örgütü yıldıramaz. Kahramanmaraş’ın kahraman evlatları neler yapacağını İstiklal Savaşında yedi düvele gösterdi.
Değerli kardeşlerim; maalesef bu sabah erken saatlerde Kayseri’de Zincidere Tugayından, Komando Tugayından şehre hafta sonu izni için çıkan askerlerimize canlı bombayla pusu kuruldu, patlatıldı, şehitlerimiz var, yaralılarımız var. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
Kurtuluş Savaşı, Anadolu toprakları işgal edildiğinde, daha Kurtuluş Savaşı başlamadan Sütçü İmam’ın torunları meydanlara indi dedi ki; Maraş, bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz. Rıdvan Hocanın şehrinden, Sütçü İmam’ın şehrinden, Kahramanmaraş’tan sesleniyorum; terörle korkutmayı düşünenlere, terörle yıldırmayı düşünenlere, terörle masum çocukları, günahsız insanları hedef alarak bize istikamet vermeye, ayar vermeye çalışanlar, bu millet korkmaz, bu millet yılmaz, bu millet pes etmez. Maraşlı diz çökmez, Türk milleti diz çökmez, bu bayrak inmez, bu ezanlar dinmez. İstiklal Şairi Mehmet Akif’in dediği gibi: “Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz, bu yol ki Hakk yoludur dönme bilmeliyiz, yürürüz.”
Mesele en zaman istiklal, hürriyet, gelecek olmuşsa Kahramanmaraş her zaman destan yazmıştır. Kahramanmaraş’ı biz 15 Temmuz alçaklarına karşı kahraman direnişinden biliriz. O gece bu meydan sizlerin coşkusuyla, sizlerin inancıyla, yiğitleriyle çınlandı, aydınlandı. Şimdi de aynı inançla aynı coşkuyu burada karşımda görüyorum. Ne olursa olsun, hangi terör örgütü olursa olsun, hangi alçak saldırıyı yaparsa yapsınlar medeniyet yolunda, insanlık yolunda, kalkınma yolunda Maraş’ı da, Türk milleti de asla döndüremezler. Yolumuza hizmetlerimizle kararlılıkla devam edeceğiz.
Değerli kardeşlerim, sevgili gençler; geride bıraktığımız yıl içerisinde birçok zorluklar yaşadık, terör örgütleri eş zamanlı olarak ülkemizi hedef aldılar, Cumhurbaşkanımızı hedef aldılar, Cumhurbaşkanımızın hayatına kastetmeye çalıştılar. Ama onlar bu milletin gücünü hesap edemediler. Bu millet, bu asil millet o kadar büyük bir millet ki en zor zamanda, en sıkıntılı zamanda yedi düveli dize getirdiğini unuttular. Bu güzel ülkenin insanları, memleketim insanları, Kahramanmaraş’ın yiğit kadınları, yiğit Edeleri; 15 Temmuz gecesi yazdıkları destanla bütün dünyaya alçaklara boyun eğmediğinizi gösterdiniz, Allah sizden razı olsun. Bu milletle oyun oynanmaz. Bu millet hiçbir zaman esir olmaz. 7’den 70’e o gece bütün milletimiz tek yürek oldu, bir oldu, beraber oldu, vatanımıza, milletimize, bayrağımıza sahip çıktık. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde o gece demokrasi ve bağımsızlık destanını yazdık. FETÖ, PKK, PYD, DEAŞ, ne olursa olsun adı önemli değil bunların hepsi katildir, bunların hepsi eli kanlı terör örgütüdür ve insanlığın ortak tehdididir, ortak düşmanıdır. Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle alayı gelsin, kim gelirse gelsin önemi yok. Hiçbir terör örgütünün, hiçbir alçak, kanlı örgütün kutsalı yoktur, inancı yoktur, onların işi adam öldürmektir, kan dökmektir, insanlara, ülkelere zarar vermektir. Türkiye bunları iyi tanır, 40 yıldır biz bu mücadeleyi yapıyoruz ve 40 yıldır dost bildiğimiz insanlara diyoruz ki; bunların sırtını sıvazlamayı bırakın, bunları desteklemeyi bırakın, bunlar bir gün gelir sizi de vururlar. Bir terör örgütüyle başka terör örgütleriyle yok etmek için uğraşmak olabilecek en büyük ahmaklıktır. Teröre asla geçit vermeyeceğiz, terörle mücadeleden zerre kadar sapmayacağız. Elbette dik duracağız, çünkü biz sırtımızı dağa değil sırtımızı millete yaslıyoruz. Elbette dik duracağız, elbette amansızca mücadele edeceğiz. Ülkemizin birliğini-bütünlüğünü korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak için bu mücadele tek kişi kalıncaya kadar devam edecek. Sizlerin bu kararlı duruşu, bu hırsı, milletimizin feraseti bunların kirli oyunlarını bozmaya yeter. Türkiye’nin büyümesine, kalkınmasına, refahına bu alçaklar mani olamaz. Hiçbir güç bizi gelecek hedeflerimizden, kutlu yolculuğumuzdan geri koyamaz.
Kardeşlerim; Türkiye, bu asil millet bu mücadeleyi kazanacak. İnsanlıktan nasibini almayan bu alçaklar kaybetmeye mahkûmdur.
Değerli kardeşlerim, bana dendi ki; efendim, bugün canlı bomba patladı, şehitlerimiz var, teröristler saldırı yaptı, Kahramanmaraş programını değiştirelim. Değiştirmedim, çünkü biz programımızı değiştirmeyeceğiz, terörün ekmeğine yağ sürmeyeceğiz, işte Maraş. Alçaklar, işte Maraş burada, işte ay-yıldızlı bayrak burada. Ne zaman gelirseniz gelin, kiminle gelirseniz gelin, Sütçü İmam’ın evlatları, bu milletin aziz evlatları hakkınızdan topunuzdan, hepinizin hakkından gelmeye muktedirdir. Programlarımızı da yapacağız, yatırımımızı da yapacağız, Maraş’ın, Türkiye’nin gelişmesi için, hizmetleriyle buluşması için asla ve asla bu terör örgütlerine pabuç bırakmayacağız. Bu saldırılar bizim Maraş’ hızlı trenle buluşturmamızı belki geciktirir, ama engelleyemezler. Bu saldırılar belki Maraş’ın modern havalimanını geciktirebilirler, ama engelleyemezler. Bu saldırılar Göksun’u dağları delerek Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan otoyolları asla yapmamızı engelleyemezler.
Değerli hemşehrilerim, bugün burada 500 milyonun üzerinde 60 tesisimizi hizmete açıyoruz. Aynı zamanda Kahramanmaraş’ın uzun süredir beklediği 2 tane önemli eseri de başlatıyoruz. Bir tanesi; Kahramanmaraş’a çok büyük, çok güzel bir havalimanı terminali yapıyoruz, bugün onun da temelini atıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.
Ayrıca, altının başkenti Kahramanmaraş’ın Kuyumcu Kentinin de temelini atıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.
Ayrıca, Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan 25 bin kişilik konteyner kent var, onun da açılışı gerçekleştirildi.
Okullardan TOKİ konutlarına, spor tesislerine varıncaya kadar, hastaneye varıncaya kadar birçok hizmetlerimizin temelini atıyoruz, açılışını yapıyoruz.
Değerli kardeşlerim, bir kez daha şunu sizlerle açık yüreklilikle paylaşmak istiyorum: Bütün dünya bilmelidir ki, değerli kardeşlerim bütün dünya bilsin ki; bu ülke ilelebet payidar olacaktır. Kahramanmaraş, bu ülkenin geleceğine damga vuran şehirlerimizin başında gelmektedir. Bu güzel şehrimiz için ne yapsak azdır. İşi, aşı, istihdamı büyütmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyarak hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Ülkemizin dört bir köşesini aynı şekilde büyütmeye, geliştirmeye devam edeceğiz. 79 milyon vatan evladının mutluluğu için gece demeden, gündüz demeden, arkamıza bakmadan yolumuza devam edeceğiz. Biliyoruz ki yürürsek, yürüyecek arkamızdan Kahramanmaraş. Yürü, millet yürüsün arkandan diyerek bu kutlu yolculuğa devam edeceğiz. Kendinize güvenin, asil milletinize güvenin, ay-yıldızlı bayrağınıza sarılın. Ülkemize güvenin, çocuklarımızın geleceğine güvenin. Kutlu yürüyüşümüz aynen devam ediyor.
Bu alçaklar 17-25 Aralık’ta denediler çakıldılar, bu alçaklar Gezi olaylarında yine sahneye çıktılar, yine derslerini aldılar. Bu alçaklar yetmedi 6-7 Ekim’de insanları sokağa indirdiler, cinayet işlediler yine akıllanmadılar. Bu alçaklar Doğu’da, Güneydoğu’da hendekler kazdılar, caddeleri tahrip ettiler, binaları tarumar ettiler, ama yine muvaffak olamadılar. Nihayet 15 Temmuz’da son vuruşlarını yapmaya kalktılar. Asker kılığına girmiş FETÖ’nün teröristleri milletin silahını, milletin tankını, milletin uçağını gasp ederek insanlarımızın üzerine ateş açtılar. Ancak vatandaşımızın göğsündeki imanı, vatandaşımızın göğsündeki bağımsızlık aşkını, bağımsızlık meşalesini söndüremediler. O karanlık geceyi aydınlık sabahlara döndüren milyonların sayesinde bugün Türkiye dimdik ayakta, geleceğe kararlı adımlarla yürümeye devam ediyorlar. Kırsalda, dağda-bayırda güvenlik güçlerimizin karşısına çıkamayanlar, alçaklar ancak pusu kurabilirler, ama bu milleti asla yıldıramazlar.
Sevgili kardeşlerim; Cumhurbaşkanımız, bu ülke sevdalısı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde bu alçakların tümüyle milletimizle omuz omuza bir olarak, beraber olarak her türlü şer odaklarını yok etmeye hazırız, Kahramanmaraş hazır, Türkiye hazır.
Hiç merak etmeyin, biz alçakların önünde eğilmeyiz, ancak Rabbimizin önünde eğiliriz, hiç merak etmeyin.
Değerli kardeşlerim; hayatın normal akışını devam ettireceğiz. Teröristleri cesaretlendirmeyeceğiz. Yatırımlarımızı da yapacağız, hizmetlerimize de hız kesmeden devam edeceğiz; yolsa yol, havaalanı ise havaalanı, hızlı trense hızlı tren, hastane ise hastane, ne lazımsa her türlü hizmeti getirmeye devam edeceğiz.
Ben bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha bu kararlı duruşunuz için, teröre karşı bu birlik ve beraberlik için sizlere, Sütçü İmam’ın torunlarına şükranlarımı sunuyorum. Kahramanmaraş için yaptığımız ve başlattığımız bu eserlerin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi bir kez daha en kalbi duygularımla selamlıyorum. Allah’a emanet ediyorum. Sağ olun, var olun değerli kardeşlerim.
İki temel atmamız var, birincisi Kuyumcu Kent temel atma töreni. Ekranda görüyorsunuz, Kuyumcu Kent, milletvekilimiz Sayın Mehmet İlker Çitil orada.
Bizi duyuyor musunuz Mehmet Bey?
MEHMET İLKER ÇİTİL- Duyuyorum Sayın Başbakanım.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Kuyumcu Kent Maraş’ımıza hayırlı uğurlu olsun diyoruz, buyurun.
MEHMET İLKER ÇİTİL- Sayın Başbakanım, öncelikle size, heyetinize, kıymetli bakanlarımıza kahraman kentimize hoş geldiniz diyorum. Sizi ve oradaki Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizi selamlıyorum. Buradaki Başkanımız, şantiye çalışanlarımızın da selamını iletiyorum.
Bugün öncelikle Kayseri’de meydana gelen, yapılan haince, kalleşçe saldırıyı kınıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da başsağlığı diliyorum. Ve Kahramanmaraş’ımız olarak aynen 15 Temmuz ruhunun, Kurtuluş Savaşımızdaki ecdadımızın kahramanlık ruhunun vatanımız için emrinde olduğumuzu da buradan ifade ediyor, sizin, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın ve vatanımızın emrindeyiz. İnşallah bize diz çöktüremeyecekler, baş edemeyecekler, bunu bütün dünyaya da göstermiş olacağız, gövdemizle arkanızdayız.
Ve bu vesileyle ben bu tesisimizin de gerek kuyumcu camiamıza, gerekse 10 bin kişiye kadar istihdam yaratacak tüm işçi kardeşlerimize, çalışanlarımıza ve Kahramanmaraş’ımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum efendim.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Evet, hayırlı uğurlu olsun. Mustafa Özbey de orada, hayırlı olsun.
MEHMET İLKER ÇİTİL- Allah razı olsun sizden efendim.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Evet, ikinci sırada şimdi bir canlı bağlantımız daha var, Kahramanmaraş Havalimanına yeni bir terminal yapıyoruz. Orada da Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Sayın Funda Ocak ve Kahramanmaraş Milletvekilimiz Sayın İmran Kılıç var.
Funda Hanım, buyurun.
FUNDA OCAK- Saygıdeğer Başbakanım, değerli bakanlarım; törenimizi varlığınızla şereflendirdiniz. Hepinize tüm camiamız adına şükranlarımızı arz ediyor, saygılar sunuyoruz.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Teşekkür ediyoruz.
FUNDA OCAK- Değerli Başbakanım; havacılık sektörü bize çizdiğiniz yolda emin adımlarla yoluna devam ediyor, dev eserler bir-bir hayata geçiyor. Sektör küresel ölçekte hak ettiği yere kavuşuyor. Bugün temelini atacağımız bu eserde sivil havacılığımıza ciddi katkı sağlayacak önemli bir eserdir. Allah hayırlı uğurlu etsin efendim.
Saygılarımla.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Teşekkür ediyoruz. İmran Beyi alalım, milletvekilimizi.
İMRAN KILIÇ- Sayın Başbakanım, saygıdeğer bakanlarım; istiklalin ve istikbalin başkenti kahraman şehrimizde sizleri görmek bizleri onurlandırmıştır.
Bugün burada istiklal ve istikbal şehrimiz Kahramanmaraş’ımızı ülkemizin her yeriyle ve dünyanın birçok yeriyle bağlayacak havalimanımızın yeni terminal binasının temelini atma törenimizde görmemiz gerçekten bizi çok duygulandırmıştır. Sizi Kahramanmaraş’ımızda görmemiz hemşehrilerimizi çok sevindirmiştir. Kahraman şehrimize hoş geldiniz, sizlere saygılarımızı arz ediyoruz.
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Hayırlı uğurlu olsun diyoruz, butona basalım.
Bütün açılışlar, temel atmalar, bütün eserler Kahramanmaraş’ımıza, ülkemize hayırlı olsun diyoruz. Ya Allah Bismillah.