Yükleniyor...

Basbakan Yildirim’in Van’da Toplu Açilis Töreni’nde yaptigi konusmanin tam metni

 

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Van’ın Yiğit insanları, hanımefendiler, beyefendiler, bu meydanın ön safından arka safına kadar birlik beraberlikle kenetlenen güzel Vanlılar; hepinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Bugün toplam 1,5 milyarlık yatırımın açılışını birlikte gerçekleştiriyoruz hayırlı, uğurlu olsun Van’a yakışmış. Vanlılar, Cumhurbaşkanımız bugün burada olacaktı, ancak o Diyarbakır’a gitti ben buraya geldim, Cumhurbaşkanımızın size bol bol selamını getirdim. Ömer Faruk Danışman benden önce konuştu o da benim artık danışmanım. Doğu’nun sönmeyen yıldızı Van sevginin, muhabbetin şehri Van. Gölü, kalesi eşsiz güzellikle ile Van, ne muhteşemsin Van şu muhteşem tabloya bak. Sizlerle gurur duyuyoruz değerli Vanlılar, Allah’ınıza gurban Allah’ınıza. Vanlıyım şanlıyım, darbelere karşıyım diye 15 Temmuz’da darbecilere darbe vuran, caddeleri gül bahçesine çeviren Van işte Van. Sizleri bugün binlerce yıllık kardeşliğimizin samimiyetiyle selamlıyorum. Güzellikte rakip tanımayan Van’ın özeti Erciş, Van önsözü Yeşil Gevaş, sahiliyle Antalya’yı kıskandıran nazlı ilçe Edremit. Haşmetli dağları gibi sert ve çelik iradeli ilçeler Çatak, Başkale, Serhat ilçeler, Özalp, Saray, Çaldıran, Muradiye, büyük ilçe İpekyolu. Geniş coğrafyasıyla Gürpınar. Vefakar Tuşba. Saklıbahçe, Bahçesaray hepinizi yürekten selamlıyorum.

Yarın 2 Nisan, 2 Nisan Van’ın kurtuluşu, işgalin sona ermesi. Allah bir daha bu millete esaret yüzü göstermesin. Hürriyeti için 15 Temmuz’da destan yazan bu millet bir daha darbelerle imtihan olmasın. Hainlere Rabbim fırsat vermesin.

Aziz kardeşlerim, kim diyebilir kırmızı, sarı renkten mavi, yeşilden daha üstün. Bir bahçede bütün çiçekler sadece kırmızı olsa demezler mi bunun sarısı nerede? Tek renk çiçekten oluşan bahçeye bahçe denir mi? Gülü, nergisi, papatyası, yasemini nerede diye sormazlar mı? Yeşilin hangi tonuna, çiçeğin gülün hangi türüne kötü denir? Bahçe dediğin her renk, her çeşit çiçeğin her tondan yeşilin bulunduğu yerdir. O zaman işte bu bahçe gerçek bir bahçedir. İnsanlık ailesi, ilahi takdirle aynı zenginliktedir, aynı çeşitliliktedir. Kim diyebilir insanlık bahçesi tek ırktandır, tek renktendir. Kim Kürt’ün Türk’ten, Laz’ın Çerkez’den üstün olduğunu kim söyleyebilir. Bir dilin, bir ırkın üstün, diğerinin değersiz olduğunu söylemek evvela ırkları, renkleri yaratan Cenabı Mevla’nın iradesine saygısızlık değil midir değerli kardeşlerim? Allah’ın yarattığını hor görmek değil midir? Her türlü ırkçılığı, ayrımcılığı ayaklarım altına aldım diyen Peygamber Efendimize hürmetsizlik değil mi? Biz Allah’tan, Peygamberden böyle bildik böyle inandık. İnsanları bir tarağın dişleri gibi görürüz. Bir dili, ırkı, inkar etmenin insanlık suçu olduğunu biliyoruz. Bizi Adem ve Havva anamızdan yaratan Rabbime hamdolsun. Bizi kardeş kılan Hazreti Peygamberimize ümmet kılan Rabbimize hamdolsun.

Van’ın asil evlatları, sevgili Vanlılar, dünya alem bilsin ki Türk’te biziz, Kürt’te biziz, Zaza’da biziz, Laz’da biziz, İzmir’de biziz, Van’da biziz. Kürtçe de bizim, Türkçe de bizim Zaza’ca da bizim, Lazca da bizim. Bizler Alparslan’ın Selahaddin Eyyubi’nin torunlarıyız. Ne diyor şair?

Sen ve ben gözyaşıyla ıslanmış hamurdanız.

Rengimize baksınlar kandan ve çamurdanız.

Bizler hep birlikte aynı kıbleye yönelen, aynı camide saf tutarız. İlahi huzurda kıyama dururuz. Peygamberin ümmeti olmaktan şeref duyarız. Allah’ın birleştirdiğini ayıranlara hep karşı dururuz. Yeter ki sevgili Vanlılar, oynanan oyununu görelim, oynanan oyunun farkına varalım. Herkes şunu bilsin ki: O Kandil sönecek, Kandil’i söndüreceğiz, terörün efendilerin kandilini mutlaka söndüreceğiz. Kardeşliğin, birliğin, beraberliğin, rüzgarı o kandili söndürecek.

Aziz kardeşlerim, Van, Vanlılar, sizler her şeyin en iyisine layıksınız. Bu milletin evlatları iş, aş sahibi olsun istedik. Suriyeli 15 Temmuz gazisine sen neden tanklara karşı yürüdün denince, Reis meydanlara inin dedi, ben de vatansız kalmanın ne demek olduğunu bildiğim için meydanlara indim dedi.

Değerli kardeşlerim, esnafımızdan zorla para toplayan, tehdit, şantaj, haraçla milleti tehdit edenlerin kim olduğunu biliyorsunuz. Birçok iş adamı kardeşimizin yatırımlarını yarıda bırakarak zarara uğradığını biliyorsunuz. Van’da sermayenin vatandaşlarımızın göç etmek zorunda kaldığını biliyoruz. Unutmayın sevgili Vanlılar asla unutmayın, devletin şefkatli eli, yardımı ve desteği hep sizinle beraber olacak. Ancak, demir yumruğu da teröristtin sizin hayatınızı zorlaştıranların tepesinde patlayacak. Güvenlik güçlerimiz yabancı istihbarat servislerinin tetikçiliğini yapan teröristleri kaçtıkları yere kadar kovalayacak, bulundukları delikte etkisiz hale getirecek. Onlara sadece Van’ı değil, sadece Türkiye’yi değil dünyayı dar edeceğiz dünyayı. Vanlı kardeşlerim, biz Menderes’iz, biz Özal’ız vesayete rağmen iktidara giden Necmettin Erbakan’ız. Biz dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldik diyenlerdeniz. Biz aynı inanç denetimini paylaşan Ahmed-i Hani, Feqiye Teyran’ız aynı ezgilerle yürek tellerimize dokunan Şivan Perwer’iz, Ahmet Kaya’yız. Halepçe, Bosna, Filistin denince bizim içimiz yanar. Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ız, Kemal Tahir’iz, Necip Fazıl’ız, Nazım Hikmet’iz. Olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan biz kardeşiz, biriz, beraberiz.

Aziz Vanlı kardeşlerim, değerli hanımefendiler, 2011 Van depremi hayatını kaybeden Vanlı kardeşlerimi buradan bir kez daha rahmetle anıyorum. Medeniyet şehri Van, Kudüs’ün, Halep’in, Kerkük’ün, Saraybosna’nın, Arakan’ın kardeşi Van. Sevgili kardeşlerim, işte Van ayakta, 16 Nisan’a hazır mı? “Evet” Okçu Tepesi hazır mı? Evet” Van 16 Nisan’a hazır mı? “Evet” Maşallah maşallah Van işi bitirmiş, Van evet diyor. “Tezahürat” Evet, onlara bu toprakları dar edeceğiz, onlar bu ülkenin başının belası olmaktan çıkacak. AK Parti eski Türkiye alışkanlıklarını değiştirirken Van’la, Urfa’yla, Mardin’le, Bitlis’le, Şırnak’la, Hakkari’yle kucaklaşırken kan ve gözyaşı siyaseti yapanlar rahatsız oldu. Kimsenin söylemediğini söyleyen, kimsenin yapmadığın yapan, aklıyla, yüreğiyle hareket eden bir lider çıktı elini Van’a uzattı, Vanlı da onun elini tuttu o elin sahibi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dı.

AK Parti bölge insanın yaralarını sararken karanlık odaklar kirli emellerine karanlık gündemlerine devam ettiler. Büyük şair Ahmet Arif kardeşliğimize kast eden bu alçakları ne güzel söylemiş, bunlar engerekler ve çıyanlardır. Bunlar aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır.

Aziz kardeşim, Van’ın güzel evlatları gün uyanık olma günüdür, hileli tuzakları görme, ferasetli davranma günüdür. Vaktiyle Cezayir’de halkı bölmek, parçalamak için insanları ikiye böldüler Berberiler, yerliler diye. Bizlerde şimdi bizi de Kürtler, Türkler diye ayrıştırmak istiyorlar. Biliyorum ki Kürt kardeşlerim bu oyuna asla gelmez. Asil milletimiz hileli tuzaklarını başlarına geçirecek bizleri ayrıştırmaya çalışacaklara gereken dersi Van verecek mi? “Evet” Verecek misiniz? “Evet” Türkiye AK Parti’yle geliştikçe bunların dengesi şaştı, feleği şaştı. Eski Türkiye siyasetinin çare bulamayan kafaları bugün üstümüze geliyor. Ama Van’la, Vanlılarla olan hukukumuzu, kardeşliğimiz bunların oyunlarını bozar mı? “Evet” Van Gezi olaylarında hep devletiyle beraberdi. Van 17-25 kumpasında bizimle beraberdi. Van 15 Temmuz FETÖ terör örgütünün darbe girişimi gecesi burada nöbetteydi. Okçular Tepesinde gece gündüz 1 ay nöbet tuttunuz. Van Pensilvanya’daki ihanet şebekesine, hendeklerle geleceğimizi karartmak isteyen bölücülere karşı 16 Nisan’da gereken cevabı verecek misin? “Evet” Sandıklara giderek binlerce yıllık kardeşliğimizi daha da güçlendirmeye var mısın? “Evet” Kardeşliğimiz için “Evet” Birlik, beraberliğimiz için “Evet” Suriyeli, Filistinli, Iraklı, Arakanlı, Somalili, Doğu Türkistanlı mazlumlar için “Evet” Çocuklar yetim büyümesin diye “Evet” Demokrasi için “Evet” Birlikte Türkiye olmak için “Evet” İşte duyun dünya duysun Van’la biriz, beraberiz, iriyiz, diriyiz, birlikte Türkiye’yiz.

Değerli kardeşlerim, sevgili Vanlılar, anayasa değişikliği 16 Nisan’da oylanacak. Eminim ki demokrasiye 2007’de Van yüzde 94 destek verdi. Van aynı desteği 16 Nisan’da göstermeye hazır mısınız? “Evet” Şimdi biz yeni anayasa dedikçe HDP, CHP millete tehdit ediyor, korku salıyor. Gerçeklerden uzak bunlar bir hayal alemi içinde geziyor. Bunlar artık ikiz kardeş olmuşlar. Birisi ayağını kaldırıyor, diğer basıyor. Kardeşim, Vanlının lafa, eğlenceye değil işe ihtiyacı, yeni eserlere ihtiyacı var, projelere ihtiyacı var. Kardeşlerim, bunların savunduğu anayasa hangisi biliyor musunuz? Türkiye’de 1980 darbe sonrası işkencelerle anılan bir ülke haline getiren anayasayı savunuyorlar, darbe anayasasını savunuyorlar. Bu anayasada bizim savunduğumuz anayasada kavga yok, çatışma yok, ayrıştırma yok, bölünme yok, yeni anayasada çukurculara, hendekçilere yer yok. Millete hizmetkar olacaklara yer var.

Değerli kardeşlerim, Van’ın en büyük yatırımların yaralarından bir tanesi Van depremi. 2011 Van depremini hatırlıyorsunuz acınızı biliyoruz. Erzincan depremini bilen bir kardeşiniz olarak 2010’da Van depreminin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Sizlerin acısını yüreğinde hisseden yer yaralı yüreğe, her mazlum coğrafyaya ilgi gösteren Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte, bakanlarımızla birlikte hemen Van’a geldik, 4 saat sonra Van’daydık, yaraları sarmak için Van’daydık. Çetin kış şartlarına rağmen eşine az rastlanan hızla 20 bin konutu yaptık hak sahiplerine verdik. Gelirken gördüm Edremit’i gördüm ne kadar da güzel olmuş, Erciş aynı şekilde. Birçok mağduru çadırda, konteynerde kalanları bir yakınının yanında misafir olanları sıcak yuvalarına kavuşturduk. Biz sizleri seviyoruz, Allah sevgimizi daim etsin, sevgili Vanlılar.

Değerli kardeşlerim, neden Van huzurun, refahın merkezi olmasın. Neden Van Doğu’nun İstanbul’u, Antalya’sı olmasın? Büyüleyici güzelliğiyle Van Gölü, Van denizi turizme, su sporlarına ev sahipliği yapmasın. Neden Van bölgede ticaretin merkezi olmasın? Neden kalkınan herkesin iş, aş sahibi olduğu bir şehir haline gelmesin. Hükümetimiz bu memlekete yatırım yaparken, şantiyeler kurarken, bölünmüş yollar inşa ederken diğer yandan bu teröristler, bu PKK’lı alçaklar iş makinelerini yakarak, çalışanları kaçırarak kime zarar veriyor? Millete zarar veriyor, Van’a zarar veriyor, Türkiye’ye zarar veriyor.

Değerli kardeşlerim, biz yaparken onlar yıkıyor, biz düzeltirken teröristler bozuyor. Milleti haraca bağlıyorlar, esnafı canından bezdirenler zorla para isteyip yatırımı engelleyenler en çok bu memleketin mazlum halkına, en çok Vanlıya zarar vermediler mi? “Evet” Esnafa kepenk kapatarak rızkına engel olarak terörle bölgedeki ticareti durma noktasına getirenler en çok zararı size vermedi mi? Çocuklarımızı dağa kaldırarak, genç yaşta ellerine silah vererek insanlara saldırtanlar en çok bu memleketin asil evlatlarına, Kürtlere, Türklere zarar vermediler mi? Bu bölgenin çocukları okumasın, cahil kalsın diye okulları yakan bunlar değil mi? “Evet” Yolları, tünelleri yapılmasın diye işçileri, mühendisleri kaçıranlar, katledenler bu alçaklar değil mi? “Evet” Peki, soruyorum en çok bu işten bu terörden Kürtler zarar görmedi mi? “Evet” Bu memleketin evlatlarını katil yapanlar kalem tutması gereken ellere silah tutuşturanlardan hesap sormayacak mıyız? “Evet” Elbette ki soracağız. Başbakan olduğum ilk günlerde bir şey söyledim dedim ki, bu terörü, bu terör belasını mutlaka sona erdireceğiz, milletin başından bu belayı def edeceğiz. Ant olsun ki bu yolda devam ediyoruz. Siz de şahit olun ki Van’ın bu meydanı şahit olsun ki annelerin gözyaşı dinecek, terörün gençlerimizi kullanmasına asla izin vermeyeceğiz.

Şimdi büyük bir projeye Van’ı dahil ediyoruz cazibe merkezleri projesi. Cazibe merkezleri programına Van’ı da dahil ettik. Değerli kardeşlerim, bakın AK Parti iktidarı olarak dedik ki, Van Doğu’nun parlayan yıldızı. Van’ı büyükşehir belediyesi yapalım büyükşehir olsun Van daha da gelişsin buradaki Vanlı kardeşlerimiz yüzü gülsün. Ve biz Van’ı Büyükşehir Belediyesi yaptık siz de seçtiniz. HDP’den belediye başkanı seçtiniz. Onlar ne yaptı? Gelen trilyonları Van’ı güzelleştirmek için, Vanlı kardeşlerimizin gönlünü kazanmak için Van’ı yemyeşil, güzel bir şehir yapmak için harcayacaklarına paraları dağa gönderdiler dağa, teröristlere gönderdiler. Şimdi her yıl 400 trilyon para geliyor nerede bu para? 750 trilyon borç taktılar borç sizin paralarınızı yediler, yuttular, teröre verdiler Van’a hiçbir faydaları olmadı bu alçakların. Şimdi bunun hesabını sorma vakti değil mi Vanlılar? “Evet” Bunun hesabını soracak mıyız? “Evet” 16 Nisan’da bunlara hesap soracak mıyız? “Evet”

Değerli kardeşlerim, şimdi bunların birde destekçisi türedi. Avrupa ülkeleri işi gücü bıraktılar bunların reklamını yapıyorlar, propagandasını yapıyorlar. Biz Van’ın gençlerine iş, aş temin ederken Avrupa’daki bazı ülkeler Vanlı gençlerin geleceğini, karartan bölücülerle iş tutuyorlar. Bu Avrupa değeri değildir, bu demokrasi değildir, bu çifte standarttır, bu ikiyüzlülüktür. Bunların amacı kardeşliğimize nifak sokmaktır. Buradan söylüyorum sevgili Vanlılar, zalime merhamet, mazluma zulümdür. Siz de iyi bilirsiniz 6-8 Ekim olaylarında kandırdıkları zavallı çocukların ellerine silahları, patlayıcıları tutuşturarak halka ne yaptıklarını biliyorsunuz. 15-20 yaşındaki o gencecik kardeşlerimiz, dedeleri yaşındaki adamlara ne ceza çektirdiklerini biliyorsunuz. İş yerlerini yakarak, sokak başlarını tutmadılar mı? Sizlerin işinize, gücünüze gitmenizi engel olmadılar mı? 52 Masum kardeşimizin ölümüne sebep olmadılar mı? Çarşı pazarı yangın yerine çevirmediler mi? Yasin Börü’yü, arkadaşlarını acımasızca öldürüp genç bedenleri üzerinden araçları sürmediler mi?

Değerli kardeşlerim, vicdansız katiller merhamet beklemesin. Şemdinli’de Kurban Bayramında evine gelen misafir zannettiği katillerin çocuklarının gözü önünde kurşun yağmuruna tutarak şehit edin Ahmet Budak’ın alçak katilleri bizden asla merhamet beklemesin. 70 yaşındaki nur yüzlü Latif Şener’i gece camiden çıkıp evine giderken gecenin karanlığında kurşun yağmuruna tutan katiller bizden merhamet beklemesin. Özalp’ta evinde çoluğunun çocuğunun gözü önünde kurşunlanarak şehit edilen Aydın Muştu’nun katilleri bizden asla merhamet beklemesin. Şimdi hepsi teker teker yakalandı hesabını veriyor. Bundan sonra her kim benim varlı kardeşlerime, gençlere, kardeşlerimize, hanımlarımıza yan bakarsa, tehdit ederse karşısında adaletin kılıcını bulacak, karşısında Türkiye Cumhuriyeti Devletini bulacak. Hala kapınızı gelip sizden haraç isteyen, bilmem nereye çağırarak tehdit eden olursa katiyen bak buradan söylüyorum katiyen bunlara prim vermeyin, bize haber verin tepelerine binelim, canlarına okuyalım. Hala köylerde tehdit etmeye cesaret edenler olursa bunları da mutlaka bilmek istiyoruz. Asla bunların gözünün yaşına bakmayacağız.

Değerli Vanlılar, sevgili kardeşlerim, mesele Kürt meselesi değil, mesele Türkiye’nin güçlenerek büyümesinin önlenmesi, mesele Türkiye’nin insan zenginliğinin her alanda gelişmesinin hazmedilememesi. Bilmeliyiz ki her sorun yerel ve yerli dinamiklerle çözülür, ancak hiçbir sorun büyüyen Türkiye’yi kabul etmeyen küresel güçlerle çözülmez. Biz varsa sorunumuzu ancak kendimiz çözeriz. Bir olacağız, beraber olacağız sorunların üzerine birlikte gideceğiz, çünkü biz birlikte Türkiye’yiz.

Şimdi anlıyor musunuz değerli kardeşlerim, PKK, HDP, DEAŞ neden bu değişikliğe hayır diyor, neden terör örgütleri binlerce genç fidanı darağacına gönderen eli kanlı darbecilerin yaptığı anayasayı istiyor, neden bu anayasaya hayır diyor? Neden Avrupa ülkeleri ağız birliği yapmış gibi hayır kampanyası yapıyor? Atlarını nallayıp, itlerini yollayıp gurbetçilerimiz üzerine neden sürüyorlar biliyorsunuz değil mi? Türkiye büyümesin, Türkiye güçlenmesin. Meydanlarını teröristlere açıyor bizim milletvekillerimize, bakanlarımıza yasak getiriyorlar. Neden Vanlı kardeşim neden? Düşünelim bunları. Avrupa ülkeleri, PKK, HDP gibi hayır şarkısını söylüyor. Anayasamızda Avrupa’yla ilgili onların aleyhine bir madde mi var? Yok. Niye hayır diyorlar, neden? Avrupa’nın bazı siyasetçileri, gazetecileri, istihbaratçıları terör örgütüyle kol kola hareket ediyorlar. Avrupa kendi seçimlerine bu kadar ilgi göstermiyor. Bizim anayasa değişecek Avrupalılar yerinde duramıyor. Ancak bir türlü bu referandum onların gündeminden düşmüyor.

Değerli Vanlı kardeşlerim, elbette bunun cevabını biliyorsunuz, ama bilmeyenler olabilir. Ben söyleyeyim, onlar Türkiye’nin büyümesini istemiyor. Ama onlar istese de, istemese de Türkiye büyüyecek, Türkiye muasır medeniyetler seviyesine ulaşacak. 16 Nisan’da gümbür gümbür sandıkları doldurmaya var mısınız? “Evet” PKK’ya, FETÖ’ye dünyayı dar etmeye hazır mısınız? “Evet” Bakın hepsinin kavgası bitti şu sıralar hesap kitap yapıyorlar, ama hesap yapanların en hayırlısı Allah’tır Allah. Türkiye’nin 249 evladını şehit eden FETÖ terör örgütüne dur diyecek misin Van? “Evet” Gençlerimizin geleceğine, bölücülere artık yeter diyecek misin Van? “Evet” Peygamber sevdalısı Van, memleket sevdalısı Van Allah sizden razı olsun.

Değerli kardeşlerim, bu anayasa değişikliğinde Van’ın Türkiye’nin önündeki engelleri kaldırıyoruz. Yeni anayasada birçok değişiklikler var. Yeni anayasada yargıda bağımsızlık var, tarafsızlık var. Yeni anayasada yargı öyle 28 Şubat’taki gibi otobüslere hakimleri cübbeleriyle doldurup hep bir ağızdan bağırtmayacaklar. O günleri unutanlar buna karşı çıkıyorlar. O koca koca cübbeli adamlar Genelkurmay’a otobüslerle götürüldü orada başörtüsüne yasağına destek verdiler o günleri artık Türkiye geride bıraktı, çünkü artık milletin dediği olur, milletin iktidarı var.

Değerli kardeşlerim, yeni anayasada iktidar milletin oluyor, millet iktidara geliyor. Nasıl oluyor? Vanlı kardeşlerim, siz hükümeti de seçeceksiniz, Meclis’i de seçeceksiniz. Sadece milletvekillerini seçip ondan sonra ne olursa olsun demeyeceksiniz. Bir sandıkta cumhurbaşkanını seçeceksiniz, bir sandıkta da milletvekillerini seçeceksiniz, aynen belediye seçimleri gibi. Onun için siz seçim bittikten sonra 5 yıllığına Türkiye’yi kim idare edecek onu belirlemiş olacaksınız.

Değerli kardeşlerim, güvenoyu yok diyorlar, güvenoyunu siz vereceksin siz. Sizin güvenoyu verdiğinize başkasının güvenoyu vermesine ihtiyaç var mı?

Değerli kardeşlerim, birde tutturmuşlar tek adam. Peki, kardeşim sizin keyfiniz için iki tane mi cumhurbaşkanı seçelim, iki tane mi muhtar seçelim, iki tane mi belediye başkanı seçelim? Bu CHP bugünlerde HDP’yle çok haşir neşir olduğu için eş başkanlığa kafayı takmış eş başkan olsun diyor, eş cumhurbaşkanı olsun diyor, eş belediye başkanı olsun diyor. İşte HDP’nin sonu sen de böyle yapmaya devam edersen millette gereken dersi cevabı sana da verir.

Değerli kardeşlerim, cumhurbaşkanı tek olacak evet, ama patron millet olacak millet, 80 milyon patron olacak. Türkiye için hazır mıyız? “Evet” Kardeşliğimiz için “Evet” İstikrar için “Evet” Kalkınma için “Evet” Geleceğimiz için “Evet” Gücümüz millet kararımız “Evet” Sevdamız millet kararımız “Evet” Daima millet kararımız “Evet” Evet evet evet. Eri eri eri, hazar can eri.

Değerli kardeşlerim, onun için bu anayasaya gönül rahatlığıyla evet diyeceğiz, evet diyeceğiz yatırımlara, projelere daha da hız vereceğiz. Bugün bakın 117 eserin açılışını yapıyoruz. 1 milyar 536 milyon 1 katrilyon 536 trilyon. Şimdi açılışa geçmeden önce neler yapıyoruz, neleri açıyoruz kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum. 54 adet okul ve Milli Eğitim hizmet binasının açılışını yapıyoruz. Milli Eğitim demişken burada bir şeyi bir hakkı teslim edeyim. Uzun yıllar sizin evladınız Hüseyin Çelik Milli Eğitim Bakanı olarak Van’ımıza, memleketimize çok güzel hizmetler yaptı. Bugün kendisi de bizle beraber hizmetleri için teşekkür ediyorum. Yine Van depreminde Van Milletvekilimiz ve uzun yıllar hükümetimizde görev yapan Beşir Atalay Hocamızda o deprem esnasında gece gündüz Van’da geçirdi kısa sürede yaraların sarılmasını büyük hizmeti oldu. Van milletvekillerimizin hem önceki dönem hem de şimdiki dönem çok büyük hizmetleri oldu, hepsine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Başka ne açıyoruz? İş geliştirme merkezi, kadın emek pazarları, Muradiye, Özalp Devlet Hastaneleri, aile sağlığı merkezi, ağız diş sağlığı merkezi. Çatak’ta bir entegre ilçe hastanesi. Karabet Kar Tüneli, Van Özalp Saray Kapıköy Yolu, Hatipoğlu Köprüsü, Erciş Patnos Yolu, Erciş Şehir geçişi, Gevaş Gürpınar Yolu, havalimanlarımıza yeni terminal, teknik blok, kule. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesin mimarlık fakültesi, rekreasyon projeleri, sosyal donatımlar, turizm projeleri. Değerli kardeşlerim, Enerji ve Çevre Şehircilik Bakanlığını ilgili, tarımla ilgili, hayvancılıkla ilgili, ormancılıkla ilgili birçok yatırımın açılışını da bugün gerçekleştiriyoruz.

Değerle kardeşlerim, yaptıklarımız bununla sınırlı değil. Biz sizlerle gurur duyuyoruz, biz Van’la gurur duyuyoruz, Erciş’le gurur duyuyoruz. Türkiye’yle gurur duyuyoruz.

Değerli kardeşlerim, hepsi Van için bütün bu hizmetler Vanlı kardeşlerimiz için. Atalarımız ne demiş? Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Eserler bırakıyoruz eserler. Bakın sevgili Vanlılar, 2003’te Van’da sadece 36 kilometre bölünmüş yol vardı. Bizim iktidarımızda 14 yılda tam 540 kilometre bölünmüş yol yaptık. 36 kilometre nere, 540 kilometre nere? Yolları böldük hayatları birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik, yolları böldük gönülleri birleştirdik. Yolları böleriz, ama şu ay yıldızlı bayrakları bir göreyim. Yolları böleriz ama Türkiye’yi böldürtmeyiz.

Van’ın gençlerine, çocuklarına, daha zengin bir ülke, daha kalkınmış, demokrasisi gelişmiş bir Van bırakmak istiyoruz, bir Türkiye bırakmak istiyoruz.

Biliyorsunuz geçenlerde sevgili Vanlılar,  21 Mart’ta Nevruz’u kutladı, yeni yılı, baharı kutladık. Bugün Van’da 100 bin İranlı misafirimiz var 100 bin hoş geldiniz İranlı misafirlerimiz Van’ımıza hoş geldiniz doğunun başkenti Van’ı şenlendirdiniz. İşte Van’da terörün bittiğinin en güzel örneğidir bu. 100 bin turist Van’a tatil yapmaya geldi. İranlı komşularımız, kardeşlerimiz tatillerini, Nevruz’u Van’da geçiriyor.

Değerli kardeşlerim, artık açılışımızı yapalım değil mi? Yeni eserlerimiz için bismillah demeye hazır mısınız? “Evet” Büyük Türkiye için, büyüyen, gelişen Van için var mısınız? “Evet” Gelişmiş demokrasiye evet mi? “Evet” Kalıcı istikrar için evet. İş, aş için “Evet” Büyük projeler, dev eserler için “Evet” Müreffeh, kalkınmış Türkiye için “Evet” Gücümüz millet kararımız “Evet” Sevdamız millet kararımız “Evet” Daima millet kararımız “Evet” Allah hepinizden razı olsun. Bu eserler Van’a bereketli olsun. Vanlı kardeşlerim hepinize çok teşekkür ediyorum. Meydanları dolduran Van’ın yiğit insanlarını selamlıyorum, saygılarımı sunuyorum, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum konseyini tebrik ediyorum sağ olun, var olun değerli Vanlılar.

Ama bir söz daha almak istiyorum, Van bir rekor yapmaya hazır mısınız? “Evet” Van destan yazmaya var mısınız? “Evet” Gözüm kulağım Van’da olacak. 16 Nisan akşamı sandıklar açıldığında Van’dan gelen haberde gözüm kulağım olacak. Bu duygularla hepinizi tekrar sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Meydanları dolduran bu coşkuyu, bu sevgiyi asla unutmayacağım.

Van, Van’ın güzel insanları sağ olun, var olun Allah’a emanet olun.

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.