Yükleniyor...

Bölgede Dini Cereyanlar Çalistayi

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Fransa’da, Charlie Hebdo saldırısında 12 kişinin ölümü üzerine dünyanın ayağa kalktığını, dünya liderlerinin bir araya geldiğini belirterek, "Aynı gün içerisinde Boko Haram, Nijerya’da 2 bin insan öldürüyor. Onları kimse duymadı bile" dedi.

Aktay, İstanbul Aydın Üniversitesinde yapılan "Bölgede Dini Cereyanlar Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, şiddetle belli dini inançlar arasındaki ilişkinin, genelde toplumsal değerlendirildiğini söyledi.

Selefilik kavramının bütün olup bitenlerin sorumlusu gibi gösterilmeye çalışıldığını, selefiliğin ulaştığı şiddetten bahsedildiğini, İslam dünyasına uygulanan şiddeti kimsenin dile getirmediğini dile getiren Aktay, ABD’nin Taliban’ı yıllarca Afganistan’da desteklediğini ve yaptığı her hareketin hoş görüldüğünü aktardı.

Taliban’ın, Afganistan’da, Sovyetler sonrası ortaya çıkan kaosu bitiren ve ilk anda hoş görünen ve karşılanan bir "leviathan" gibi görüldüğünü belirten Aktay, "Taliban bir anda bir düzen getirdi. Uyuşturucuyu bitirdi orada. Yıllarca uyuşturucuyu bir sektör olarak dünyaya arz eden Afganistan tarlalarını kurutan bir müdahale yapmıştı aslında Taliban. Sonra Amerikan işgali geldi ve onunla birlikte o mücahitler, o özgürlük savaşçıları, bir anda teröriste dönüştüler. Sovyet işgaline karşı savaştığında özgürlük savaşçısı, Amerikan işgaline karşı savaştığında birer teröriste dönüştü" diye konuştu.

Yasin Aktay, ABD’nin, Afganistan’ı işgal etmesiyle 1 milyon insanın öldüğünü, bir işgal sonrasında ortaya çıkan şiddet olduğunu belirterek, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı öncesi geçici bir süre işgal altında yaşadığını anlattı.

Aktay, şöyle devam etti:

"Türkiye’deki özgürlük mücadelesini motive eden, onun lügatçesini sunan, motivasyonunu sağlayan inanç bütünü, ideoloji, biraz tasavvuftan, biraz Türk İslamından beslendi. O dönemde de Avrupalılar ve Türkiye ile savaşan insanlar, Türkiye’deki bütün bu hareketleri, Mustafa Kemal’in yürüttüğü hareketi, muhtemelen terörist olarak nitelendirirdi. Öyle bir literatür ve öyle söylem de vardır. Yani Türk Kurtuluş Savaşı’nı bir terör hareketi olarak niteleyen insanlar da olmuştur. İslam dünyasında çok fazla acı var. Bunu görmezden gelerek bütün suçu gelip İslam içindeki birtakım inançlara, Selefi inancına hamd etmek çok zor. " 

- "12 kişinin ölümüyle dünya nasıl ayağa kalktı" 

İslam dünyasındaki şiddetin gerekleri ve sebepleri üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Aktay, dünyada olup bitenlerden Müslümanların sorumlu olmadığını, yaşananların kurbanı olduklarını kaydetti.

Aktay, "12 adam öldü Fransa’da. O şekildeki ölümü benimsemiyoruz elbette. Ama biraz dürüst olalım. O insanlar hangi şartlarda yetiştiler. 12 kişinin ölümü dolayısıyla dünya nasıl ayağa kalktı. Bütün dünya liderleri bir araya geldi. Aynı gün içerisinde Boko Haram, Nijerya’da 2 bin insan öldürüyor. Onları kimse duymadı bile. Şu anda Halep’te varil bombalarıyla onlarca kişi hayatını kaybetmektedir ama buna karşı zerre kadar duyarlılık sergilemezken, bence biz biraz başımız dik olalım. Savunmacı söylemi benimsemenin alemi yok" ifadelerini kullandı.

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.