"Kayseri, kültürün, sanatin merkezi olsun istedik"
Restorasyonu tamamlanan tarihi Kayseri Kalesi, 6 yıl aranın ardından kültür ve sanat merkezi olarak kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülen tarihi Kayseri Kalesi, 2013’te başlayan restorasyon ve inşaat çalışmalarının ardından halka tanıtıldı.
İçerisinde arkeoloji müzesinin yanı sıra kütüphane, konferans salonu, kültür-sanat faaliyetlerinin yapılacağı sosyal alanlar, sanatçılar sokağı, sanat galerileri, açık oturma alanları, kafeler ve seyir alanlarının bulunduğu Kayseri Kalesi’nin tanıtım töreni, Cumhuriyet Meydanına bakan büyük kapı önünde gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi mehter takımının konseriyle başlayan törende, Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk tarihi boyunca Türk askerlerini simgeleyen atlı ve yaya birlikler marşlar eşliğinde kaleye giriş yaptı.
Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Kayseri Kalesi’nin geçmişte askeri garnizon olarak kullanıldığını, 1900’lü yılların başında içerisinde insanların ikamet ettiğini bir alan olduğunu söyledi.
Bu ailelerin de kaleden çıkarılmasının ardından kale içerisinde meyve sebze pazarlarının kurulduğunu, seyyar satıcıların mekanı haline geldiğini ifade eden Özhaseki, "Kale içerisinde seyyar satıcılar dolmuştu. Belediye başkanlığım döneminde 15 yıl önce buranın içerisindeki esnafla görüştük ve kalenin dışına taşıdık. Esnafla bir araya geldiğimizde, kültür sanat merkezi yapmak için ilk adımı attık." dedi.
Kalenin böylesine önemli bir kültür merkezi haline gelmesi için kendisinin ve sonraki belediye başkanlarının büyük emek verdiğini vurgulayan Özhaseki, şunları kaydetti:
"Kayseri’nin geçmişte ne kadar eseri varsa sergileneceği bir müze haline getirelim dedik. Burası kültürden, sanattan anlayan, keyif yapmak isteyen herkesin uğrak yeri olsun diye proje peşinde koşmaya başladım. Nihayetinde esnaf arkadaşlar çıktılar ve proje için bir yarışma düzenledik. Türkiye’nin en önemli mimarları bu yarışmaya girdiler. Burası kültürün, sanatın merkezi olsun istedik. Bu rüyanın peşine 15 yıl önce düştük. Sağ olsun benden sonra gelen başkanlarım işi tamamlayarak buraya kadar getirdiler. Kültür yolu projesine başladık. Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’nden başlayan ve Sahabiye Medresesi’ni, kaleyi, Hunat’ı, Kiçikapı Meydanı’nı, Mili Mücadele Müzesi’ne dönüştürdüğümüz Kayseri Lisesi’ni kapsayan bir projeyi hayata geçirdik. Yeni haliyle Kayseri Kalesi de buranın en önemli merkezi durumunu alacaktır. Kayseri’nin bu projelerle, eserlerle turizmden hak ettiği payı alacağına inanıyorum."