Yükleniyor...

Teşkilat İç Yönetmeliği

  • Altıncı Kısım - Belediye ve İl Genel Meclisi Grupları

    • Belediye ve İl Genel Meclisi Grupları
      Madde 80

      Grup kurmak için, Partinin en az üç üyeye sahip olması gerekir.

       

      a. İl başkanı, Partili büyükşehir belediye başkanı ve büyükşehir belediye meclisi üyeleri büyükşehir belediye meclisi Parti grubunu,

       

      b. İl başkanı ile Partili il belediye başkanı ve il belediye meclisi üyeleri il belediye meclisi Parti grubunu,

       

      c. İlçe başkanı, Partili ilçe belediye başkanı ve ilçe belediye meclisi üyeleri ilçe belediye meclisi Parti grubunu,

       

      d. İlçe başkanı, belde başkanı, Partili belde belediye başkanı, belde belediye meclisi üyeleri belde belediye meclisi Parti grubunu,

       

      e. İl başkanı ve Partili il genel meclisi üyeleri, il genel meclisi Parti grubunu oluşturur.

    • Gruplarla İlgili Genel Hükümler
      Madde 81

      Gruplarla ilgili genel hükümler;

       

      a. İl başkanı, il veya büyükşehir belediye meclisi ile il genel meclisi Parti grubunun başkanıdır.

       

      b. İl başkanının görevi başında olmadığı zamanlarda yerel yönetimlerden
      sorumlu il başkan yardımcısı, bunun da bulunmaması hâlinde grup başkanvekili gruba başkanlık eder.

       

      c. İlçe başkanı, ilçe sınırları içindeki beldeler dâhil bütün belediye meclisi Parti gruplarının başkanıdır.

       

      d. İlçe başkanının görevi başında olmadığı zamanlarda; ilçe belediye meclisi Parti grubuna yerel yönetimlerden sorumlu ilçe başkan yardımcısı, bunun da bulunmaması hâlinde grup başkanvekili, belde belediye meclisi parti gurubuna ise belde başkanı, bunun da bulunmaması hâlinde belde belediye meclisi grup başkanvekili başkanlık eder.

       

      e. Gruba başkanlık eden, gruptaki oylamalarda oy hakkına sahiptir.

       

      f. Grup, üyeleri arasından her yüz üye için bir başkan vekili, ayrıca gurubun tamamı için bir sekreter ve bir sözcüyü gizli oylama ile seçer.

       

      g. Grup yönetimi seçimleri, yılın ilk toplantısından önce her yıl tekrarlanır.

    • Grup Yönetimi, Grup Başkanı, Grup Başkanvekili, Grup Sekreteri ve Grup Sözcüsü
      Madde 82

      Grup yönetimi, grup başkanı, grup başkanvekili, grup sekreteri ve grup sözcüsü ile ilgili genel hükümler:

       

      a. Grup yönetimi; grup başkanı, belediye başkanı, grup başkanvekili / vekilleri, grup sözcüsü ve grup sekreterinden oluşur. Grup başkanı, grup yönetiminin başkanlığını yapar.

       

      b. Grup başkanı veya yerel yönetimlerden sorumlu başkan yardımcısının
      bulunmadığı zamanlarda grup yönetimine ve gruba, grup başkanvekili başkanlık eder.

       

      c. Partili belediye başkanı ile il genel meclisi başkanı, kendi grup toplantılarına grubu yöneten başkan veya başkanvekili ile eş düzeyde katılırlar.

       

      d. Grup sözcüleri, meclislerde Parti grubunun görüş ve düşüncelerini anlatır, grup adına konuşma yapar.

       

      e. Grup sekreteri, grup yönetiminin ve grubun sekreterliğini yürütür, alınan kararları tutanağa geçirir ve imzalatır.

    • Parti Grubu ile Grup Üyelerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları
      Madde 83

      Parti grubu ile grup üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları:

       

      a. Grup üyeleri grup içi çalışmalarda, görüşlerini açıklama ve oy kullanma hakkına sahiptir.

       

      b. Parti grubu, il genel ve belediye meclisi organ, kurul, komisyon gibi görevler için adayları seçim yoluyla belirler.

      c. Grup üyeleri il, ilçe ve beldede yerel hizmet ve ihtiyaçların tespiti amacıyla seçim bölgelerinde araştırmalar yapar. Bunlar hakkında gruba rapor verir, önerilerde bulunur.

       

      d. Grup üyeleri grup toplantılarına, belediye ve il genel meclisleri ile komisyon ve görevli oldukları diğer kurul toplantılarına düzenli olarak devam etmekle yükümlüdürler.

       

      e. Gizli oylama ile alınan grup kararları bağlayıcı niteliktedir. Grup
      toplantılarında hazır bulunmamak veya kararlardan haberdar olmamak, kararlara uymamak konusunda mazeret sayılmaz. Aksine karar verilmedikçe grup üyeleri Tüzük’te ve yasada yer alan istisnalar dışında, grup kararlarına aykırı davranamazlar.

       

      f. Grup üyelerinin, grup kararı alınmayan konularda veya şahısları adına yapacakları konuşmalar Parti grubunu bağlamaz.

       

      g. Grup üyeleri meclise verecekleri önergeleri, grup yönetiminin incelemesine sunmak zorundadır. Grup yönetimi önerge hakkındaki görüşünü bir hafta içinde önerge sahibine bildirmediği takdirde grup üyesi, önergesini belediye veya il genel meclis başkanlığına verebilir.

       

       

    • Belediye ve İl Genel Meclisi Grup Yönetimlerinin Görev ve Yetkileri
      Madde 84

      Belediye ve il genel meclisi grup yönetimlerinin görev ve yetkileri:

      a. Parti grubunun uyum, dayanışma ve disiplin içerisinde çalışmasını sağlar.

       

      b. Belediye ve il genel meclisinin gündemindeki konular hakkında gruba bilgi verir. Grup kararı alınması gereken hallerde konuyu grup gündemine getirerek görüşülmesini sağlar.

       

      c. Parti grubu ile diğer parti grup yönetimleri arasındaki ilişkileri koordine eder.

       

      d. Belediye ve il genel meclisi toplantılarında Parti grubu adına yapılacak konuşma ve değerlendirmelerin çerçevesini belirler.

       

      e. Kanunlar gereği, il genel veya belediye meclislerince seçimi yapılan organ, kurul, komisyon gibi görev yerlerinde Partiyi temsil edecek adayların Parti grubunca seçimini sağlamak üzere adaylık ve seçimle ilgili hazırlıkları yapar.

       

      f. Grup kararı bulunan durumlarda ve Partinin siyasi tercihleri ile ilgili konularda, grup üyeleri tarafından verilen önergeleri inceler ve gerekli görülen durumlarda geri çektirir.

       

      g. Partinin genel ilkeleri ve yerel hizmetlerin en iyi biçimde yerine getirilmesi doğrultusunda, belediye ve il genel meclisleri komisyonlarında yer alan grup üyeleri ile ortak çalışmalar yapar.

       

      h. İl, ilçe, belde bünyesindeki yerel hizmet ve gereksinimlerin belirlenmesi için üyelerden, seçim bölgeleri ile ilgili öneri ve raporlar ister. Gerekli görürse kendi içinde komisyonlar oluşturur.

       

      i. Belediye ve il genel meclisi toplantılarına, üyesi olduğu komisyon ve kurulların çalışma ve toplantılarına ve Parti grubunun toplantılarına gerekçesiz devam etmeyen ve grup kararlarına uymayan grup üyelerini il disiplin kuruluna gönderilmek üzere il başkanlığına bildirir.

       

      j. Belediye ve il genel meclisi gündemindeki konuları takip ederek bunlar hakkında önceden karar alınması gereken bir durum varsa grup üyeleri ile görüşür ve grup kararının alınmasını sağlar.

       

      k. Belediye ve il genel meclisi yıllık programları ile ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde çalışmalar yapar.

    • Grup ve Grup Yönetiminin Çalışma Usul ve Esasları
      Madde 85

      Grup ve grup yönetiminin çalışma usul ve esasları:

       

      a. Parti grup toplantısı, meclis toplantıları ile eş zamanlı olarak ya da daha önce uygun görülen bir zamanda yapılabilir. Grup başkanı veya başkan vekillerinin çağrısı üzerine grup olağanüstü toplantı yapar. Ancak, Partili belediye başkanı davet edilmeden grup toplantısı yapılamaz.

       

      b. Grup, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır. İkinci toplantıda ise çoğunluk aranmaz. Kararlar toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır.

       

      c. Olağan ve olağanüstü grup toplantıları gündemli olarak yapılır. Gündem, grup yönetimince hazırlanır ve üyelere duyurulur.

       

      d. Gruplarda Partinin genel siyasi görüşü, tercihleri ve hizmet anlayışı içinde konuşmalar yapılır, önergeler hazırlanır ve kararlar alınır.

       

      e. Grupta görüşmeler, gündeme göre yapılır. Gündem dışındaki öneri ve dilekler ayrıca dinlenir. Gündem dışı söz taleplerini, grup başkanı takdir eder. Ancak usule ilişkin talepler ile belediye başkanı ve komisyon başkanlarına beş dakika ile sınırlı söz verilir.

       

      f. Grup başkanı, grup toplantılarında düzeni sağlamakla yükümlüdür.
      Görüşmeler sırasında söz alan üyenin konu dışına çıkması, kişiliğe dokunur söz söylemesi, diğer üyelerin hatibin sözünü kesmesi ve grubun düzenini bozacak davranışta bulunması önlenir. Buna aykırı davranan üyeler, başkan tarafından
      uyarılır, buna rağmen davranışlarında ısrar eden üye dışarı çıkarılır ve hakkında disiplin işlemi uygulanır.

       

      g. Grup toplantılarında üyeler, görüşme konuları hakkında söz ve oylarında tamamen serbesttir. Bir konunun görüşülmesi esnasında, varsa biri aleyhte olmak üzere en az iki üye söz almadıkça verilecek yeterlilik önergesi oylanamaz. Yeterlilik önergesi oylanmadan önce, istedikleri takdirde önerge sahiplerinden birisi ile önerge aleyhine olanlardan bir kişiye beş dakikayı
      aşmayan söz verildikten sonra önerge oylanır.

       

      h. Grup üyesi, grup kararı olmadıkça Parti üyesi belediye başkanı aleyhine sonuca yol açacak işlem ve eylemde bulunamaz.

       

      i. Grup genel kurulunca, gerekli görülen durumlarda komisyonlar kurulabilir. Komisyonların çalışma konuları ile görevlendirilecek üye sayısı grup genel kurulunca belirlenir. Komisyonun çalışma usulü ve gündemi, komisyon üyelerince belirlenir. Komisyon, kendisine verilen işleri, grup genel kurulunca verilen süre içinde tamamlamak zorundadır.

       

      j. Grup kararları, grup karar defterine tarih ve sıra numarası ile özet olarak yazılır. Toplantıda herhangi bir karar alınmamışsa toplantının yapıldığı gün, saat ve görüşülen gündem ile ilgili bilgiler karar defterine işlenmekle yetinilir.

       

      k. Grup karar defteri, il ve ilçe başkanlıklarında bulundurulur.

       

      l. Meclis toplantılarında, grup adına konuşmaları grup sözcüsü veya grup yönetimi tarafından görevlendirilen üyeler yapar.

       

      m. Belediye ve il genel meclisi grupları hakkında bu Yönetmelikte açıkça yazılı olmayan durumlarda Parti Tüzüğü, TBMM İç Tüzüğü, Parti TBMM Grup İç Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.