Basbakan Yildirim’in Nevsehir 6. Olagan Il Kongresi’nde yaptigi konusmanin tam metni
Ne örüyonuz ne örüyonuz, gadasını aldıklarım ne örüyonuz?
Değerli yol arkadaşlarım, AK Parti teşkilatımızın çık değerli mensupları, Nevşehir’in saygıdeğer güzel insanları, hanımefendiler, beyefendiler, sevgili gençler; bugün Nevşehir’deyiz, gönlü güzel insanların memleketindeyiz. Partimizin gururu teşkilatlarımızla beraberiz, AK gençlerle beraberiz, AK kadınlarla beraberiz, ana kadememizle beraberiz.
AK Parti 6. Olağan Kongremizin Nevşehir’imize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Buradan AK Parti Kadın ve Gençlik Kollarımızı selamlıyorum.
Sizlerin şahsında Nevşehir’in yiğit insanlarına muhabbetle, sevgiyle selamlıyorum. Hacıbektaş’ı, Ürgüp’ü, Avanos’u, Gülşehir’i selamlıyorum. Acıgöl’ü, Derinkuyu’yu, Kozaklı’yı selamlıyorum.
Bu salona ismini veren, bu şehre Nevşehir ismini kazandıran, birçok eser bırakan Sadrazam Damat İbrahim Paşa’yı rahmetle anıyorum. Yine Gülşehir’e abidevi eserler kazandıran Karavezir Seyit Mehmet Paşa’ya, Ürgüplü Şeyhülislam Mustafa Hayri Efendiye rahmet diliyorum.
Bugün bu salonun enerjisi, heyecanı Nevşehir’in sınırlarını da aşıyor, tüm Türkiye’yi yayılıyor. Her ne zaman Nevşehir’in havasını solusak, buradan tazelenmiş olarak, yenilenmiş olarak dönüyoruz. Her geldiğimizde sizlerde memleket sevgisini görüyorum. Nevşehir’in heybetli dağları, Kapadokya’nın Allah vergisi güzellikleri ve yiğit insanları bizim memleket sevdamızı daha da artırıyor. Nevşehir muhabbetimize muhabbet katıyor. Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır değerli Nevşehirliler.
Biz sizlerle gurur duyuyoruz.
AK Parti Nevşehir’de her zaman destek gördü, AK Parti’ye desteğini Nevşehir her zaman artırarak devam etti. İşte 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi Nevşehir Recep Tayyip Erdoğan’ı, milletin adamı liderimizi yüzde 64.4’le Cumhurbaşkanı seçti. 16 Nisan halkoylamasında çıtayı Nevşehir daha da yükseltti, bu sefer yüzde 65,5’la güçlü Türkiye için güçlü bir şekilde evet dediniz, Allah sizden razı olsun. Plakanız 50 ama, maşallah desteğiniz hiç 50’de durmuyor, 60’ları da geçiyor, 65’leri de geçiyor, size de bu yakışır. Nevşehir teşkilatı çıtayı yükseltmeye devam ediyor.
İşte şu Nevşehir’in eşsiz güzellikteki atları nasıl şahlanıyorsa, sizin de Türkiye’ye desteğinizle ülkemiz o kadar şahlanıyor.
Şimdi gençler, hanımefendiler, beyefendiler, yerel seçimlere 14 ayımız kaldı. Kılıçdaroğlu sabırsızlanıyor… Gençler, dinleyin, Kılıçdaroğlu sabırsızlanıyor, diyor ki, gelin şu yerel seçimleri öne alalım. Ya be kardeşim, 15 senedir yenile yenile yenilgiye doymadın mı? Şurada 14 ay var, biraz daha oyalan, 3 günün beyliği de beyliktir.
Nevşehir, 14 ay sonra Kılıçdaroğlu’na bir ders verecek misiniz? Yerel seçimde yeni bir destan yazacak mısınız? Maşallah maşallah. Nevşehir kendi rekorunu kırmaya hazır mı? İşte bu dar, size de bu kaşır. Türkiye’nin en genç Başkanına da bu yakışır, Mustafa Başkana da bu yakışır.
Değerli kardeşlerim… Yüzde 80, ağanın eli tutulmaz, Nevşehirlinin eli hiç tutulmaz.
Evet, bugünlerde Amerika’da bir dava görülüyor, evlere şenlik bir dava. Kararı önceden verilmiş, sonucu belli, FETÖ’cülerin adeta esiri olmuş yargıçların verdiği kararla bir dava görülüyor. Adam sanık diye içeri alınıyor, mahkeme salonuna gelmeden sanık olmaktan çıkarılıyor tanık yapılıyor. Sen temize çıktın diyorlar, yalan söyle söyleyebildiğin kadar, Türkiye Hükümetini suçla, Başbakanını suçla, Cumhurbaşkanını suçla, önüne kim geliyorsa suçla, ondan sonra senin hayatın garanti diyorlar.
Yetmedi, Bankanın Genel Müdür Yardımcısını… Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Gençler, sizler bizim başımızın tacısınız, gönlümüzün ilacısınız, Türkiye’nin bugünüsünüz, yarınısınız, geleceğisiniz.
Bununla da kalmıyorlar, Türkiye’deki Bankanın Genel Müdür Yardımcısını suçlu sandalyesine oturtuyorlar. Ne yapmaya çalışıyorlar? Bu Hakan Atilla üzerinden Türkiye’yi mahkûm etmeye çalışıyorlar, hesap bu. Kim yapıyor? FETÖ’cülerle kol kola girmiş yargıçlar yapıyor, savcılar yapıyor. FETÖ’cülerin yazıp çizdiği, hazırladığı dosyayı açıyorlar mahkemede, buna göre suçlama yapıyorlar. Sonunda da jüri üyelerine diyorlar ki, somut bir delil olmasa da siz suçlamaktan çekinmeyin, bir delil olması gerekmiyor, siz suçlamaya devam edebilirsiniz. Bunun adı da bağımsız yargı oluyor. Bize hukuk dersi vermeye çalışanlar, bu davada hukuku katletmişlerdir.
Şunu herkes bilmesi lazım: Türkiye büyük bir ülke, Türkiye bir hukuk devleti, hiç kimse ayak oyunlarıyla, tezgâhlarla bu ülkeyi dize getiremez, bu ülkenin geleceğine asla bir zarar veremez. İşte aynı oldubittiyi Kudüs’te yapmaya çalıştılar değil mi? Ne dedi Recep Tayyip Erdoğan? Dünya 5’ten büyüktür dedi, dünya 1’den büyüktür dedi, işte o oldubitti karara karşı tavrımızı koyduk, aklıselim bütün ülkelerde büyük bir çoğunlukla Amerika Başkanının Kudüs konusunda aldığı kararı kabul etmediği Birleşmiş Milletler’de ortaya koydular.
Değerli kardeşlerim; Türkiye sadece bölgede geleceğin teminatı değil, bölgedeki mazlum, masum, başı derde giren insanların da sığınacağı bir emin yuva haline gelmiştir. İşte milyonlarca kardeşimiz Suriye’den, Irak’tan, Afganistan’dan canını kurtarmak için buraya geldi ve Türkiye’de hayat buldu. Bizim geçmişimizde medeniyetimizde insanlık var, çünkü biz insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla bugünlere geldik. Bundan sonra da insanı yücelterek devleti yüceltip hedeflerimize ulaşacağız. Kudüs’ün ve mazlumların hukukunu koruyan Türkiye, komşularının hukukuna da sonuna kadar sahip çıkacak. Önüne gelene, İran’a, Afganistan’a, Pakistan’a, önüne gelen ülkelere ayar vermeye çalışanlar, içişleri dizayn etmeye çalışanlar şunu bilmelidir ki; Türkiye her zaman haksızlıkların karşısında hakkın sesini, haklının sesini yükselten ülke olmaya devam edecektir, bu herkes tarafından bilinmelidir. Ülkemize, komşularımıza yönelen bütün oyunları bozacağız, bunu 80 milyon vatandaşımızla, sizlerle birlikte yapacağız, vatan aşkıyla, millet aşkıyla yapacağız.
Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Bey gene bugün inciler döktürmüş. Diyor ki, Başbakan Meclis konuşması… Belli ki hala Meclis konuşmasının izleri kafasından silinmemiş, yatıyor, kalkıyor o konuşmayı hatırlıyor. Başbakan dedi ki, kamyoncular hayatından memnun. Eğer memnunsanız gidin Binali Yıldırım’a, ona oy verin diyorlar.
Kılıçdaroğlu, şunu aklına koy: Kamyoncuların da, mobilyacıların da, vatandaşın da derdi bizim derdimizdir.
Ha, bir şeyi daha bilmeni isterim; Kamyoncuların derdiyle ilgilenmek istiyorsan, git onlara de ki, Sertavul geçidi eskiden nasıldı, şimdi nasıl? Elmadağ rampaları eskiden nasıldı, şimdi nasıl? Daha yetmedi, Bilecik-Gülümbe rampalarını nasıl çıkardınız, şimdi nasıl çıkıyorsunuz? İstanbul’dan Afyon’a kaç saatte gidiyordunuz, şimdi kaç saatte gidiyorsunuz? Zigana nasıldı, şimdi nasıl? Ovit’ten geçiş nasıldı, şimdi nasıl geçiliyor? Cankurtaran’da nice canlar gitti, ama şimdi nasıl oldu? O tüneller hizmete girdi.
Şimdi aslında Türkiye’de hayatından tek memnun olan adam Kılıçdaroğlu. Niye biliyor musun? Dert yok … yok, iktidar yok sorumluluk yok, bol keseden konuş babam konuş. Kaval elin, yel Allah’ın, üfle babam üfle, her gün bir şey yumurtluyor. Yalanın da bir endazesi olur be kardeşim, artık yalanda da standardı çökertti maşallah.
Değerli kardeşlerim…
BİR VATANDAŞ- …
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM- Aynen senin dediğin gibi, sırtında yumurta küfesi yok, bol keseden atıyor. Ama eğer millet buna itibar etseydi, 15 senedir bir santim ne uzuyor, ne kısalıyor, yerinde sayıyor.
Değerli kardeşlerim, sevgili gençler; Nevşehir sevgi şehri, hoşgörü şehri, ama Nevşehirliler ne diyorlar? “Kızına gümüş takılmaz, erkeğine hava atılmaz, biz Nevşehirliyiz, bize şekil yapılmaz.” Kılıçdaroğlu, Nevşehir’e şekil yapamazsın. Ne yalan söylersen söyle faydası yok.
Aslında Kılıçdaroğlu da yapılanlardan memnun ama, pozisyonu müsait değil söyleyemiyor. O yollarda giderken, Erzincan’dan Erzurum’a giderken Sansa Deresi’nde 13 tane köprüden geçerken, Fırat’ın üzerine geçirilen o gerdanlıkları temaşa ederken yanlışlıkla ne kadar güzel olmuş bu köprüler, yollar diye söyleyince, yanındakiler, ya Genel Başkanım, gazeteciler var, bunu AK Parti yaptı, dikkat edelim diye uyardıklarını ben duydum. Yollar hayat kurtarıyor, yolları böldük hayatları birleştirdik, yolları böldük gönülleri birleştirdik, yolları böldük milleti birleştik. Gençler, yolları böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz, bunu herkes bilmelidir.
Nevşehir demek, Hacıbektaş-ı Veli demek, o Hacıbektaş ki bu topraklardan tüm dünyaya ses verdi, bu topraklardan barışa, dostluğa, kardeşliğe çağrı yaptı. Ne diyor Hacıbektaş-ı Veli:
“Sevgi, muhabbet kaynar yanan ocağımızda,
Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda.
Hırslar, kinler yok olur, aşkla meydanımızda,
Aslanlarla ceylanlar dosttur kucağımızda.”
Bu topraklar bu gönül sultanları sayesinde yüzyıllar boyunca aslanla ceylanın dostluğuna, kardeşliğine şahit oldu. Bu toprakların kitabında düşmanlık yazmaz, bu toprakların hamurunda zalimi yüceltmek, mazlumu hor görmek olmaz. Bu topraklarda kardeşlik var, sevgi var, buna inanmayan varsa gelsin Nevşehir’i görsün, Nevşehir’i ziyaret etsin.
Değerli kardeşlerim; şimdi biraz da Nevşehir’in işlerine bakalım, Nevşehir’in hizmetleri, yatırımları, ne yapmışız, ne yapacağız, biraz da bunlardan bahsedelim olur mu?
Gençler, o çok kolay, çıkarken o işi hallederiz, para istemiyor, pul istemiyor.
Şimdi 1991, belki de siz doğmadınız o zaman gençler, 1991, o dönemin iktidar partisinin Bakanı, yabancı da değil sizin komşunuz, buraya geliyor. Nevşehirliler diyor ki, ya şu şehrin girişinde, Avanos girişinde bir köprülü kavşak lazım, şunu yapıver. Burada kazalar oluyor, insanlar hayatın kaybediyor, ne olur şu kavşağı yaptırıver Sayın Bakanım diyorlar. Verdiği cevap çok basit, diyor ki, ey Nevşehirliler, ne zaman yerle gök biraraya gelirse, o zaman da buraya bir kavşak yapılır; siyasette bak, anlayışa bak. Şimdi o kavşak da yapıldı, onun gibi 4 tane daha yapıldı, AK Parti farkı bu.
Biz ne diyoruz? 15 yıldır laf üstüne laf koyan değil, taş üstüne taş koyan, dağ gibi hizmetleri yerine getiren, dağ gibi sorunları hizmete dönüştüren bir anlayışın temsilcisiyiz. 81 ilimizi birbirinden ayrı görmedik, her yere aynı hizmeti götürdük. Ülkenin doğusunu da, batısını da, kuzeyine de, güneyini de kucaklıyoruz. İller kalkındıkça Türkiye kalkınıyor, Nevşehir kalkınıyor. Nevşehir büyümeye devam ediyor. Vatandaşlarımıza Nevşehir’in bu eşsiz güzelliklerini, harikalarını görmeleri için teşvikler yapıyoruz.
Sevgili Nevşehirliler; 15 yılda Nevşehir’e 5 milyar yatırım yaptık, helali hoş olsun, Nevşehir daha fazlasına layık.
Nevşehir ihracatı 15 yılda 7 milyon dolardan tam 52 milyon dolara ulaştı 11 ayda. Spor tesisleri, barajlar, konutlar, okullar inşa ettik, hizmete aldığımız sulama projeleriyle Nevşehirli çiftçilerimize yılda ilave 17 milyon liralık zirai gelir artışı sağladık. Çiftçilerimize yıllık desteği 23 milyondan 112 milyona çıkardık. 2007’de Nevşehir’e Hacı Bektaş Üniversitesi’ni açtık mı? Şimdi 20 binin üzerinde öğrencisi var. Merkez Avanos, Ürgüp, Nar, Gülşehir’i doğalgazla buluşturduk mu? Şimdi diğer ilçelere de inşallah çalışmalarımız devam ediyor. Acıgöl tabii ki olacak. Acıgöl bize rekor oy verdi, rekor. En son geldiğimde söz verdiniz, sözünüzü tuttunuz. Acıgöllüler, Allah sizden razı olsun.
Nevşehir, güzel şehir, hoş şehir, ama sağlık olsun demekle olmuyor. Bugüne kadar 20 tane sağlık tesisini yaptık, hizmete aldık. Şimdi Şevki Atasagun Hastanesine de 100 yataklı ek bina yapıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Aile sağlık merkezleri, acil 112 istasyonları inşa ediyoruz. Kozaklı’ya da bir hastane yapacağız, hayırlı uğurlu olsun.
Bölgenin beklediği, heyecanla beklediği Kalaba Seyfe Sulamasını da tamamlayacağız. Böylece 217 bin dönüm arazi berekete kavuşacak, suyla buluşacak. Acıgöl’e bir meslek yüksekokulu açıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Ürgüp’e de güzel bir adliye binası yapacağız. Nevşehir Külliyesinin inşaatı devam ediyor. Başkan, 2019’da bitecek tamam mı? Hiç lamı cimi yok. Yavan alkışladın. 2019’da bitecek, tamam mı Hasan Başkan? Duydunuz ha.
Nevşehir Stadyumu da yenilenmek istiyor değil mi? Projeler hazır, inşallah onu da gerçekleştireceğiz.
Burada bulunan dünyanın en büyük yeraltı şehrini de turizme kazandırıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.
Paşabağı ören yerinin çalışmaları tamamlandı, yakında açılıyor mu? Açılıyor, hayırlı olsun.
Ayrıca, Hacıbektaş ilçemizin kültür-inanç turizminde hak ettiği yere taşımak için ne gerekiyorsa yapacağız.
Ulaşım, hani Kılıçdaroğlu’nun iyi bildiği, yürüyerek gittiği o yollar var ya, ulaşıma geldik. AK Parti’yle birlikte Nevşehir Kayseri’ye, Kırşehir’e, Niğde’ye, Aksaray’a bölünmüş yollarla bağlandı mı? Sen bu yolları yürümek istersen ömrün yetmez Kılıçdaroğlu, her tarafta bölünmüş yol var. Bölünmüş yol uzunluğu Nevşehir’de 87 kilometreden 275 kilometreye çıktı; işte AK Parti farkı bu. İl merkezleri, illerin çıkışlarını, bütün o yolları sıcak asfaltla kapladık. İnşallah Nevşehir-Niğde yolunu da en iyi şekilde yenileyeceğiz ve bitireceğiz. Yine Nevşehir-Ankara yolu da sıcak asfalt yapılacak, hayırlı uğurlu olsun. Tabii Nevşehir-Kayseri arası da aynı şekilde olacak.
Ayrıca, biliyorsunuz yeni ihale ettik, Niğde-Ankara otoyolu, çalışmalar başladı, temel bile atmaya vakit bulamadık. Güney Çevre Yolu bitti mi? Belki de haberiniz yok. Gençler, haberiniz olmayabilir. İki yıl önce bitti, şimdi de Batı Çevre Yolunu yapıyoruz, hayırlı uğurlu olsun.
Kapadokya Havalimanı AK Parti iktidarından önce kapalıydı, sefer yoktu, 2016’da 367 bini geçti, Nevşehir’in nüfusundan da daha fazla. Köyleriyle birlikte 290 bin nüfusu var, 367 bin Nevşehir’e uçakla gelen olmuş. Pistlerini yeniledik, şimdi de modern güzel bir terminal yapıyoruz havaalanına, hayırlı uğurlu olsun.
Geldik en büyük müjdeye. Kayseri-Nevşehir-Konya hızlı tren hattının projeleri bu sene içerisinde tamamlanacak. İnşallah ondan sonra da yapımı için planlamamızı yapacağız, hayırlı uğurlu olsun. Ha orada kalmıyor, oradan Antalya’ya doğru da gidiyor, onu da ilave edelim. Sadece turizmde değil ticarette de Nevşehir’in önemli bir projesi olacak.
Değerli kardeşlerim; yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Geçmiş 15 yılımıza bakın, gelecek 15 yılı da hayal edin. Türkiye’yi parmakla gösterilen 10 ülke arasına sokmak bizim boynumuzun borcudur, bizim en önemli hedeflerimizden biridir. Bu millete, bu aziz millete en büyük müjdemizdir.
Derinkuyu’yu nasıl unutalım, patatesi getirin bir bakalım. Patatesi meşhur Derinkuyu’yu nasıl unuturuz?
Merak etmeyin, güzel günler Nevşehir’i bekliyor. Nevşehir, kabına sığmayan, vatana hizmet aşkıyla yanıp tutuşan gençlerin şehri. İşte Türkiye’nin en genç il başkanı Nevşehir’in gençlerine yakışan, Nevşehir’e yakışan, AK Parti’ye yakışan İl Başkanı. İl Başkanımıza başarılar diliyoruz.
Bugüne kadar AK Parti teşkilatlarında görev yapan kardeşlerimize de şükranlarımızı sunuyoruz.
Değerli kardeşlerim; AK Parti’de bayrak değişimi yaşanıyor bazı yerlerde, burada da bir bayrak değişimi yaşıyoruz. Ama AK Parti’nin bayrak değişimi, hani o atletizmdeki bayrak yarışına benzemiyor. Orada nasıl oluyor, birisi koşarak geliyor, yanda durana bayrağı veriyor, o başlıyor koşmaya, kalanı da o tamamlıyor. AK Parti’de bayrağı veren de koşuyor, bayrağı alan da koşuyor, hiç hız kesmeden durmak yok, yola devam diyerek herkes koşuyor. Onun için AK Parti’de eski-yeni yok. AK Parti’de her zaman durmak yok… Durmak yok… Durmak yok… İşte bu kadar, Allah razı olsun.
Şimdi Nevşehir, gençler; göğsümüzü kabartacak yeni başarılara hazır mısınız? 2019’a hazır mısınız? Yeni bir rekora var mısınız? Allah sizden razı olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun.
Bu duygu ve düşüncelerle AK Parti Nevşehir Olağan İl Kongresinin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, görev alacak arkadaşlarımıza başta İl Başkanı olmak üzere bütün teşkilatımıza başarılar diliyorum. Emeği geçen ve bugün aramızda olmayan, ahirete göçmüş bütün kardeşlerimizi de rahmetle, şükranla anıyorum. İl kongrelerimiz hayırlı, güzel bir başlangıca vesile olsun diyor, hepinizi Allah’a emanet ediyorum.
Sağ olun, var olun, hoşça kalın.