Biz Türkiye’nin her yerindeyiz
Başbakan Davutoğlu, Çorum’daki, Abide Meydanı’nda düzenlenen AK Parti mitinginde halka "Selam olsun, yiğitler diyarı, şehitler diyarı, ilim diyarı, irfan diyarı Çorum’a selam olsun” diye seslendi.
Çorum’un ilim adamları ve uleması ile ilçelerinin isimlerini de sayarak selamlarını ileten Davutoğlu, alandakilerin tekbir getirmesi üzerine, “Çorum, şehitler diyarıdır, İstiklal Harbi’nde bin 510 istiklal madalyalı vardı, Çorum’da. En fazla şehit veren şehirlerimizdendi. Bu tekbirler için şehit olan Çorumlulara selam olsun” dedi.
Mitinge, zamanında gelemediğini belirterek, alandakilerden helallik isteyen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:
“Öyle bir coşkuyla karşıladınız ki aklıma, Alacalı aşık Haydar Bektaş’ın güzel deyişi geldi; ‘Ey benim cananım, evvela selam yoldan gelen canlar, sefa geldiniz.’ Sefayla geldik, muhabbetle karşılandık. Allah sizden razı olsun, Çorumlular.”
Helikopterle, miting alanının üzerinden geçerken, alandaki kalabalığı gördüğünü anlatan Davutoğlu, “Geç kaldığımız için, sizi sıcakta beklettiğimiz için çok üzgündüm ama bu miting meydanını üstünden döndüğümüzde dedim ki ‘Aziz Çorum, her zaman olduğu gibi hep nöbettesin, vatan nöbetindesin, dava nöbetindesin. Meydanı Çorumlular doldurdu mu, güneş de olsa yağmur da olsa kar da olsa baran da olsa o meydanı terk etmezler. Bu güzel meydanı bizim için doldurduğunuz gibi 7 Haziran’da da sandıkları da dolduruyor muyuz? Milli iradeyle sandıkları sizin muhabbetinizle dolduracak mıyız? Çorum’da bu sefer tam istiyoruz. 4’te 4 yapıyor muyuz? Bu Rabia’nın sembolü, demokrasinin sembolü. Çorum sizden 4 bekliyoruz. Her bir milletvekilimizle inşallah bir başka dördü tekrar edecek; tek vatan, tek millet, tek devlet, tek bayrak” diye konuştu.
"Vatan bize emanet, sandık Çorum’a emanet"
Vatandaşların, “Başbakan Ahmet, vatan sana emanet” şeklinde attığı sloganlarına, Davutoğlu da “Vatan bize emanet, atanıza rahmet. Başbakan Ahmet, sizin ceddinize rahmet. Rahmetle o şehitlerimizi anıyoruz. Vatan bize emanet, sandık Çorum’a emanet” karşılığını verdi.
Sabah özel bir törende bulunduklarını, mitinge de bu nedenle geç katıldıklarını belirten Davutoğlu, törende, şehit ve gazi yakınları, engelliler ve sosyal hizmet kurumunda yetiştirilen gençlerden oluşan 8 bin 269 kişiye kadro verdiklerini kaydetti.
"Biz Türkiye’nin her yerindeyiz"
Davutoğlu, vatandaşların “Şehitler ölmez vatan bölünmez” şeklinde sloganları üzerine de sözlerini şöyle sürdürdü:
“Allah razı olsun. İşte siyaset meydanındayız. Şehitler ölmez, vatan bölünmez ama vatanın bölünmemesi için Türkiye’nin her yerinde, dışarıdaki temsilciliklerinde bu al bayrağı dalgalandırması lazım. Türkiye’nin doğusunda, batısında kuzeyinde, güneyinde, her yerinde miting yapıyoruz. Türkiye’nin, her yerinde al bayrağı, ak bayrağı dalgalandırıyoruz. Ağrı Dağı’nın eteğinde de miting yaptık, al bayrak oradaydı. Ilgaz Dağı eteğinde de miting yaptık, al bayrak oradaydı. Hasan Dağı eteğinde de Toroslar’ın eteğinde de. Biz Türkiye’nin her yerindeyiz. Çünkü bize her yer Türkiye. İşte aramızdaki fark bu. Diğer partiler Türkiye’nin bir bölgesinde miting yaparlar. Başka bölgesine geldiklerinde ya yapamazlar yada böyle mahşeri kalabalıkla buluşamazlar.”
Dün, Bolu’da unutamayacağı bir manzarayla karşılaştığını ifade eden Davutoğlu, şunları anlattı:
“Dün akşam, Bolu’da mitinge çıkarken, bir teyze önceden görüşmek istemiş, 85 yaşındaki Sebahat teyze. Dedim ki, evine geleyim, gelmezsem o gelsin. O miting meydanına gelmiş. Dedi ki bir şehit annesi, 1993’te evladı şehit olmuş, ‘oğlum’ dedi, ‘Şehit oğlumun yerine sana sarılıyorum. Buraya bir şey talep etmek için gelmedim. Biz şehit yakınları aileleri, sizin döneminizde onurla, izzetle sokağa çıkar olduk. Her türlü ihtiyacımız karşılandı. Her türlü derdimize derman oldunuz. Teşekkür etmeye geldim’ dedi.”
Vatandaşlara, “Şehitler diyarı Çorum, bizim şehitlerimizin emanetine sahip çıktığımıza şahitlik eder misiniz? Onların emaneti bu al bayrağı yücelttiğimize, dünyanın her yerinde onurla dalgalandırdığımıza şahitlik eder misiniz” diye seslenen Başbakan Davutoğlu, “evet” yanıtını alması üzerine, “İşte bizim için dava budur” karşılığını verdi.
Davutoğlu, Türkiye’nin 2002 döneminde yaşadığı sıkıntıları da anımsatarak, ’’2002 Türkiye’sini düşünün, yani IMF kapısında borç bekleyen Türkiye’yi, kendi tankını yapamayan başka ülkelerden ödünç, hibe isteyen Türkiye’yi, yani esnafın yazar kasayı kırdığı Türkiye’yi. O Türkiye’den sizleri kim kurtardı? Türkiye’de IMF borcunu bitirip, borç verecek şekilde, kudretli bir devleti kim inşa etti? Kendi tankımızı yapıyoruz. Kim yaptı? Kendi helikopterimizi yapıyoruz. Kim yaptı? Kendi savaş uçağımız yapacağız, tasarımları bitiyor, kim yapıyor? Onlar konuşur, AK Parti yapar’’ diye konuştu.
Davutoğlu, alandakilerin, “Dik Dur eğilme bu millet seninle” şeklinde slogan atması üzerine de “Aziz Çorumlular, Allah aşkına, ilmini irfanını, hikmetini Akşemseddin’den alan bir ilim adamı olarak ben, devlet ahlakını Şeyh Edebali’den alan bir Başbakan olarak ben, herhangi bir gücün karşısında eğilir miyim? Çorum arkamdaysa, herhangi bir güç karşısında hiçbir taviz verir miyiz” değerlerdirmesinde bulundu.
“Karşımızda üç tane parti var görünüşte. Bir de paralel parti” ifadelerini kullanan Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Paralel devletten sonra paralel parti kurdular. Hepsi birden dört ediyor ama biz Çorum’dan 4 milletvekiliyle bu dördünün hesabını göreceğiz. Değil mi? Diyorlar ki eski Türkiye’yi geri getirelim. Yani hastane kapısında emeklilerimizin vefat etiği, günlerce emekli maaşı almak için kuyrukta beklediği, okullarımızda sınıfların 80-100 kişi olduğu, Türkiye’nin itibarının yerle bir edildiği bu eski Türkiye’nin geri dönmesine siz, izin verir misiniz?”
Davutoğlu Çorum mitinginde yaptığı konuşmada, Çorumlulardan 7 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye 4 milletvekili vermelerini istedi. "Siz dört verin, 5. milletvekiliniz biziz inşallah" diyen Davutoğlu, vatandaşlardan AK Parti ile diğer partileri kıyaslamalarını istedi.
AK Parti hükümetlerinin bölünmüş yollar yaptığını, çalışmaları devam eden yolları da tamamlayacağını aktaran Davutoğlu, "Biz geldik mi, şunu yapacağız dedik mi Allah’ın izniyle dağları Ferhat gibi deler yine de yaparız" diye konuştu.
Geçmişte hayal olan hızlı tren projesinin AK Parti döneminde hayata geçirildiğinin altını çizen Davutoğlu, "İnşallah önümüzdeki dönemde 3 bin 562 kilometre hızlı tren yapacağız. Çorumlular müjde beklediğinizi biliyorum; Samsun’dan, Amasya’dan, Çorum’dan Kırıkkale’ye, Yerköy’e Türkiye’nin güneyine kadar gidecek olan hızlı tren Çorum’dan geçecek" şeklinde konuştu.
AK Parti döneminde yapılan icraatları anlatan Davutoğlu, Çorum’a doğal gazın da AK Parti hükümetlerince getirildiğini hatırlattı. Davutoğlu, doğal gazın, İskilip, Osmancık, Alaca ve Mecitözü ilçelerine de getirileceğini bildirdi.
"Burası siyaset meydanı, dört yanlış bir doğruyu götürür mü?"
7 Haziran’da yeni bir döneme girileceğine işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"7 Haziran’da bir seçim yapılacak. Bu seçim ya yükselen, büyüyen, kalkınan Türkiye’nin devamını garanti edecek ya da hiçbir iktidar iddiası olmayan, tek iddiaları AK Parti’nin gücünü zayıflatmak olan bu üç parti ve paralel çetenin tuzakları etkili olacak. Bunlar diyor ki onların uluslararası işbirlikçileri de diyorlar ki ’üçünüz bir araya gelin’. Üç yanlış bir araya gelsin. Yani CHP, MHP ve HDP. Bir yanlış da paralel. Onları orkestra şefi gibi idare etsin ve bir doğruyu, AK Parti’yi götürsün. Allah aşkına burası siyaset meydanı, dört yanlış bir doğruyu götürür mü? Ama AK Parti bir doğru olarak bu dört yanlışı götürür mü? Bunları siyaset çöplüğüne atacak mıyız?"
Alandakilerden "evet" yanıtını alan Davutoğlu, "Bu HDP Eşbaşkanı, ’Kudüs Yahudilerin kutsal mekanı’ diyen cahil, şimdi tutmuş ’Mersin’de, Adana’daki saldırıları AK Parti yapıyor’ diye. İlk anda kınadık, bütünüyle olayın üzerine gidiyoruz? Ama bilin ki bu ’Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır’ derken ne kadar yalan söylüyorsa ’Adana ve Mersin’deki olayların arkasında AK Parti’ derken aynı ölçüde yalan söylüyor" dedi.
"CHP Genel Başkanı her gün bir yanlış üretiyor"
Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Mardin’de il başkanlığımıza el yapımı bomba ile saldırdılar. Hiçbirinden çıt yok. Onlara en ufak bir saldırı olsa biz hemen kınıyoruz. Hemen şiddeti telin ediyoruz ama bunların bir ayağı terör halinde dağda, bir ayağı ’demokrasi’ diyerek ovada. Buradan bir kez daha sesleniyorum onlara; bir ayağı dağda bir ayağı ovada, şehirde siyaset ve demokrasi olmaz. Şiddeti bırakıp demokrasi meydanına öyle geleceksiniz.
Öbür tarafta CHP Genel Başkanı her gün bir yanlış üretiyor. Her gün diyorum ki bu yalan, bu hesap yanlışlığı ama eline bir kağıt vermişler, ezberlemiş, onu tekrar ediyor. Mazotla ilgili sözler söylüyor. Biraz önce bir Çorumlu arkadaşımız elime bir kart verdi. Bu kart akaryakıt kartı. Yani mazotun bir kartla alındığı dönemler. Hangi dönemler biliyor musunuz? 1979, CHP dönemi. Şimdi biz doğal gaz dediğimizde onların aklına tüp gaz geliyor. Çünkü tüp gaz, akaryakıt alım sıraları, kuyrukları CHP’nin ürünüydü."
CHP’nin, MHP’nin memlekette dikili tek taşları olmadığını söyleyen Davutoğlu, "HDP’yi zaten zikretmiyorum. Onlar yapmak için değil, yıkmak için varlar" dedi.
AK Parti’nin 13 yılda ülkeye kazandırdıklarını anlatan Davutoğlu, vatandaşlardan 7 Haziran seçimlerinde muhalefet partilerine ciddi bir ders vermelerini istedi.
Şimdi ikinci 40 vilayeti dolaşıyoruz
Davutoğlu, Çorum mitinginde yaptığı konuşmada, kampanyanın ikinci dönemini bu bölgeden, Çorum’dan başlattığını belirterek, "Şimdi ikinci 40 vilayeti dolaşıyoruz" dedi.
Çorumluların hem irfan, hikmet hem de çok akıllı ve vizyon sahibi olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Dünyanın en güzel kampanyalarını da Çorumlular yönetir. Bizim kampanyamız da bir Çorumluya emanet. Erol Olçak’a emanet. Kampanyamızı Çorumluya emanet ettik. Çünkü biz biliyoruz ki Çorumlu her şeyin iyisini yapar. Çorumlu meydana çıktı mı karşısında rakip tanımaz. Bu anlamda bizim kampanyamızın da rakibi yok" diye konuştu.
Çorum’a her türlü hizmeti bir görev bildiklerini kaydeden Davutoğlu, Çorum’da iktidara geldiklerinde sadece 5 ambulans bulunduğunu, şimdi ise bu rakamın 42 olduğunu söyledi. Davutoğlu, bir hasta olduğunda her ilçeye dağıtılacak 4’er ambulans olduğuna, eskiden ilçe başına bir ambulans bile düşmediğine dikkati çekti.
Davutoğlu, iktidara geldiklerinde Çorum’un 26 milyon dolar olan ihracatının 260 milyon dolara ulaştığını vurguladı.
"Allah bu ezanları bu semalardan hiç eksik etmesin"
Ezan okunması nedeniyle konuşmasına ara veren Davutoğlu, ezanın ardından, "Allah bu ezanları bu semalardan hiç eksik etmesin. Şehitler diyarı, alimler diyarı Çorum’dan sesleniyoruz. Bu semalardan iki şey hiç eksik olmayacak, Ezan-ı Muhammediye ve al bayrak. Daima bu semalarda birini göreceğiz, birini duyacağız" diye konuştu.
Çorum’un bütün ihtiyaçlarını tespit ettiklerini dile getiren Davutoğlu, hızlı trenin Çorum’dan geçeceğini, ayrıca otoyolla bağlanacak şekilde Çorum’un bütün bölünmüş yollarının yapılacağını söyledi.
Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:
"Sizin için inşa ettiğimiz hem Amasya’ya hem Çorum’a hitap eden havaalanı Merzifon’daki, biliyorum orada Çorum adını da görmek istiyorsunuz. İnşallah Çorum, Amasya ve Merzifon’un üçünün de adı geçecek şekilde bu havalimanı bu 3 isme bağlayacağız. Amasya da Çorum da güzel bir vilayetimizdir. O havaalanını da yüzde 60 nispetinde Çorumluların kullandığını biliyorum. Dolayısıyla hızlı tren, havaalanı, bölünmüş yollarla Çorum Türkiye’nin her köşesine en modern şekilde bağlanıyor, bağlanacak.
Güzel leblebisini her yerde tattığım Çorumlular. Şimdi bize o güzel lezzeti inşallah siyasi lezzet anlamında 7 Haziran’da da tattıracak mısınız? 7 Haziran’da Çorum’dan gür bir sesle 4’te 4 diyecek miyiz? Bu tuzak kuranlara, bu kumpasçılara iyi bir ders verecek miyiz? Şimdi bir de güzel bir ahitleşmemiz var. Aziz Akşemseddin Çorum şahit olsun bir olmaya, iri olmaya, diri olmaya, milli birliği, milli iradeyi ve insan onurunu korumaya, kudretli ve şefkatli yeni Türkiye’yi inşa etmek için gece gündüz çalışmaya Allah, tarih ve millet önünde söz veririz. Çorum söz mü? 4’te 4 yapacak mıyız? Tarihi bir destan yazacak mıyız?"
Mitingden notlar
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çorum’da düzenlenen AK Parti mitingine, eşi Sare Davutoğlu ile katıldı.
Davutoğlu çifti, sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları, platformdan AK Parti’nin seçim şarkıları eşliğinde selamladı.
Başbakan Davutoğlu’nun konuşması zaman zaman "Başbakan Ahmet, vatan sana emanet", "Dik dur eğilme Çorum seninle" şeklindeki sloganlarla kesildi.
Davutoğlu, konuşmasının ardından, AK Parti Çorum milletvekili adaylarıyla el ele tutarak platformdan vatandaşları selamladı.
Davutoğlu, resmini öpen yaşlı kadınla buluştu
Başbakan Davutoğlu, daha sonra, Çorum’un Bayat ilçesinin Dorukseki köyünde AK Parti’ye ait bir araç üzerindeki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğrafını öperken çekilen fotoğrafı basında yer alan Gülizar Kızmaz isimli yaşlı kadını platforma çıkardı.
Yaşlı kadının, resmini öperken çekilen fotoğrafı da vatandaşlara gösteren Başbakan Davutoğlu, "Öyle etkilendim ki ’bu teyzeyi bulun’ dedim. Özellikle medyanın ve bütün Türkiye’nin görmesini istiyorum. İşte bizdeki muhabbet. Biz görmeden severiz, duyarak, duayla severiz. Neredeyse bu teyzeyi bulun, elini öpeceğim ve duasını isteyeceğim ve onu da manevi anne gibi göreceğim. Eğer bir teyze, bir hanımefendi uzaktakine birine böyle muhabbet duyuyorsa buna ana muhabbeti derler, ona da evlat derler. Allah razı olsun Gülizar teyze” şeklinde konuştu.
Gülizar Kızmaz da Başbakan Davutoğlu’na sarılarak, dua etti ve "Allah bağışlasın, Allah uzun ömürler versin” dedi.
Mitinge, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti Çorum milletvekilleri ve milletvekili adayları da katıldı.
Miting alanında, "Bilge adamla yeni Türkiye”, “Ustanın emanetine, istikrarın devamına Çorum’un kararı; evet” yazılı pankartlar asıldı.